Ubrzo odluka hoće li Davidovića

Koncesije na rudna nalazišta nijesu uslov da Neksan kupi imovinu Boksita, a bord se o tome i ne pita, poručuje Davidović
62 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Davidović, Foto: Ivan Petrušić
Miodrag Davidović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 03.06.2015. 18:33h

Vlasnik nikšićkog Neksana Miodrag Daka Davidović potvrdio je "Vijestima" da je juče Privrednom sudu dostavio dopunjenu ponudu za kupovinu imovine Rudnika boksita, poručujući da nije ostavio prostora članovima Borda povjerilaca da imaju bilo kakve dileme u vezi sa njenim tumačenjem.

Naredna sjednica borda povjerilaca Boksita biće najvjerovatnije održana u drugoj polovini ove sedmice ili nakasnije početkom naredne sedmice, jer su njegovi članovi Neksanu ostavili prošlog petka rok od 10 dana da konkretizuje svoju ponudu.

Predsjednica borda povjerilaca Dragana Đuranović kazala je “Vijestima” da dopunjenu ponudu Neksana još nije dobila, a da će novu sjednicu zakazati čim je dobije i sa ostalim članovima, zavisno od njihovih obaveza, usaglasi termin sastanka.

"Dali smo već rok i mi ga sigurno prekoračiti nećemo", istakla je Đuranovićeva.

Davidović je u ponudi objasnio da za kupovinu imovine nudi 4,4 miliona eura, a 600.000 eura za otpremnine radnika koji bi bez ikakve nadoknade, koje je država isplaćivala ranije, trebalo da odu iz kompanije.

"Koncesije na rudna nalazišta nijesu uslov da kompanija Neksan kupi imovinu Rudnika boksita i o tome se bord povjerilaca ni ne pita", kazao je Davidović.

Radnici priželjkuju odluku da se imovina Boksita Neksanu proda neposrednom pogodbom koja je predviđena Zakonom o stečaju.

"Svi smo jednoglasni da nema odlaganja, da Odbor pod hitno mora zasjedati i prihvatiti Neksanovu ponudu, pogotovo sada kada više nemanejasnoća jer je kompanija poslala pojašnjenje, 600 hiljada i dalje ostaje u ponudi jer je to stvar dogovora sindikata i Neksana", kazao je Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog sindikata Boksita.

Ukoliko ponuda bude prihvaćena, Neksan je spreman da odmah potpiše kupoprodajni ugovor, a novac za isplatu obezbijedi najkasnije za 30 dana.

"Radnici su jednoglasni da do odluke Odbora povjerilaca neće dozvoliti stečajnoj upravi, kao ni sudu, da organizuje poslovno-tehničku saradnju sa bilo kim jer bi nam to u ovakvim okolnostima samo štetilo, pošto se stečajni troškovi samopovećavaju", dodao je Bojanović.

Radnici i sindikati Boksita očekuju da će Vlada na sjutrašnjoj sjednici donijeti konačnu odluku o realizaciji socijalnog programa (otpremnine) za one koji hoće da napuste kompaniju, kao i odluku o raspisivanju tendera za koncesije.

Bonus video: