Radnici Boksita u Podgorici priželjkivali da Rudnik bude prodat Davidoviću

Radnici su se, nakon završene sjednice, uputili u mirnu šetnju prema zgradi vlade, nakon čega će krenuti za Nikšić, a o daljim potezima će odlučiti nakon ponedjeljka, kada im bude saopštena odluka
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2015. 06:48h

Bord povjerilaca nikšićkih Rudnika boksita u stečaju nije juče donio odluku o davanju saglasnosti da se neposrednom pogodbom proda imovina te kompanije Neksanu Miodraga-Dake Davidovića za oko pet miliona eura, ali nijesu za sada ni odbacili takvu mogućnost.

Glavni razlog za to, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, je mišljenje koje je preovladalo među članovima borda povjerilaca da u pravno formalnom smislu ponuda Neksana nije jasno sačinjena.

Tvrde da ponuda, kako prenose “Vijestima” nakon sastanka „nije konkretno razrađena“, na način kako su to povjerioci očekivali. Ostavljena je, dakle, mogućnost da se ponuda eventualno dopuni.

Uoči sastanka povjerilaca, pred starom zgradom Vlade organizovano su došli radnici Boksita, koji su uzalud čekali da se neko obrati i saopšti odluku puna dva sata. Oni hoće da Boksite dobije Davidović, za kojeg tvrde da je uspješno upravljao kompanijom.

Radnici tvrde da ih je 250, prema spisku, krenulo iz Nikšića u tri autobusa i 18 vozila, a ispred Vlade je ishod sastanka čekalo manje radnika.

Samo nakon 20 minuta iz zgrade je izašao Mladen Marković, stečajni upravnik Boksita, koji je, prema riječima šefa Samostalnog sindikata Borislava Bojanovića, obavijestio radnike da je članovima borda saopštio da bi Rudnik trebalo hitno prodati jer u situaciji kad ova kompanija ne radi i ne proizvodi to mjesečno stvara troškove od 150.000 eura.

"Mišljenja smo da nakon pet godina postoji rješenje da izađemo iz agonije. Ako Odbor povjerilaca ne donese odluku da Rudnici boksita nastave sa radom, i prekinu ovu agoniju, mi ćemo preuzeti stvar u svoje ruke," poručio je Bojanović.

Članovi borda povjerilaca Svetlana Vuković (KAP) i Milan Keker (Shasta) izašli su iz zgrade oko 19.30 časova, a nešto kasnije u pratnji policajca i predsjednica borda povjerilaca i predstavnica države Dragana Đuranović.

Radnici su uzalud dolazili i do nove zgrade Vlade, jer odgovora o sastanku nije bilo.

Radnici Boksita žele da ponuda Neksana, od oko pet miliona eura, bude odmah prihvaćena jer će njom biti pokrivena njihova priznata potraživanja, a u situaciji kad kompanija proizvodi mogu računati na isplatu zarade svakog 20. u mjesecu.

Neksan je ponudio za kupovinu imovine 4,4 miliona eura i 600 hiljada za socijalni program, ali uz uslov da mu se obezbijede koncesije na rudu.

Zbog previsoke cijene i neizvjesnosti oko koncesije za eksploataciju rude, do sada su, propala četiri tendera za prodaju imovine Boksita.

Riješite problem 320 radnika

Inicijalni odbor Građanskog pokreta URA Nikšić pozvao je Vladu da što prije prekine agoniju oko 320 radnika nikšićkih Rudnika boksita i njihovih porodica.

“Rudnici boksita su klasičan primjer kako se neznanjem i drugim neregularnim radnjama jedno od najuspješnijih preduzeća može dovesti na rub propasti”, saopštili su iz URA.

Boksitima su upravljali Vlada i ruski CEAC nekoliko godina do uvođenja stečaja.

Dugovanja Rudnika boksita su preko 130 miliona eura.

Galerija

Bonus video: