Uložili 165.400 eura, a nije ni dan radio

Iz Glavnog grada su objasnili da pogon, koji je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša svečano otvorio pred lokalne izbore 2010. godine, ne funkcioniše „zbog nedovoljnog interesovanja za organizovanje otkupa i prerade ljekovitog bilja“
52 pregleda 0 komentar(a)
Lijeva rijeka, Foto: Zoran Đurić
Lijeva rijeka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.02.2015. 19:52h

Pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova u Lijevoj Rijeci, u koji je uloženo 165.400 eura, ne radi ni nakon nekoliko godina od otvaranja.

Iz Glavnog grada su objasnili da pogon, koji je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša svečano otvorio pred lokalne izbore 2010. godine, ne funkcioniše „zbog nedovoljnog interesovanja za organizovanje otkupa i prerade ljekovitog bilja“.

„Sadašnji vlasnik objekta je Glavni grad, a opremom raspolaže agrotrgovačka zadruga 'Potkomovlje'“. Oprema i vozila su nabavljena 2006. i 2007. godine i održava ih pomenuta zadruga“, kazao je pomoćnik sekretara u Sekretarijatu za razvoj preduzetništva Glavnog grada Vladimir Pavićević.

On je na sjednici Skupštine saopštio da je ukupna vrijednost ulaganja Glavnog grada u renoviranje zgrade stare zadruge u kojoj je postavljena i montirana oprema za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova iznosila oko 97.000 eura, dok je USAID donirao 68.400 eura za opremu.

Odbornik DF-a Zoran Lakušić, koji je više puta od nadležnih u Glavnom gradu tražio odgovor kada će pogon početi sa radom, kazao je „Vijestima“ da se godinama, umjesto voća, u Lijevoj Rijeci prerađuju lažna obećanja DPS-a, istakavši da je gradska vlast obećavala Ljevorečanima da će pogon upošljavati četiri stalno zaposlena radnika i 14 sezonaca.

„Po njihovoj procjeni, prihod je planiran u iznosu od 234.000 eura godišnje, kao i otkup 160 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, 24 tone šumskih plodova i 37 tona pečuraka. Kada se to raspodijeli na planiranih 250 domaćinstava, koji bi sakupljali razne plodove, dolazi se do cifre od 1.200 eura po domaćinstvu“, kazao je Lakušić.

Jedini problem je, kako je ocijenio, što od tih 1.200 eura mještani nijesu vidjeli ni centa, jer otkupna stanica ne radi.

„Iako je gradska vlast najavljivala realizaciju, i to uvijek pred lokalne izbore, nekoliko projekata u Lijevoj Rijeci, koji bi otvorili vrata boljeg života tog kraja, najavljeni boljitak još nije stigao. Sve je stalo, a napušteni planovi gradske vlasti svjedoče da su se grubo poigrali sa građanima Lijeve Rijeke“, kazao je Lakušić.

Istakavši da ga je svojevremeno Mugoša sa saradnicima ubjeđivao da je to ekonomski isplativ projekat, Lakušić je dodao da je bivši gradonačelnik Ljevorečane ubjeđivao u bajku kada je pustio u rad pogon 2010. godine.

„Nažalost, kad je pogon otvorio, istog trena ga je i zatvorio. Ukupna investicija iznosi 165.400 eura i to nijesu mala sredstva da se ne bi utvrdila odgovornost osoba, koje su bile odgovorne za realizaciju tog projekta“, istakao je Lakušić.

Bonus video: