Vlada i Eksim banka potpisali ugovor o gradnji autoputa

Kredit je odobren na 20 godina, sa pet ili šest godina grejs perioda, uz kamatnu stopu do dva odsto
395 pregleda 87 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2014. 19:07h

Ugovorom o kreditu za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, koji su potpisali predstavnici Vlade i Exim banke, stvoreni su, kako je saopšteno, uslovi za parlamentarnu raspravu, nakon čega će i početi pripremni radovi.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović rekao je da da bi pripremni radovi mogli početi do kraja godine, ukoliko se brzo završi parlamentarna procedura.

"Parlamentarnom raspravom, odnosno usvajanjem zakona o autoputu stvoriće se sve pretpostavke za početak realizacije prioritetne dionice Smokovac - Uvač – Mateševo", rekao je Brajović na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora sa Exim bankom.

Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Vlada je aplicirala za kredit po uslovima po kojima je rok otplate 20 godina, sa pet ili šest godina grejs perioda, uz kamatnu stopu do dva odsto.

Brajović je rekao da su uslovi kredita poboljšani, jer je grejs period šest godina.

"Vlada se opredijelila da pored Predloga zakona o autoputu dostavi Skupštini na upoznavanje ugovore o autoputu i finansiranju izgradnje te dionice. Smatram da postoji politička volja i saglasnost većine u parlamentu da se podrži ovaj projekat, koji je najveći infrastrukturni u Crnoj Gori", rekao je Brajović.

On je podsjetio da su Crna Gora i Kina zaključili Sporazum o unaprijeđenju odnosa u oblasti inrastrukture, kao i njegove izmjene i dopune. Nakon toga Vlada je ocijenila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) prvoraniganom.

"Tokom pregovora koji su dugo trajali, usaglasili smo posebne uslove ugovora, zbog potrebe da se za ovako značajan projekat do detalja definišu svi uslovi, omogući najveći stepen garancija za investitora, učešće domaćih podizvođača, limitira procenat povećanja cijena po onovu naknadnih i npredviđenih radova", rekao je Brajović.

On je precizirao da će izvođač projektovati dionicu za 48 mjeseci, kao i da ima obavezu po osnovu pet vrsta garancija, odnosno za dobro izvršenje posla, avans, garantovani depozit, garanovani iznos naknade za kašnjenje i garancija matične kompanije.

"Biće angažovano najmanje 30 odsto domaćih podizvođača u odnosu na vrijednost projekta, a rok za prijavljivanje nedostataka umjesto 365 će biti 730 dana", naveo je Brajović i dodao da bi moglo biti anagažovano 4.000 ljudi.

Ministar finansija, Radoje Žugić, koji je u ime Valde potpisao ugovor, kazao je da je kredit jako povoljan i da su uslovi bolji od bilo kog kredita koji Crna Gora koristi.

"Ali polazeći od zahtjeva Exim banke, još ne možemo govoriti o osnovnim uslovima iz samog ugovora", rekao je Žugić.

On je naveo da će se crnogorski udio u finansiranju obezbijeđivati za četiri godine iz budžeta, po osnovu naplate tekućih javnih prihoda, odnosno da neće ići iz zaduženja.

"Radili smo studiju izvodljivosti i utvrdili da je projekat potpuno ekonomski opravdan. Interna stopa rentabilnosti je veća od diskontne, što znači da su ekonomske koristi od projekta veće od njegovih troškova", kazao je Žugić i naveo, između ostalih, vrijeme putovanja, troškove eksploatacije vozila i faktor bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, ono što nedostaje u otplati godišnjih anuiteta u uslovima nepromijenjenih okolnosti je 25 miliona eura godišnje.

Projekat, kako je objasnio, ima određene terete prema javnim finansijama.

"Nadam se da ćemo štednjom i racionalnim odnosom prema finansijama uspjeti da bez nekog posebnog tereta vraćamo kredit banci i na taj načini ostvarimo osnovne pravce naše ekonomske politike", dodao je Žugić.

On je rekao i da put ima velikih pozitivnih efekata na crnogorsku ekonomiju.

"Imaćemo dinamičnije stope ekonomskog rasta, integraciju države, odnosno povezivanje sjevera sa kontinenalnim i južnim dijelom, i stvaraju se uslovi za nastavak gradnje autoputa", ocijenio je Žugić.

Crnogorska vlada je godinama bez uspjeha pokušavala da nađe partnera za "najveći infrastrukturni projekat" - auto-put od Bara do granice sa Srbijom.

Tender je raspisan 2009. godine, kada je izabran i investitor, hrvatski konzorcijum Konstruktor. Svečanim presjecanjem vrpci, u prisustvu premijera dvije zemlje, iste godine su počeli radovi, ali se na tome stalo.

Hrvatski konzorcijum je za izgradnju puta ponudio cijenu od 2,77 milijardi eura, ali nije dostavio garancije, te je Vlada Crne Gore 2010. raskinula koncesioni ugovor.

Vlada je kasnije pokušala da ugovori posao sa konzorcijumima iz Grčke, Izraela i Turske.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva danas je proslijedilo i fotografije izgleda budućeg mosta "Moračica", jednog od objekata na trasi budućeg autoputa Bar - Boljare, na dionici Smokovac - Uvač - Mateševo.

Galerija

Bonus video: