Novi Duvanski podnio tužbu: Od DKP-a traže 156 hiljade eura

Duvanski kombinat u stečaju nije plaćao zakup za korišćnje mašina Novom duvanskom. Mašine je ovoj firmi prepisala Vlada
62 pregleda 2 komentar(a)
Miomir Jakšić, Foto: Vesko Belojević
Miomir Jakšić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.10.2014. 14:02h

Novi duvanski kombinat tužio je Privrednom sudu stari Duvanski kombinat u stečaju, koji im mjesecima ne plaća zakup mašina i po tom osnovu sudski potražuje ukupno 156 hiljada eura.

Formiranjem Novog duvanskog AD, u kojem Vlada posjeduje oko 69 odsto akcija, a Glavni grad oko 31 odsto, država je kao svoja potraživanja u vlasništvo novog preduzeća prenijela mašine starog DKP-a. Međutim, one su i dalje ostale da rade za proizvodnju u staroj fabrici s tim što je DKP u stečaju u obavezi da za njihovu korišćenje mjesečno plaća zakup Novom duvanskom u iznosu od 6.000 eura plus PDV.

Sekretar za finansije u Opštini Podgorica Miomir Jakšić potvrdio je juče “Vijestima” da su na jednoj od skupština akcionara Novog duvanskog kombinata donijeli zaključak kojim su zadužili direktoricu Dejanu šuškavčević da preduzme aktivnosti da bi se obezbijedili uslovi za poslovanje novog društva u skladu sa važećim propisima.

Upravo po osnovu tog zaključka podnijeta je tužba protiv starog DKP, koji je u stečaju od sredine 2010. godine.

Plan reorganizacije stare kompanije ističe krajem novembra, a sve više je prisutna bojazan da će u DKP-u biti proglašen bankrot koji će značiti likvidaciji te firme.

Prihodi od zakupa mašina jedini su izvor finansiranja Novog duvanskog, pa je već duže vrijeme ugroženo funkcionisanje tog preduzeća. U njemu su, pored direktorice, koja obavlja funkciju sekretara, zaposlena još tri člana uprave. Njihov jedini posao je da nađu partnera sa kojim bi izgradili fabriku i preselili mašine.

Poslovanje Novog duvanskog ltomplikuje spor u Privrednom sudu koji je protiv te kompanije pokrenula Komisija za hartije od vrijednosti jer zbog nedostatka novca na računu te firme nije bilo moguće platiti ni troškove emisije akcija novog društva, kada je ono formirano.

Poslije prošlogodišnje propale privatizacije Novog duvanskog očekuje se skoro raspisivanje novog tendera.

Bonus video: