PU demantuje hajkače: Daily Press i TV Vijesti nijesu među najvećim poreskim dužnicima

Time su zvanično demantovane dezinformacije koje su pojedini mediji pod direktnom ili indirektnom kontrolom vladajućih struktura mjesecima objavljivali
2 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2014. 14:27h

Izdavač nezavisnog dnevnika "Vijesti", kompanija Daily Press i Televizija Vijesti, prema evidenciji iz sistema Poreske uprave, trenutno ne spadaju među 200 ili 50 najvećih poreskih dužnika u Crnoj Gori, zbog čega se oni i ne nalaze na tzv. crnim listama koje Uprava objavljuje na kvartalnoj osnovi, saopšteno je danas iz Poreske uprave Crne Gore.

Time su zvanično demantovane dezinformacije koje su pojedini mediji pod direktnom ili indirektnom kontrolom vladajućih struktura mjesecima objavljivali, predstavljajući izdavača ND "Vijesti" kao velikog poreskog dužnika.

"S obzirom da je više medija bilo zainteresovano da sazna zašto se Daily Press i TV Vijesti, koji, prema procjeni medija, imaju značajan iznos neizmirenih poreskih obaveza, nijesu našli na listi najvećih poreskih dužnika, po šesti put objavljenim 10. oktobra, ističemo da prema evidenciji iz sistema Poreske uprave navedeni obveznici u ovom momentu imaju evidentiran dug u iznosu koji ih ne kategoriše među 200, odnosno 50, najvećih poreskih dužnika, zbog čega se njihova imena nijesu ni mogla naći na tzv. crnim listama, koje Poreska uprava objavljuje na kvartalnoj osnovi", precizirali su iz Poreske uprave.

Iz Poreske uprave su naveli da su se pojedini mediji bavili i poreskim dugom građevinske kompanije Zetagradnja i Radio i televizije Crne Gore (RTCG), podsjećajući da se dužnici koji su uložile žalbu pred drugostepenim organom ili Upravnim sudom, ne mogu naći na tzv. crnim listama.

"Kada je u pitanju Zetagradnja, pred Upravnim sudom u toku je upravni postupak na rješenje Poreske uprave, kojim je utvrđena obaveza po osnovu poreza na promet nepokretnosti, a zbog čega se, shodno Članu 3 Uredbe o kriterijumima objavljivanja liste poreskih dužnika, isti nije mogao na listi poreskih dužnika do okončanja postupka", preciziraju iz Poreske uprave.

RTCG se našao na listi najvećih poreskih dužnika, koji je posljednji izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima na lična primanja podnio u decembru 2013. godine.

"Poreska uprava je svjesna činjenice da se radi o javnom servisu Crne Gore, te da država radi na trajnom rješavanju pitanja plaćanja obaveza ovog medija, ali je neosporno da će se u sistemu Poreske uprave obaveze ovog obveznika voditi kao poreski dug sve do izmirenja istih", dodaje se u saopštenju.

Poreska uprava podsjeća da se od 1. jula 2013. godine objavljuje lista 200 najvećih poreskih dužnika po osnovu poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit pravnih lica, koncesija, akciza, poreza na promet nepokretnosti i ostalih poreza, kao i 50 najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja.

Uredbom koja precizira način na koji se objavljuju liste propisano je da se imena obveznika koji su po osnovu svojih poreskih obaveza izjavili žalbu pred drugostepenim organom ili Upravnim sudom ne mogu naći na listi najvećih poreskih dužnika do okončanja spora pred nadležnim organom.

"Poreskim tretmanom, kako prema obveznicima navedenim u ovom saopštenju, tako i prema bilo kojem drugom poreskom obvezniku, nije došlo do kršenja ili narušavanja osnovnih principa rada Poreske uprave, a to su neselektivnost i transparentnost u postupanju i primjeni poreskih zakona i ostalih propisa koji regulišu ovu oblast. Praksa objavljivanja liste najvećih poreskih dužnika predstavlja još jedan korak ka ostvarenju prioritetnih i strateških ciljeva Poreske uprave, a to su uspostavljanje poreske discipline i smanjenje poreskog duga, kroz obezbjeđenje plaćanja poreskih obaveza i kontrolu poštovanja zakona od strane poreskih obveznika", zaključili su iz Poreske uprave.

Bonus video: