Produžen rok za Institut Igalo, početna cijena 10 miliona

Tendersku dokumentaciju za dostavljanje ponuda za Institut “Simo Milošević” do sada su otkupili londonski International Wellness limited group i azerbejdžanski Azmont
0 komentar(a)
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.04.2014. 10:11h

Tenderska komisija za privatizaciju produžila je do 8. maja tender za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala u Institutu "Simo Milošević", po početnoj cijeni od deset miliona eura.

Predstavnici Tenderske komisije su, u izmjeni javnog poziva za prodaju državnog udjela u Institutu, objasnili da se ponude, u skladu sa propisima i procedurama, mogu dostavljati do 8. maja do 12 sati, kao i da zadržavaju pravo da taj rok, po potrebi, izmijene.

Oni su naveli da ostale stavke iz tendera, koji je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte raspisao 31. januara, ostaju nepromijenjene.

Tendersku dokumentaciju za dostavljanje ponuda za Institut “Simo Milošević” do sada su otkupili londonski International Wellness limited group i azerbejdžanski Azmont, koji je zakupio zemljište u Kumboru za gradnju turističko stambenog kompleksa.

Pravo učešća na tenderu imaju potencijalni kupci koji ispune određene kvalifikacione uslove, odnosno u vlasništvu imaju najmanje jedan rehabilitacioni centar ili hotel, odnosno hotelski kompleks ili pismo namjere, odnosno sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja minimum jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

Zainteresovani ponuđači, direktno ili indirektno, preko zavisnog preduzeća u kojem ima minimum 51 odsto vlasništva i upravljačku kontrolu, moraju posjedovati najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar, koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije.

Ukoliko ponuđač posjeduje hotel, odnosno hotelski kompleks, on mora biti kapaciteta od najmanje 200 soba, sa pet međunarodnih zvjezdica i sa zdravstvenim, wellness, spa & relax sadržajima.

Zainteresovani ponuđači, direktno ili indirektno, preko zavisnog preduzeća u kojem ima minimum 51 odsto vlasništva i upravljačku kontrolu, moraju posjedovati najmanje jedan medicinski rehabilitacioni centar, koji pruža usluge fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije

Kvalifikacionim uslovima predviđena je i obaveza potencijalnog kupca da je u posljednje tri poslovne godine ostvario ukupan prihod od najmanje 100 miliona eura.

Kvalifikacioni uslovi moraju biti kumulativno ispunjeni, a pravo učešća na tenderu imaju i potencijalni kupci koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu preduzeća koje ih ispunjava.

Tenderom su, pored kvalifikacionih, definisani i minimalni uslovi, koje pored najniže cijene, obuhvataju obaveze u vezi sa investicionim programom. Potencijalni kupac bi trebalo da investicionim programom predvidi minimalna ulaganja u medicinsku opremu od najmanje pet miliona eura i rekonstrukciju i adaptaciju Instituta ne manja od 20 miliona eura.

Pravo učešća na tenderu imaju zainteresovani kupci, uključujući i konzorcijume, koji otkupe tendersku dokumentaciju i potpišu izjavu o povjerljivosti. Učesnici tendera mogu formirati konzorcijume sa drugim preduzećima i dostaviti ponudu ukoliko barem jedan od njih ispunjava kvalifikacione uslove.

Ugovor o konzorcijumu treba, između ostalog, da sadrži odredbe kojima se jasno i nedvosmisleno utvrđuje i definiše neograničena solidarna odgovornost svih članova za obaveze iz ponude, tendera i ugovora o prodaji.

Zainteresovanim ponuđačima biće omogućen obilazak Instituta i pristup sobi s podacima. Ponuđač sa kojim se potpiše ugovor o prodaji biće obavezan da iznos kupoprodajne cijene uplati u roku određenom u ugovoru o kupoprodaji

Zainteresovanim ponuđačima biće omogućen obilazak Instituta i pristup sobi s podacima. Ponuđač sa kojim se potpiše ugovor o prodaji biće obavezan da iznos kupoprodajne cijene uplati u roku određenom u ugovoru o kupoprodaji.

Država je do sada više puta bezuspješno nudila na prodaju svoje akcije u Institutu, a posljednji tender je poništen jer ponude koje su dostavile MK grupa, biznismena Miodraga Kostića i francuski Vichy nijesu odgovarale kriterijumima.

Zainteresovanih za kupovinu državnog udjela u Institutu »Simo Milošević« nije bilo na tenderu objavljenom u februaru 2011. godine.

Tender za privatizaciju Instituta prvi put je raspisan 16. aprila 2008, ali je u septembru 2009. godine poništen, jer je austrijska kompanija Christof Management International odustala od kupovine.

Christof grupa je šansu da kupi hercegnovski zdravstveni centar dobila nakon što je raskinut ugovor o prodaji 56,4 odsto akcija Instituta sa švajcarskom kompanijom Home Art and Sales Services, jer u predviđenom roku nije uplatila 20 miliona EUR za dionice zdravstvenog centra.

Zdravstveni centar u Igalu najveća je i najpoznatija institucija za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu. Kompanija je vlasnik i ekskluzivne Vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe tadašnjeg predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita

Christof grupa nudila je 25 miliona eura za 56,4 odsto državnih akcija, devet miliona tekućih ulaganja i 36 miliona predviđenih biznis planom.

Zdravstveni centar u Igalu najveća je i najpoznatija institucija za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu. Kompanija je vlasnik i ekskluzivne Vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe tadašnjeg predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Bonus video: