Hoće da želje Grka prođu prije DUP-a

Predlog aneksa ugovora zakupcu daje mogućnost da u samom srcu Pržna digne kompleks zgrada od 11 spratova sa 126 apartmana, od kojih 66 mogu prodati
61 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.02.2014. 20:05h

Vlada, osim što je tražila da Skupština podrži anekse ugovora sa povoljnijim uslovima za zakupca grad - hotela Sveti Stefan, grčkog partnera Adriatik propertisa, hoće i da poslanici odobre izgradnju solitera u Miločerskom parku, sa stanovima za tržište, iako za to još nije usvojena planska dokumentacija.

Vlada je krajem prošle godine predložila anekse za hotele Sveti Stefan, Kraljičina plaža i Miločer pa ih povukla iz skupštinske procedure jer nije imala podršku opozicije i SDP-a. Početkom ove godine poslali su Skupštini identičan predlog izmjena ugovora, a ministar turizma Branimir Gvozdenović je najavio da će pregovarati sa poslanicima u vezi sa tim da obezbijedi podršku.

Dio aneksa ugovora zakupcu daje mogućnost da na parceli između hotela Maestral i Kraljičine plaže, u samom srcu Pržna, digne kompleks zgrada od 11 spratova sa 126 apartmana na državnoj imovini od kojih bi 66 moglo ići na prodaju. Ta gradnja nije obuhvaćena planskim dokumentom, odnosno parcela je na samoj granici, a njena urbanistička valorizacija zavisi od Detaljnog urbanističkog plana „Čedi Kraljičina plaža”, koji je još u fioci budvanskog Sekretarijata za prostorno planiranje. Da bi se Grcima omogućila gradnja, neophodno je da bude donijet ovaj plan, koji je urađen prije godinu, a nemoguće ga je usvojiti dok Opština ne bude završila izmjene Prostornog plana i donijela Prostorno urbanistički plan, čije su izrade u toku.

Predloženim aneksom ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, Vlada bi da se dozvoli prodaja dijela izgrađenih kapaciteta najviše do 66 apartmana, u skladu sa DUP „Čedi Kraljičina plaža”, uz istovremeni dugoročni zakup zemljišta ispod apartmana, na period od 90 godina. To, kako ističu u predlogu, uz plaćanje tržišne naknade za zakup zemljišta ispod objekata.

Navode da se dozvoljava gradnja 126 smještajnih jedinica (60 soba i 66 apartmana).

Opština Budva je krenula u izmjene prostornog plana prije godinu, kako bi osim ucrtavanja zgrada u Miločerskom parku, između ostalog, omogućila i gradnju hotela i vila na brdu Spas iznad Budve.

Međutim, Grci su još prošle godine u samom zaleđu Kraljičine plaže, na samo par metara od plaže, izgradili veliki spa-centar, iako je i za to područje bilo potrebno donošenje DUP-a „Čedi Kraljičina plaža”. Dozvolu je na osnovu zaključka Vlade dao tadašnji ministar turizma Predrag Sekulić.

Grci su još prošle godine u samom zaleđu Kraljičine plaže, na samo par metara od plaže, izgradili veliki spa-centar, iako je i za to područje bilo potrebno donošenje DUP-a „Čedi Kraljičina plaža”

Predloženi aneksi predviđaju da se zakup produži sa 30 na 42 godine i da se kirija smanji za trećinu, odnosno na 1,2 miliona. Vlada je prihvatila izmjenu uslova zakupa, nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na oko 2,6 miliona. Prijetili su da će tužiti državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve na ostrvu.

Mještani blokirali gradnju

Zakupac kompleksa Adriatik propertis i Restis grupa su uoči minulog ljeta započeli zemljane radove na parceli gdje je planirana gradnja zgrada visine 30 metara.

Nakon što su bageri presjekli glavnu kanlizacionu cijev i izazvali ekološki incident, mještani su se samoorganizovali te blokirali gradilište.

Uslijedio je protest koji je ubrzo smiren poslije obećanja Restis grupe da neće izvoditi radove, a da je kopanje terena bilo isključivo za potrebe odnošenja zemlje za spa centar, a ne gradnja temelja budućih zgrada.

Da je ugovor o zakupu Svetog Stefana, Kraljičine plaže i Miločera bio unaprijed dogovoren sa partnerima iz Aman resorta, bilo je evidentno, jer je projekat stanova za tržište u miločerskom parku osmišljen mnogo ranije. Niame, kako je „Monitor” objavio četiri mjeseca prije svečanog ovjeravanja ugovora o dugoročnom zakupu poznatih hotela, još 2006. u arhitektonskom birou Denniston u Kuala Lumpuru već su bili napravljeni projekti budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa u Miločeru - The Chedi at Queens Beach.

Bonus video: