Radnici DKP neće da im Ivanović "spašava" fabriku

"Ako možemo biti toliko slobodni predložili bismo vam Milutina Simovića i Branka Vujovića", navodi se u pismu Simdikata Đukanoviću
74 pregleda 8 komentar(a)
Milutin Simović, Branko Vujović, Foto: Zoran Đurić
Milutin Simović, Branko Vujović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.02.2014. 17:01h

Nezadovoljni ishodom prošlonedjeljnog sastanka sa predstavnicima izvršne vlasti radnici Duvanskog kombinata u stečaju uputili su novo pismo premijeru Milu Đukanoviću od kojeg traže odgovore na pitanja kakvi su planovi Vlade sa tim preduzećem.

"Dana 24. januara 2014. pozvani smo na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede na poziv ministra Petra Ivanovića, kako u pismu stoji prema vašoj preporuci. Veoma poražavajuće za nas iz Sindikata je bilo to da ministar koji nas je pozvao, nije bio prisutan na tom sastanku”, istakao je u pismu premijeru predsjednik Sindikata DKP-a Zoran Prelević koji navodi da su na sastanku po hiljaditi put čuli istu priču.

Radnici DKP-a predložili su zato Đukanoviću “ako postoji želja i realna mogućnost da se spasi propadanje DKP-a” da umjesto Ivanovića imenuje drugog čovjeka koji bi pratio dešavanja i mogućnost prodaje DKP-a.

"Ako možemo biti toliko slobodni predložili bismo vam gospodina Milutina Simovića i Branka Vujovića jer su se pokazali kao ljudi spremni da rješavaju problem u datim okolnostima", naveo je Prelević u pismu Đukanoviću.

Simović je bivši ministar poljoprivrede, a Vujović ekonomije koji su se ranije bavili problemima Duvanskog kombinata.

Najveći problem u ovom trenutku, kako je naveo, je plaćanje rente od 150.000 eura kompaniji Zetagradnja čime se stečajna masa “ubrzano topi i postoji realna mogućnost da će za godinu radnici ostati bez posla i bez otpremnina”.

Zetagradnja je sredinom 2010. godine za 13 miliona kupila zgrade i zemljište ova fabrike, koja je tada kao Novi duvanski trebalo da bude privatizovana i preseljena na Ćemovsko polje. Nekoliko pokušaja privatizacije je propalo zbog čega plaćaju “penale” Zetagradnji.

"Tražimo od Vlade da u najhitnijem roku da odgovor koji su njeni planovi, nakon neuspjelih privatizacija kada je u pitanje izgradnja nove fabrike ili moguće njeno izmještanje na drugu lokaciju. Mi u Sindikatu smatramo da su svi rokovi istekli i da svako odugovlačenje vodi u neminovno gašenje fabrike, što ne prihvatamo. To će biti prioritet svih naših budućih dogovora sa vama", poručio je Prelević premijeru Đukanoviću.

Stav Sindikata DKP-a je da se plaćanje zakupa ne može vršiti “na teret stečajne mase jer će u suprotnom ista istopiti, a radnici ostati bez otpremnina i fabrike.

"Smatramo da Vlada treba u narednom periodu da napravi dogovor sa Zetagradnjom oko plaćanja i na sebe preuzme obaveze. Na taj način bi se stekli uslovi da mi do daljeg radimo bez opterećenja, a da se u međuvremenu traži rješenje za moguću izgradnju fabrike ili njene dislokacije. Svako drugo rješenje vodi brzom gašenju fabrike i slanju radnika na ulicu", naveo je Prelević.

On je premijeru saopštio da je nezadovoljstvo radnika sve veće i da što prije treba da organizuje sastanak kako bi doprinijeli rješavanju statusa DKP-a.

Bonus video: