Žabljak: Budžet opštine za narednu godinu projektovan na 1.541.000 eura

Na bruto zarade, maretijal i usluge potrošiće se skoro 900.000. Ostalo do iznosa kapitalnih izdataka su razni transferi, i dugovanja
0 komentar(a)
Opština Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Opština Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 25.12.2013. 15:01h

Budžet Opštine Žabljak za narednu godinu bio je najdominantnija tačka od svih 17, koliko ih je bilo na jučerašnjoj sjednici SO Žabljak.

Zapamćen je i zbog činjenica da se po prvi put od uvođenja višestanačkog sistema, pripremio i usvojio u toku godina koja prethodi periodu na koji se odnosi.

Stručne službe lokalne uprave projektovale su ga na 1.541.000 eura to je u okvirima aktuelnog. Potrošački je planiran na 1.052.000, kapitalni na 388.000 dok se na otplatu dugova predviđa 91.000 eura.

Svi su jedinstveni da se po pitanju koncesionih naknada pričini više štete na putevima i prostoru od planiranih 200.000 eura prihoda.

U ukupnoj sumi ukupni primici po raznim osnovama učestvuju sa blizu 60 posto. Kroz prodaju imovine prihodovaće se 150.000 ili blizu deset posto a oko 30 posto predstavljaju donacije i transferi.

Na bruto zarade, maretijal i usluge potrošiće se skoro 900.000. Ostalo do iznosa kapitalnih izdataka su razni transferi, i dugovanja.

Saglasni sa ovakvim budžetom su i u ministarstvu ekonomije. Upravo takva okolnost zapela je za oko odborniku opozicione SNP Dobrici Šljivančaninu koji je primijetio da se tekući rashodi i otplata duga moraju finansirati iz takvih prihoda i poklapati u konačnom saldu.

Smatra da je oko 70.000 eura viška rashoda nad prihodima propust u projektovanju i pogrešnoj ocjeni u ministarstvu prilikom davanja zelenog svijetla na najviši finansijski akt koji je glasovima DPS-SDP većine usvojen.

Njemu i još nekilicini opozicionih odbornika zapela je za oko stavka troškova po ugovoru o djelu kod svih organizacionih jedinica lokalne uprave.

Uz to i, kako smatraju, visoki su troškovi za telefone, gorivo i reprezentaciju kao i kapitalna investiranja u objekte koji će u procesu privatizacije pripasti drugim subjektima.

Svi su jedinstveni da se po pitanju koncesionih naknada pričini više štete na putevima i prostoru od planiranih 200.000 eura prihoda.

Skupštinska većina, uz uzdržanu opoziciju, usvojila je program rada SO Žabljak za narednu godinu. Takav je ishod i kod izmjena i dopuna odluke o porezu na nepokretnosti a puni konsenzus bio je prilikom glasanja o izmjenama Statuta Opštine.

Samo se nezavisni odbornik Danko Stijepović usprotivio odluci o određivanju naknada za rad odbornika i drugih lica koja imenuje Skupština opštine

Glasovima vladajuće koalicije „prošli“ su izvještaj o stanju uređenja prostora za tekuću i kao posebna tačka program uređenja prostora za narednu godinu. Ekspresno je usvojena odluka o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada kao i odluka o izgradnji objekata od opšteg interesa.

Mišljenje pojedinih odbornika opozicije da u odluci o naknadama za korišćenje opštinskih puteva, nije ispoštovana zakonska procedura kroz sprovođenje javne rasprave i dobijanje saglasnosti vlade, ostavila je u formi nacrta a njena konačnost, forma predloga i usvajanje u skupštini očekuje se nakon javne rasprave i saglasnosti nadležne državne institucije.

Plan o postavljanju i izgradnji montažnih objekata privremenog karaktera usvojen je glasovima skupštinske većine i pored priče Dobrice Šljivančanina da treba znati koliko od postojećih 65 objekata radi i ispunjava svoje obaveze i skepse da svi ne plaćaju obaveze zakupa.

Samo se nezavisni odbornik Danko Stijepović usprotivio odluci o određivanju naknada za rad odbornika i drugih lica koja imenuje Skupština opštine.

Odbornici su saglasni i dali garanciju da se DOO „Komunalno i vodovod“ kreditno zaduži sa 10.000 eura kako bi nabavili opremu za mehanizaciju i sredstva za posipanje puteva tokom zime.

Opozicija je ostala uzdržana kada je vladajuća većina dala zeleno svijetlo da Radenko Radulović u naredne četiri godine bude izvršni direktor toga preduzeća.

Takav odnos bio je i kod glasanja o programu zimskog održavanja ulica i lokalnih puteva što je posao tog preduzeća, njihovom programu održavanja javne rasvjete i programu za održavanje čistoće na javnim površinama u narednoj godini.

Opozicija je ostala uzdržana i kada je u pitanju program rada i finansijski plan Turističke organizacije za narednu godinu, koji je vladajuća struktura usvojila a umjesto priče o informaciji o pripremi turističke sezone koja otpočinje, počela je individualna i stranačka razmjena novogodišnjih čestitki, čime je sjednica završena a druženje nastavljeno koktelom u prostoriju pored sale Opštine Žabljak.

Bonus video: