Radnici DKP traže da Vlada plaća penale Zetagradnji

Elektroprivreda je fabrici uključila struju, koju je bila isključila u ponedjeljak zbog duga od 70.000 eura
74 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.10.2013. 07:11h

Radnici Duvanskog kombinata proširili su listu zahtjeva i traže od Vlade da DKP više ne plaća mjesečne penale kompaniji Zetagradnja, koja je kupila lokaciju stare fabrike još prije tri godine, već da to ubuduće, zbog kašnjenja sa preseljenjem na drugu lokaciju, radi država koja je potpisala aneks kupoprodajnog ugovora.

Ova grupa radnika od petka blokira izvoz cigareta iz fabrike tražeći isplatu zaostalih plata i da Vlada, na ime povrata PDV-a od pola miliona eura, koliko je dužna DKP-u, obezbjedi akcizne markice za “lovćen” i “point” za domaće tržište.

"Plaćanje mjesečnog zakupa i penala u iznosu od oko 150 hiljada mjesečno više se ne može plaćati na teret preostale stečajne mase DKP-a. Nama prijeti da ostanemo i bez fabrike, i bez otpremnina. Zato smatramo da ove obaveze u dogovoru sa Zetagradnjom država treba da preuzme na sebe", poručio je šef Sindikata DKP-a Zoran Prelević.

Već za danas očekuju novi sastanak sa menadžmentom koji im je obećao da će Vlada do četvrtka navodno odobriti akcizne markice, po osnovu povraćaja PDV-a, neophodne za proizvodnju cigareta iz domaćeg programa.

Prelević je kazao da su radnici konkretizovali pet zahtjeva.

"Tražimo od Vlade da nam u najkraćem roku saopšti kakvi su njeni dalji planovi u pogledu izgradnje nove fabrike ili izmještanja postojeće na drugoj lokaciji. Svako odugovlačenje vodi gašenju DKP-a", tvrdi Prelević.

Osim akciznih markica od Vlada, radnici traže i da im stečajni upravnik Veslina Raičević do 1. novembra saopšti tačan iznos novca sa kojim raspolaže da bi znali šta dalje da rade.

"Do kraja naredne sedmice od menadžmenta tražimo da nam isplati zaostale zarade, jubilarne nagrade i poveže radni staž. U slučaju da se ne riješe naši zahtjevi radnici će na novom zboru odlučiti kako će se izboriti za svoja prava", zaključio je Prelević.

Elektroprivreda je juče u 15 ponovo fabrici uključila struju, koju je bila isključila u ponedjeljak zbog duga od 70.000 eura. Uprava DKP-a jule je pregovarala sa EPCG o uplati dijela duga a traženo je da plate 30.000 eura.

Bez odgovora iz Vlade

Iz Ministarstva finansija “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovor na pitanje zašto taj resor i Poreska uprava nekoliko sedmica odgađaju da Duvanskom kombinatu u stečaju odobre akcizne markice za proizvodnju.

To je DKP očekivao po osnovu nevraćenog PDV-a u iznosu od oko pola miliona eura. Nije odgovoreno ni da li je tačno da će Vlada na predlog Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede odlučivati o akcizama u četvrtak.

Bonus video: