Crna Gora i Hrvatska preskupe i za njemačke turiste

Njemački mediji pišu da Hrvatska i Crna Gora imaju mnogobrojne komunalne probleme koji često remete odmor njihovim gostima
56 pregleda 40 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.08.2013. 07:37h

Ako je suditi po izvještajima njemačkih medija iz hrvatskih i crnogorskih turističkih centara, građani trenutno najmoćnije države u Evropi zaobilaziće Jadran u „širokom luku“.

Večernje novine prenose napise njemačkih medija o paprenim cijenama na hrvatskoj obali, ali i o moralnim pridikama turistima. Naglašavaju i da Hrvatska i Crna Gora imaju mnogobrojne komunalne probleme koji često remete odmor njihovim gostima.

Ističe se i da „Hrvatska plaši turiste zabranama i paprenim cijenama“. U Rovinju su, kako izvještavaju njemački mediji, angažovani zaštitari koji u uniformama drže „moralne pridike“ na nudističkoj plaži Punta Križa. Njemački magazin prenosi i naslove pojedinih hrvatskih medija da takvo ponašanje podsjeća na akcije „iranske vjerske policije“.

Njemačke turiste vrijeđa i objava jednog radnika turističke agencije koja je na Facebook stranici turiste nazvala „apsolutnim idiotima“. Turistički radnici Hvara dijelili su listiće turistima, kojima ih upozoravaju da je upotreba alkohola zabranjena na javnim mjestima i da za takva zadovoljstva moraju da idu u kafane.

Cijene u ugostiteljskim objekima, međutim, nijesu nimalo prijatne, čak ni mnogo bogatijim Njemcima. Za kapućino mnogi traže i pet eura, a flašica vode je i do četiri eura.

S druge strane, navodi „Štern“, pojedini hotelijeri su reagovali na manje interesovanje turista za Hrvatsku. Ponudili su i do 50 odsto više cijene.

Uz paprene cijene, Njemci navode i probleme oko nestašice vode na Šolti i Pagu, kao i da su turisti na otoku Murteru često bili bez struje. Ništa bolje nije, kako navodi „Štern“, ni u crnogorskoj Budvi, gdje je tokom samo jednog dana struja nestajala tri puta, svaki put po nekoliko sati.

Turisti kojima je ponestalo keša, u mnogim centrima Hrvatske imali su mnogo problema da upotrebe kreditne kartice. Mnogi restorani i radnje odbijali su da prihvate plastičan novac.

Bonus video: