Lazović: Situacija u KAP-u vodi njegovom gašenju

"Oni koji su prihvatili ovakav model, vjerovatno će tražiti neko rješenje. Naredni dani pokazaće šta će se desiti"
63 pregleda 11 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2013. 13:16h

Situacija u podgoričkom Kombinatu aluminijuma (KAP) vodi gašenju fabrike, jer se logika i surova ekonomska praksa ne mogu izbjeći, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Vujica Lazović.

"Oni koji su prihvatili ovakav model, vjerovatno će tražiti neko rješenje. Naredni dani pokazaće šta će se desiti", rekao je Lazović Radiju Crne Gore.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) u utorak su poručili da će KAP biti automatski isključen sa mreže ukoliko do 13. juna ne nađe snabdjevača električne energije.

Predstavnici CGES-a tvrde da su o tome obavijestili fabriku i ostale nadležne institucije.

Elektroprivreda (EPCG) je, zbog teške situacije u kojoj se KAP našao, 23. maja donijela odluku da u naredne tri sedmice balansira elektroenergetski sistem sa dodatnih 84 megavat sata (MWh), kako bi se izbjegao debalans prouzrokovan nelegalnom potrošnjom aluminijumske fabrike.

To je privremena odluka sa ciljem da se CGES-u obezbijedi struja neophodna da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u državi.

EPCG je odlučila da dnevno isporučuje dodatnih 84 MW do 13. juna, do kada sve uključene strane, odnosno EPCG, Vlada, CGES, Montenegrobonus i Rudnik uglja Pljevlja treba da definišu i potpišu sve potrebne izvršne sporazume, kako bi se pronašlo konačno i dugoročno rješenje za snabdijevanje KAP-a električnom energijom.

Montenegrobonus je od 1. oktobra, kada je istekao ugovor između KAP i EPCG, do kraja prošle godine snabdijevao aluminijumsku kompaniju električnom energijom. Od 1. janaura ove godine tu obavezu je preuzeo CGES.

EPCG je prekinula snabdijevanje KAP-a strujom zbog duga od 44 miliona eura i krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbijeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike.

"Rast stope PDV-a neće ozbiljnije uzdrmati crnogorsku ekonomiju, niti uticati na životni standard građana"

"Ukoliko neko nekad u sistemu zataji, ne možete naći osnova da to ispeglate i ispravite. Novac poreskih obveznika ne možete nemilosrdno dijeliti zato što je neko nekad napravio grešku", poručio je Lazović.

On smatra i da će udar, koji se očekuje povećanjem stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 odsto na 19 odsto, biti amortizovan zahvaljujući tome što su trgovci obećali da neće povećavati cijene.

"Rast stope PDV-a neće ozbiljnije uzdrmati crnogorsku ekonomiju, niti uticati na životni standard građana", kazao je Lazović.

Vlada je nedavno odlučila da stopu PDV od 17 odsto poveća na 19 odsto, dok se niža od sedam odsto i nulta neće mijenjati.

Bonus video: