Vuković povodom prozivki: A što se malo ne bave i kraljem Nikolom

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović nije želio da komentariše, a bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović, nije se ni javljao na telefon
18 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 16:18h

Većina državnih predstavnika koje su u ponedjeljak manjinski akcionari Duvanskog kombinata optužili da su bili „izvršioci obezvređivanja i uništavanja“ te kompanije, ili to nijesu spriječili, negirali su juče svoju odgovornost.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović nije želio da komentariše, a bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović, nije se ni javljao na telefon, niti odgovarao na poruke.

Bivši ministar poljoprivrede, direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je da ne želi da polemiše sa manjinskim akcionarima DKP-a, ali i napominje da je on preuzeo ministarsku funkciju nakon što je u toj kompaniji pokrenut stečajni postupak.

„Firma je bila u stečaju i pod ingerencijom stečajnog upravnika i suda. Kada se okonča taj postupak vidjeće se šta ko ima od imovine. U svakom slučaju, mislim, da treba prihvatiti svaku odluku suda“, dodao je Milošević, uz napomenu da smatra da ima prostora da se između suda, Vlade i Udruženja pokuša riješiti problem.

On je dodao, da ako ko od malih akcionari misli da je oštećen, može ukazati na propuste i tražiti zaštitu svojih prava.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković, koji je niz godina bio na čelu uprave kompanije kao predstavnik državnog kapitala, nije želio da komentariše optužbe malih akcionara, koji će ostati bez vlasničkog udjela.

„Odavno nijesam u kompaniji niti mogu govoriti o tome šta se u njoj dešava”, rekao je Vuković.

Predsjednik Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević saopštio je da je Vuković „primao veliki novac i uživao privilegije kao predsjednik borda DKP-a i zdušno učestvovao u njegovom urušavanju“.

„Bio sam i đak gimnazije u Kolašinu“, prokomentarisao je Vuković i predložio manjinskih akcionarima DKP-a, ako se već bave prošlošću te kompanije, da ispitaju sve od 1903. (kada je osnovana) i kakva je bila uloga kralja Nikole.

Bivši ministar ekonomije, direktor vladine Agencije za prestruktuiranje privrede, sada predsjednik Tenderske komsije za privatizaciju Novog duvanskog kombinata, Branko Vujović nije želio da komentariše optužbe radnika, ali je negirao optužbe.

„Volio bih da mi neko konkretno to dokumentuje i pokaže“, kazao je Vujović.

Iz kabineta aktuelnog ministra poljoprivrede Petra Ivanovića, kojeg su manjinski akcionari takođe prozvali, nijesu odgovorili na pitanja. Objašnjeno je da je ministar juče bio službeno u Francuskoj.

DKP: Nije bilo pranja novca

Direktor DKP-a u stečaju Slavoljub Vukašinović odgovarajući na pitanje „Vijesti“ kako komentariše sumnje Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara o mogućem pranju novca i navodno poluilegalnoj proizvodnji cigareta, rekao je da mali akcionari i predsjednik Udruženja znaju njegov stav.

Knežević je saopštio da se proizvedena paklica cigareta u DKP-u stranom kupcu prodaje po cijeni od 7,9 cent, a za jedan kilogram duvana se dobije 4,95 dolara.

„Osnovano sumnjamo da se, u konkretnom slučaju 'pere novac' i da razlika od fiktivnih prihoda ostvarenih po osnovu izvoza usmjerava na pravljenje Novog duvanskog i otkup dijela otetog kapitala manjinskih akcionara“, istakao je on.

Vukašinović tvrdi da su podaci „apsolutno netačni“ i, kako je rekao, ko zna odakle su. „Zato nemam komentar“, zaključio je Vukašinović.

Bonus video: