Banke daju sve manje kredita

Odnos između kredita i depozita u septembru je pogoršan u odnosu na avgust, pa je na jedan euro uložen u banke dolazilo 95 centi kredita
2 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.11.2012. 10:54h

Vrijednost kredita koje odobravaju poslovne banke i mikrofinansijske institucije iznosila je 1,89 milijardi eura, 0,7 odsto manje nego u avgustu i 3,3 odsto niže nego u istom periodu prošle godine.

Posljednji podaci Centralne banke (CBCG) pokazuju da je odnos između kredita i depozita u septembru pogoršan u odnosu na avgust, jer je na jedan euro depozita dolazilo čak 95 centi kredita.

U biltenu te institucije navodi se da je odnos kredita i depozita, povećanih za ukupne uzete pozajmice, na kraju septembra iznosio 0,77 i bilježi poboljšanje na mjesečnom i godišnjem nivou.

Pozajmice privredi i stanovništvu činile su 91,7 odsto ukupnih kredita, dok se preostalih 8,3 odsto odnosi na finansijske institucije, neprofitne i organizacije u javnom vlasništvu, strane firme i opštu vladu.

Ukupni depoziti su na kraju septembra na mjesečnom nivou porasli 2,4 odsto na dvije milijarde eura. U odnosu na isti period prošle godine, depoziti bilježe rast od 6,6 odsto.

Oročeni depoziti činili su 59 odsto ukupnih, a oni po viđenju 41 odsto. U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 52,6 odsto. Depoziti ročnosti do tri mjeseca činili su 22,3 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva u septembru su u odnosu na avgust porasli 0,5 odsto na oko 1,11 milijardi eura. U odnosu na septembar prošle godine bili su 7,6 odsto veći.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva na one po viđenju odnosilo se 31,2 odsto, a 68,8 odsto na oročene.

Nedavno je na snagu stupila odluka CBCG o privremenim mjerama, koje podrazumijeva ograničenje gornje granice kamate na kredite poslovnih banaka i MFI. Banke će, prema tim pravilima, u narednih šest mjeseci novoodobrene kredite građanima moći da odobravaju po maksimalnoj kamatnoj stopi do 15 odsto na godišnjem nivou, dok će ista kamata za privrednike biti do 14 odsto.

Kamate na štednju zavisiće do kapitala banaka, ali maksimalno mogu biti šest odsto.

Odluka neće važiti na zaduženja po kreditnim karticama i minisuma po tekućim računima a kamatne stope za kredite građanima do sada bile do 22,3 odsto, a za privredu do 18 odsto.

Bonus video: