CKB traži od Privrednog suda da uvede stečaj Boksitima zbog duga od 1,59 miliona

CKB u zahtjevu za pokretanje stečaja napominje da Rudnici boksita nijesu sposobni da plaćaju dospjele obaveze
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 15:42h

Crnogorska komercijalna banka (CKB)tražila je od Privrednog suda da pokrene stečajni postupak u Rudnicima boksita zbog neplaćenog duga koji trenutno iznosi 1.595.220 eura, potvrđeno je juče „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Rudnicima boksita već dvije godine većinski gazduju Vlada i ruski CEAC Holdings limited Olega Deripaske, ali to partnerstvo bilo je više nego loše, pa je firma dovedena na sam rub propasti.CKB je sa Rudnicima zaključio dva ugovora o kreditu i to 11. decembra 2006. godine na iznos od 520.681 euro i 28. maja 2007. godine na iznos od 330.000 eura. Isto tako zbog nemogućnosti da pojedinim dobavljačima plaća, CKB je Rudnicima izdala bankarsku garanciju 10. januara 2008. godine na iznos od 1.500.000 eura.

Uprkos upućenim opomenama dužnik u kontinuitetu nije izmirivao obaveze CKB-u zbog čega je ta banka 7. septembra ove godine predala sudu predlog za izvršenje i prinudnu naplatu. Međutim, i pored toga CKB nije uspio da namiri svoje potraživanje iako su obaveze odavno dospjele na naplatu.

Iz CKB-a napominju da je dužnik „trajno nesposoban za plaćanje saglasno članu 12 (stav 3) Zakona o stečaju zbog čega predlažu Privrednom sudu da usvoji njihov predlog o pokretanju stečaja u Rudnicima boksita

Tako je po osnovu prvog kredita ukupan dospjeli dug Boksita prema CKB-u iznosi 253.275 eura, a prema drugom ugovoru o kreditu 254.853 eura. Prema izdatoj bankarskoj garanciji ukupan dospjeli dug Rudnika boksita iznosi 1.087.092 eura.

Tzv. revolving garancija Boksitima izdata je na iznos od 1,5 miliona eura, a u korist dobavljača koji nijesu vjerovali ruskom menadžmentu da će im blagovremeno platiti obaveze.

CKB u zahtjevu za pokretanje stečaja napominje da Rudnici boksita nijesu sposobni da plaćaju dospjele obaveze.

Dužnik, naime, prema banci više od godinu ne može da odgovori dospjelim novčanim obavezama. Računi dužnika blokirani su više od 150 dana u kontinuitetu, što dokazuje izvještaj Centralne banke o pravnim licima čiji računi su blokirani u iznosu većem od 10.000 eura.

Iz CKB-a napominju da je dužnik „trajno nesposoban za plaćanje saglasno članu 12 (stav 3) Zakona o stečaju zbog čega predlažu Privrednom sudu da usvoji njihov predlog o pokretanju stečaja u Rudnicima boksita.

Nisam im vjerovao pa sam tražio garanciju za naftu

Vlasnik nikšićke firme Neksan Miodrag Davidović, objasnio je juče „Vijestima“ da su Boksiti od banke tražili i dobili bankarsku garanciju jer njegova firma nije vjerovala menadžmentu Boksita da će im platiti isporučenu naftu.

„Datu garanciju smo naplatili posljednji dan. Zbog načina na koji posluju nismo im vjerovali da će nam platiti naftu koju smo prodali. Oni nikakvu garanciju sem garanciju Rusala za plaćanje nijesu imali, zato smo im tražili bankarsku garanciju od banke da će nam nafta biti plaćena“, objasnio je Davidović „Vijestima“.

Neksan je inače godinama prodavac naftinih derivata i podgoričkom KAP-u i nikšićkim Boksitima.

Galerija

Bonus video: