Carinske deklaracije demantuju Duvanski

Ukupan izvoz duvana i duvanskih proizvoda iz Crne Gore u novembru iznosila je 42 hiljade eura
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 18:24h

Izvoz duvana i duvanskih proizvoda u avgustu vrijedio je 405.000 eura, što demantuje tvrdnje iz Duvanskog kombinata o vrijednosti proizvodnje cigareta marke "Kleopatra" za famoznu kompaniju FZE Liberti navodno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević nedavno je kazao da su mu iz ove kompanije potvrdili da su do sada imali dvije isporuke ovih cigareta u novembru prošle i avgustu ove godine težine 124 tone.

Ukupan izvoz duvana i duvanskih proizvoda iz Crne Gore u novembru iznosila je 42 hiljade eura, što znači da bi cijeli kontigent, ako bi se na njega odnosio cijeli izvoz, vrijedio 447 hiljada eura.

Kako u jednom kilogramu cigareta ima oko 30 kutija, to znači da je u ovom kontigentu bilo 3,7 miliona paklica koje su pojedinačno vrijedjele 12 centi.

Izvršnog direktora DKP-a Slavoljub Vukašinović kazao je da od ovog posla obezbjeđuju plate za 200 radnika i novac za poljoprivrednike od kojih otkupljuju duvan. Prosječna otkupna cijena duvana, kako je prošle godine saopšteno iz Duvanskog, iznosila je 1,55 eura, tako da su teško sa ovim novcem mogli da isplate i dvije plate radnicima.

Iz DKP-a je saopšteno da su cigarete izvezli u UAE, međutim, prema podacima Monstata napravljenim prema carinskim deklaracijama, ukupan izvoz svih roba u Aziju, kojoj pripada i ova zemlja, je u novembru iznosio 153 hiljade, a u avgustu 349 hiljada eura. Međutim, samo za Kinu je u novembru izvoz iznosio 89, a u avgustu 148 hiljada.

Šef odjeljenja za izvoz u kompaniji Eastern company iz Egipta, koja je vlasnik brenda "Kleopatra", Farag Murad je najavio da će podnijeti tužbu jer nikome nijesu dali dozvolu za proizvodnju, što je ukazalo na sumnje o švercu.

Bonus video: