"Vlada se nije bavila namjerom egipatske kompanije da tuži Crnu Goru"

„Policija će sve negativnosti ispititi i odgovorno se podnijeti priliko bilo kakvog narušavanja zakona"
168 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 13:59h

Vlada se nije bavila namjerom kompanije Istern kompani Egipat da podnese tužbu protiv odgovorniih zbog proizvodnje cigareta marke „Kleopatra“ u Duvanskom kombinatu čiji je većinski vlasnik država. To je rekao ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović nakon današnje sjednice.

Brajović je obećao da će ispitati poslovanje te firme, a izbjegao je da direktno odgovori na pitanje zašto se se nelegalno proizvode cigarete u DKP -u bez dozvole vlasnika te robne marke.

„Policija će sve negativnosti ispititi i odgovorno se podnijeti priliko bilo kakvog narušavanja zakona pa i po ovim pitanjima“ kazao je Brajović, dodajući da „ako je ministarstvo poljoprivrede saopštilo stav po pitanju legalnosti proizvodnje onda se ima stav državnog organa“.

Egipatska firma najavila tužbu protiv Crne Gore

Kompanija Eastern Company Egypt najavila je tužbu protiv odgovornih zbog proizvodnje cigareta marke "kleopatra" u Duvanskom kombinatu a.d. u Podgorici.

Duvanski kombinat, u većinskom državnom vlasništvu (stoga država jedina može biti odgovorna za nelegalnu proizvodnju), mjesecima proizvodi cigarete "kleopatra" po narudžbi kompanije FZE Liberti, koja, kako je utvrđeno nakon pregleda registra firmi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uopšte ne postoji.

U menadžmentu Duvanskog kombinata tvrde da se svi poslovi odvijaju u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore i preko nadležnih institucija

"Potvrđujemo da smo jedini pravni vlasnik trgovačke marke cigareta "kleopatra", što znači da nijedna druga kompanija nema zakonska prava za proizvodnju ili da se na neki drugi način bavi proizvodima sa našim zaštignim znakom "kleopatra". Niko u Evropi ne može da proizvede cigarete "kleopatra" bez odobrenja ili dozvole Eastern Company Egypt (Egipatsko akcionarsko društvo). Do sada nijesmo odobrili bilo kojem pravnom ili fizičkom licu da proizvodi naše proizvode koji nose naš brend ime Kleopatre", saopštio je Murad.

Najavio je tužbu protiv odgovornih i naglasio da je egipatska firma zatečena informacijama o proizvodnji cigareta "kleopatra" u Crnoj Gori, pa je stoga rano za bilo kakve detalje.

Ta kompanija iz Egipta kotira se na njujorškoj berzi i ima predstavništvo u SAD, zbog čega nije nemoguće da se umiješaju i američke istražne agencije, kao što je, kako piše Dan, to bio slučaj u aferi Telekom, gdje je istragom utvrđeno da je Mađar telekom korumpirao crnogorske zvaničnike 2005.

Tokom 2010. u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku čak 73 odsto od ukupne količine prodatih cigareta ostvario je brend "kleopatra", čiji je vlasnik Eastern Company Egypt.

U bescarinskim zonama Ujedinjenih Arapskih Emirata postoji 12.000 firmi, ali nema nijedne koja se zove FZE Liberti i koja se bavi trgovinom duvanom. Postoje dvije firme sa sličnim imenom, od kojih se jedna bavi trgovinom metala, dok je poslovna djelatnost druge kompanije građevina.

Takođe, ni u jednoj od pet članica Ujedinjenih Arapskih Emirata domaće kompanije se ne bave izvozom ili uvozom duvana, nego je tamošnje tržište prepušteno velikim duvanskim kompanijama, koje ga direktno snabdijevaju. U slobodnim carinskim zonama emirata posluje nekoliko firmi koje se bave izvozom duvanskih proizvoda, među kojima su najveće Fajv star ili Valford tabako.

Iz Ministarstva poljoprivrede, krajem jula su tvrdili da je firma FZE Liberti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stvarni naručilac proizvodnje cigareta "kleopatra" u Duvanskom kombinatu. I ministar poljoprivrede Tarzan Milošević tvrdio je u parlamentu, odgovarajući na poslaničko pitanje, da cigarete koje se proizvode u DKP idu u Ujedinjene Arpske Emirate u "zakonskoj proceduri".

"Vijesti" su tada objavile i da postoji , jedan Grk koji unaprijed plaća naručene cigarete, a opisivan je kao predstavnik kompanije iz UAE, za koju su u DKP isticali da je "značajna kompanija iz svijeta duvanskog biznisa".

U menadžmentu Duvanskog kombinata tvrde da se svi poslovi odvijaju u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore i preko nadležnih institucija.

DKP ne ulazi u legitimnost, važno im je da rade

Ministarstvo poljoprivrede se povodom spornog posla u vezi sa "kleopatrom", oglasilo preko radija Antena M.

"Partner sa kojim poslujemo i radimo u znatno većem obimu u odnosu na nivo poslednjih godina radi sa nama u različitom obimu već dvije godine. Ne ulazimo u legitimnost postojanja firme koja je naš značajan naručilac i redovan platiša. Za nas je legitimna dokumentacija koja nam je dostavljena i potkrijepljena avansnim uplatama. Jedina obaveza je da u skladu sa zakonima učinimo sve da upošljavanjem postojećih kapaciteta obezbjeđujemo zarade za bezmalo 200 zaposlenih i otkup duvana za poljoprivrednike koji se bave uzgojem i za njihove porodice".

"Otvoreni smo za bilo koji oblik kontrole institucija sistema, kao što smo svaki put prilikom otpreme i carinjenja carinskim organima prezentovali sve tražene podatke i dokumenta", navodi se u odgovoru ministarstva Anteni M, koje im je proslijedio Duvanski kombinat.

Galerija

Bonus video: