Ukidanje taksi zavisi od SDP-a

Poslanicima druga prilika da zaustave namete “euro po euro”, sjutra se Odbor izjašnjava o tom predlogu SNP-a
50 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 15:19h

Socijalistička narodna partija (SNP) dobiće podršku od kolega iz opozicije iz redova Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene (PZP) za predlog zakona o ukidanju Zakona o taksama.

Bošnjačka stranka (BS) neće glasati za inicijativu SNP-a, jer su njeni i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) krajem maja podržali oporezivanje građana po prinicipu “euro po euro”. U DPS-u i SDP-u su saopštili da sada nemaju stav jer nijesu vidjeli predlog SNP-a.

Svi poslanički klubovi morali su dobiti predloženi tekst ukidanja Zakona o taksama, jer će o tome sjutra da se izjašnjavaju na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Od 7. jula građani plaćaju mjesečne takse od po euro na SIM kartice, električna brojila (ne plaćaju za primarno, već u drugom, trećem stanu...) i kablovsku televiziju. Zakonom nijesu zaštićeni turisti, pa stranci izdvajaju po euro za punjenje crnogorskog budžeta, ukoliko koriste telefonsku karticu nekog od crnogorskih operatera.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je podnio predlog zakona, tražio je da se on donese po skraćenom postupku jer bi odlaganje imalo teške ekonomsko-socijalne posljedice po veliki broj građana.

„Osnovni razlog za donošenje zakona je činjenica da je Zakonom o taksama utvrđen način oporezivanja građana i pravnih lica koji ne poštuje principe pravednosti i jednostavnosti, odnosno na netržišnim i diskriminatornim principima obezbjeđuje novac u budžetu”, obrazložio je Damjanović.

Poslanik PzP-a Zarija Pejović najavio je da će ta partija podržati predlog SNP-a jer se protive da se teret loše fiskalne politike prebacuje na teret građana.

„Nije korektno da se građanima uzima euro za mobilne telefone, račune za struju i kablovsku televiziju, a imamo situaciju da većina lokala u vlasništvu aktivista

DPS-a ne plaća poreze“, ocijenio je Pejović.

Njegov stav dijeli poslanik Nove Radojica Živković, koji je kazao da mnogi računi po restoranima i kafićima “nemaju stavku PDV -a”, već vlasnici javno ignorišu plaćanje te obaveze. Živkov ić je istakao da kao što su bili protiv uvođenja taksi tako da će podržati rješenje koje je predložio SNP.

U DPS-SDP koaliciji nijesu saopštili jasan stav o predlogu SNP -a, pozivajući se da nijesu vidjeli predlog zakona.

„Za zakon sam saznao iz medija, a nijesam ga vidio. Biće na Odboru u ponedjeljak i tada ćemo zauzeti konačni stav. Sad ne mogu reći da li smo za ili protiv dok ne analiziramo to rješenje“, kazao je poslanik SDP-a Damir Šehović.

“Nekorektno je da se uvode nameti sirotinji, sada i turistima, a sa druge strane se ne izmiruju obaveze prema državi

S obzirom na to da su poslanici SDP-a glasali za zakon, ne očekuje se da sada promijene ono što su podržali sa koalicionim partnerom. I Zoran Jelić (DPS) je rekao da nije vidio predlog zakona, za koji zna da ima dva člana.

Treba vidjeti najprije stav Ministarstva finansija, a lično mislim da ne treba ukidati zakon o taksama jer je on sastavni dio rebalansa budžeta“, kazao je Jelić.

Poslanik BS Kemal Purišić rekao je da bi bilo licemjerno da podrže predlog SNP-a, a glasali su za uvođenje zakona o taksama. „Glasali smo za to rješenje kao krajnju mjeru da se zakrpi rupa u budžetu. U diskusiji smo se ogradili od tog akta i predvidjeli da će on izazvati ogorčenje kod građana. Imali smo dvije alternative, ili takse ili zaduživanje, tako da smo vijdeli da je to jedini način da se popune rupe u budžetu“, kazao je Purišić, dodajući da strahuje da će i ostale garancije Kombinata aluminijuma pasti na teret budžeta što će biti loše jer će biti novih nameta.

Zakon o taksama je sastavni dio rebalansa budžeta od kojeg se očekuje prihod u državnu kasu od oko 12 miliona eura i važiće do januara 2014. godine.

Predstavnci Građanskog fronta su sakupli 30.000 potpisa građana i poslanika SNP-a Nove, PZP-a i Kluba albanskih partija koji su predali Ustavnom sudu, tražeći da ocijeni ustavnost tog akta, jer smatraju da je neustavan.

Najveća sudska istanca još se nije izjasnila o inicijativi.

Oporezujte bogatije

Pejović (PzP) je kazao da treba efikasnije sprovoditi fiskalne zakone i racionalizovati javnu potrošnju, tako da nam ne bi trebao zakon o taksama.

„Potrebno je, a što je ukazala i Državna revizorska institucija, bolje oporezovati mobilne provajdere, snabdjevače naftnim derivatima... Znači, sve one koji mogu bolje od građana iznijeti teret krize“, istakao je Pejović.

Ne naplaćuju svima poreze, koncesione naknade

Živković je podsjetio da je Nova kritikovala Zakon o taksama koji je izglasala koalicija DPS- SDP. “Nekorektno je da se uvode nameti sirotinji, sada i turistima, a sa druge strane se ne izmiruju obaveze prema državi. Pored neplaćanja PDV-a u većini kafića i restorana, ne plaćaju se porez na dohodak, koncesione naknade... Sve se to prašta, a ovamo se uzima euro od naroda. Ko je blizak vlasti, može da plati šta mu odgovara, dok država nema moć da uzme ono što joj pripada“, ocijenio je Živković .

Galerija

Bonus video: