Džaba se bunimo, cijena struje divlja

CEZAP-u kažu da je niz poskupljenja energije dogovor vlasti i A2A da bi Italijani vratili uloženi novac za akcije EPCG
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 10:22h

Povećanje cijena električne energije u narednim godinama, koje je odobrila Regulatorna agencija za energetiku (RAE), ne može se spriječiti, jer je posao oko Elektroprivrede i njenog profita ugovoren prilikom ulaska italijanskog partnera u EPCG.

Za “Vijesti” je to ocijenio predstavnik Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Predrag Boljević.

RAE je prije dva dana saopštio da će struja od 1. avgusta poskupjeti 5,86 odsto, ali u naredne tri godine regulatornog perioda, pa će do 2014. ukupno povećanje iznositi 17,7 odsto. Sa poskupjenjem od januara od 6,8 odsto, znači da će do ljeta 2014. cijena za domaćinstva biti veća 25 odsto.

Od narednog mjeseca kilovat-sat električne energije građani će plaćati po cijeni od 8,13 centi, odnosno, 9,5 sa porezom na dodatu vrijednost. Od avgusta 2014. godine, kilovat-sat sa PDV-om iznosiće 10,7 centi.

"Možda, kao u svakoj bajci, postoji magično rješenje, poput promjene izborne volje, na jesenjim izborima"

Iz RAE tvrde da cijene rastu jer ih usklađuju sa tržišnim.

Boljević je kazao da će se kao i prilikom dosadašnjih poskupljenja struje, ali i niza drugih proizvoda i usluga, buniti građani pojedinačno i nevladin sektor, ali da to neće imati efekta.

"Kao i do sada, elaboriraćemo da su to loša rješenja, kako će to uticati na inače loš životni standard, da su neodrživa za ekonomski, ali i socijalni milje Crne Gore. Ali, posao je davno završen", smatra Boljević.

On jedinu nadu vidi u političkim promjenama, ali i to uslovno, s obzirom na to da su dogovori institucionalizovani.

"Crnogorski građani moraju konačno da shvate da se o budućnosti mora promišljati danas, jer u budućnosti možemo samo da sjednemo i skupa plačemo", kazao je Boljević

Boljitak i podizanja životnog standarda prosječnog crnogorskog građanina, prema njegovim riječima, ne može se postići nasilnim održanjem cijena bilo koje usluge ili proizvoda, bilo medijskim pritiskom, izlaskom na ulice ili drugim metodama koje bi podrazumijevale “iznuđene poteze naknadne pameti”.

"Prosto, crnogorski građani moraju konačno da shvate da se o budućnosti mora promišljati danas, jer u budućnosti možemo samo da sjednemo i skupa plačemo", kazao je Boljević.

On je ocijenio da je svaki regulator nezavisan u mjeri u kojoj su kompententni pojedinci koji ga vode, te da ne postoji izborni model koji garantuje njegovu nezavisnost i nepristrasnost.

"Prosto, nezavisnost i nepristrasnost regulatora je prije svega posljedica kompetentnosti, samosvjesnosti a bogami i moralnog kredibiliteta pojedinca koji ga vode. A priče o modelima izbora su samo navođenje vode na svoj mlin i pokušaj provlačenje svojih nekompetentnih predstavnika", zaključio je Boljević.

Đurović: Začuđujuća odluka RAE

Odluka RAE o poskupljenju električne energije je u najmanju ruku začuđujuća, zbog nepotpune argumentacije i propusta u sagledavanju svih činjenica koje utiču na cijene, smatra nevladin aktivista Goran Đurović.

On u izjavi za “Vijesti” tvrdi da RAE nije uzela u obzir jednu od ključnih činjenica prilikom odlučivanja, i to onu što EPCG od 1. januara naredne godine nije više u obavezi da isporučuje struju Kombinatu aluminijuma (KAP).

“To znači da može doći do relaksacije sistema EPCG i smanjenja potrebe za uvoz električne energije, što će se direktno pozitivno odraziti na poslovanje te kompanije”, dodao je Đurović.

On kaže da je začuđujuće i to što se ulazi u određivanje prihoda za trogodišnji period sa projektovanim poskupljenjima od oko 5 odsto godišnje.

“Nema nikakve projekcije za 2015. godinu, od kada će i domaćinstva moći konačno na tržištu od različitih dobavljača kupovati električnu energiju pod povoljnijim uslovima”, kazao je Đurović.

Đurović će, kako je kazao, sa kolegama Daliborkom Uljarević i Stevom Mukom uskoro pokrenuti preispitivanje metodologija RAE, ali i pitanje promjena Zakona o energetici. To u cilju, dodaje on, obezbjeđenja veće transparentnosti kreiranju cijena struje, povećanja nezavisnosti RAE i da se najbitniji segmenti sadašnjih pravila definišu precizno tim zakonom.

Galerija

Bonus video: