Na pola puta do cilja: Protiv taksi "euro po euro" prikupljeno 15.000 potpisa

Peticija će se potpisivati i narednih dana na više punktova u Podgorici, a volonteri Fronta će biti raspoređeni i u ostalim gradovima
0 komentar(a)
Peticija, euro po euro, porey na mobilni, Foto: Boris Pejović
Peticija, euro po euro, porey na mobilni, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.06.2012. 07:14h

Građanski front je u prva dva dana skupio 15 hiljada potpisa za podršku inicijativu kojom traže da se građanima ne naplaćuju takse od euro po telefonskom priključku, brojilu za struju i kablovskoj televiziji i da se promijene pravila za izračunavanje cijena struje.

Peticija će biti upućena Ustavnom sudu od kojeg očekuju da se što hitnije izjasni i donese odluku u javnom interesu. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je odavno tražila da taj sud poništi pravila Agencije za energetiku, tvrdeći da su suprotna Zakonu o energetici. Posebno je traženo da se ukine naplaćivanje gubitaka u mreži.

Potpisivanje peticije je, kako je i bilo najavljeno, organizovano u svim gradovima i, tvrde u Frontu, izazvalo je veliko interesovanje građana. Njihov cilj je da skupe 30 hiljada potpisa.

Prvog dana 7.000 potpisa protiv taksi "euro po euro" >>>

Peticija će se potpisivati i narednih dana na više punktova u Podgorici, a volonteri Fronta će biti raspoređeni i u ostalim gradovima. Iz Fronta su pozvali građane da potpise ostavljaju i na sajtu MANS-a, Fejsbuk profilu Protesti i njihovom profilu na Tviteru.

PETICIJA ONLINE >>>

Inicijativi Građanskog fronta juče se na Žabljaku, za sat i po trajanja odazvalo oko 150 građana.

Organizatori su zadovoljni odzivom koji je premašio očekivanja zasnovana na slabom odzivu Durmitoraca dosadašnjim performansima MANS-a.

Potpisnici inicijative smatraju da je ovo konkretan, legalan i legitiman potez i očekuju da će Ustavni sud odlučiti u interesu običnih i osiromašenih građana. Akcija na Žabljaku trajaće i danas do 15 časova.

Potpisivanje peticije organizovano je i u bjelopoljskoj Ulici slobode.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović kazala je da je zadovoljna odazivom građana u tom gradu.

“Evidentno je da ima nekih problema sa ljudima koji se malo boje da pomognu oko nekih stvari. Mislim da će se to prevazilaziti, samo ljudi treba da shvate da nas je toliko mnogo da jednostavno ne mogu da izaberu jednog pojedinca kome će oni da se revanširaju”, kazala je Ćalović.

Ona je iskazala važnost da se građani oslobađaju korak po korak i shvate šta treba da urade u svom gradu.

Bonus video: