Tenderska komisija zove "Avaz" da završe privatizaciju "Pobjede"

"Posljednja umrlica koju Pobjeda bude objavila biće njena. Ali će ostati upamćene one dvije-tri koje bude objavila prije sopstvene", kazao je Kusovac
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2012. 16:49h

Tenderska komsija za privatizaciju “Pobjede” ponudila je bosanskom “Avazu” da se nastave pregovore o privatizaciji državnog preduzeća.

To je odlučeno na današnjoj sjednici Vladine komsije.

Do preokreta može doći, iako je “Avaz roto pres” u utorak bio kategoričan u stavu da odustaje od kupovine “Pobjede”, jer je dogovoreno da se završi privatizacija i da se izbjegne stečaj.

Mijović je saopštio “Vijestima” da su crnogorski pregovarači inicirali sastanak, ali u sarajevskoj kompaniji će o tome odlučiti narednih dana.

"Tražen je još jedan sastanak, jer smo navodno dobili falsifikovane podatke o poslovanju “Pobjede”. Treba da provjerimo da li je to tačno", rekao je Mijović.

Mijović nije negirao da postoji šansa da se vrate pregovorima, ali ostaje pri stavu da “Avaz” nema namjeru da preuzme dugoročne obaveze preduzeća od oko 7,7 miliona eura.

Radi se o kreditima za koje je Vlada žirirala "Pobjedi" i time potencijalno opteretila budžet. Pozivom "Avaza" na pregovore, komisija je očigledno pristala da oslobodi budućeg kupce tih obaveza, koje će plaćati poreski obveznici.

Iz “Avaza” su u utorak saopštili da su Vladu odnosno Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte obavijestili da osustaju "čak i pod uslovom da se prihvate sve stavke iz njihove službene ponude". Povlačenje je obrazloženo gubicima “Pobjede”.

"U međuvremenu smo dobili podatke o aktuelnom poslovanju “Pobjede”, koji nisu bili dostupni tokom prethodnog tenderskog i pregovaračkog postupka. Oni govore da je u 2011. godini, po završnom računu, izgubila 1,8 miliona eura, a tokom tri prva mjeseca 2012. i dodatnih 676.000 eura.. Takvi podaci potpuno obesmišljavaju ekonomsku opravdanost kupovine “Pobjede” i ulaganja u taj projekat", saopštio je novinski direktor “Avaza” Vlastimir Mijović.

Pritisak i posljednja umrlica

Poslovodstvo izdavačko-grafičkog preduzeća danima upozorava Tendersku komisiju da mora doći do privatizacije. Na naslovnoj strani niskotiražnog glasila objavljena su imena i fotografije šest članova i jednog sekretara, uz poruku "ovih sedam ličnosti odlučiće danas da li ćete kao u proteklih sedam decenija čitati Pobjedu".

Odgovorni urednik "Pobjede" Srđan Kusovac u komentaru "Ko davi Pobjedu i zašto?" bavio se Tenderskom komisijom, a njenom članu Borisu Buškoviću, nazivajući ga predsjednikom, poručio da, ako ne zna šta je sve učinjeno u "Pobjedi" protekle dvije i po godine konsolidacije, pita nadređenog ministra, koji je bio član Odbora direktora preduzeća kada je proces započeo.

Tendersku komisiju je okrivio da je "odabrala politiku višemjesečnog mrcvarenja Pobjede", naglašavjući da se "Pobjeda" nije bavila "od čega sve i koliko zarađuje Boris Bušković u Vladi, upravnim odborima i drugdje", a da se služi jeftinom demagogijom "napisala bi da se on šeta po Vašingtonu dok radnici Pobjede gladuju".

"Danas ću se uzdržati svega toga. Ovo je sedmica u kojoj će Pobjeda biti privatizovana ili će otići u stečaj. Kad je tako, da vidimo, dakle, ko može jače da udari i od koga se treba više plašiti", dodao je on.

"Posljednja umrlica koju Pobjeda bude objavila biće njena. Ali će ostati upamćene one dvije-tri koje bude objavila prije sopstvene"

"Posljednja umrlica koju Pobjeda bude objavila biće njena. Ali će ostati upamćene one dvije-tri koje bude objavila prije sopstvene. A objaviće ih - i to ne tamo đe im je mjesto – nego na naslovnoj strani", zaprijetio je Kusovac, poručujući da "Pobjeda", ako je ovo njen kraj, neće vješat gaće na naslovnu stranu ali će "nekoga dobro istrest iz gaća"

Krivili Katnića

Izvršni direktor "Pobjede" Lav Lajović smatra da je 2011. jedna od najuspješnijih godina u poslovanju "Pobjede", ističući da su u nekim medijima objavljeni neistiniti podaci o poslovanju.

"Pobjeda" nije objavila zvanično saopštenje "Avaza" , u kojem su objavili da odustaju nakon što su dobili podatke o aktuelnom poslovanju "Pobjede" i da za tri mjeseca ove godine bilježi gubitak od 676.000 eura.

Lajović je u današnjem tekstu, uoči sjednice Tenderske komisije, ocijenio da je ugrožen proces privatizacije neadekvatnim odnosom komisije.

"Danas je dan da se pogledamo u oči i otvoreno konstatujemo uzroke, da iskreno kažemo da li se to dogodilo zbog eventualne nesposobnosti menadžmenta ili je nečijom odlukom urušeno poslovanje Pobjede i to u toku pregovaračkog procesa", napisao je Lajović.

On je naglasio da je na prijedlog Ministarstva finansija izmijenjen Zakon o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 1. janura ove godine (5 dana nakon otvaranja tendera), kojim je ukinuo obavezu oglašavanja javnih nabavki, budžetskih korisnika, opština i javnih službi.

"Time su mediji izgubili značajan izvor prihoda. Pobjeda je samo po tom osnovu izgubila i izgubiće 350.000 eura na godišnjem nivou", istakao je Lajović.

Treći tender za prodaju 86 odsto državnih akcija "Pobjede" objavljen je 27. septembra prošle godine. "Avaz" biznismena Fahrudina Radončića dostavio je ponudu 27. decembra, a pregovori su otvoreni početkom januara.

"Pored svega ništa nije urađeno, niti se pomoglo Pobjedi, već naprotiv, eventualnim neuspješnim tenderom ugrožena je njena dalja perspektiva", naveo je Lajović

"Apelovali smo na ministra Katnića, koji je bio po dva osnova nadležan za rješavanje ovog problema, kao predsjednik Tenderske komisije i ministar nadležan za normativno uređivanje javnih nabavki, da se okonča proces privatizacije, jer su alternative stečaj i likvidacija. Ali i pored svega ništa nije urađeno, niti se pomoglo Pobjedi, već naprotiv, eventualnim neuspješnim tenderom ugrožena je njena dalja perspektiva", naveo je Lajović.

Nakon sjednice komisije, Lajović je izjavio da je odlučeno da budu nastvaljeni pregovori sa "Avazom" i da će menadžment "Pobjede" dati sve od sebe da pomogne.

"Prisustvovao sam zajedno sa predsjednikom Odbora direktora Pobjede sjednici Tenderske komisije i ohrabren sam informacijom da se nastavljaju pregovori. Mi možemo samo da kažemo riječi podrške i da pomognemo da do tog aranžmana dođe. Daćemo sve potrebne informacije i sve što je potrebno da se postigne sporazum", izjavio je Lajović Anteni M.

Galerija

Bonus video: