Saradnja Željezare i Neksana biće produžena do 15. maja

Čim Neksan potpiše ugovor sa EPCG, prema riječima Perišića, automatski se produžava ugovor i sa Željezarom
64 pregleda 0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.04.2012. 15:11h

U nedjelju je istekao ugovor između Željezare i nikšićke kompanije Neksan a novi, koji bi važio do 15. maja, trebalo bi da bude potpisan za dan-dva, čim Neksan i Elektroprivreda postignu dogovor o količini električne energije i uslovima pod kojima će ista biti isporučena.

"Razgovarao sam sa Miodragom Davidovićem koji mi je kazao da treba da bude potpisan ugovor između Neksana i Elektroprivrede o isporuci struje za narednih mjesec dana, a odmah nakon toga produžićemo poslovno-tehničku saradnju sa Neksanom do 15. maja.

Davidović mi je kazao i da je dug od 1,47 miliona eura prema Elektroprivredi pokrio kolateralom od 1,65 miliona i da će sve obaveze prema EPCG biti izmirene odmah po okončanju ugovora sa Željezarom.

Ponuđeni kolateral je naplativ istog momenta kada se obezbijede uslovi za to, a što se tiče cijene struje iluzorno bi bilo očekivati benefite od bilo koga. Ona će ostati takva kakva je“, kazao je stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić.

Čim Neksan potpiše ugovor sa EPCG, prema riječima Perišića, automatski se produžava ugovor i sa Željezarom, pa bi novim produžetkom bila zaokružena „godišnjica“ od kada je Neksan, nakon uvođenja stečaja, preuzeo organizovanje proizvodnje i upravljanje fabrikom.

„Ugovor će biti potpisan do 15. maja i ukoliko se desi da fabrika bude prodata prije to neće biti kočnica za novog kupca jer će trebati desetak dana da se završe administrativno-tehničke formalnosti, tako da ovaj ili ugovor Neksana sa Elektroprivredom ne mogu biti remetilački faktor za ulazak novog kupca u posjed i vlasništvo imovine“, kazao je Perišić.

Novi oglas za prodaju Željezare po cijeni od 15 miliona eura otvoren je do 27. aprila, a javno nadmetanje će se sprovesti tri dana kasnije u 11 časova u Privrednom sudu u Podgorici. Na prethodna dva oglasa, po cijeni od 30 odsnosno 21 milion eura, nije bilo zainteresovanih kupaca.

„Naša je namjera da do prodaje Željezare održimo proizvodnju a blagi sam optimista da ćemo ovoga puta naći kupca. To mislim prije svega zbog toga što cijena od 15 miliona eura nije previsoka za nekoga ko je ozbiljan partner i ima namjeru da kupi fabriku a i broj radnika je smanjen na svega 300“, kazao je Perišić.

U Željezari je u aprilu prošle godine, na zahtjev većine radnika, uveden stečaj. Privredni sud je u novembru odbacio Plan reorganizacije koji je podnio bivši vlasnik, holandska kompanija MNSS i proglasio bankrot, što je Apelacioni sud mjesec kasnije i potvrdio.

Bonus video: