Daka Davidović želi da kupi KAP i Boksite

"Željezara će biti najbolji dokaz da nije u privredi sve propalo ako joj se da šansa i ako je preuzmu respektabilne kompanije", poručio je Davidović
0 komentar(a)
Daka Davidović, Foto: Ivan Petrušić
Daka Davidović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.08.2011. 14:24h

Neksan je sa Željezarom produžio ugovor na još tri mjeseca a produženje, prema riječima vlasnika Miodraga Davidovića, znači spas za Željezaru koja će 15. novembra biti spremna za nove kupce.

"Sa radošću, a zašto ne reći, i sa ponosom mogu reći da je Željezara spašena. Klinički mrtva fabrika brzo se budi i potpuno će ozdraviti 15. novembra. Za 24 dana radnici su se ponovo osposobili da proizvode kvalitetne čelike. Nije Neksan znao kako da to uradi ali je znao koga pozvati da nam pomogne", kazao je vlasnik Neksana.

"Profitiraće Neksan na drugim projektima i izvršiti povraćaj novca bankama koje su nas podržale u ovom, za Željezaru, najtežem trenutku od postojanja", rekao je Davidović

Davidović je kazao da je urađena sistematizacija radnih mjesta za 700 radnika i to prema potrebama fabrike a ne prema imenima koji rade u njoj. Pošto su na dobrom putu da ostvare plan za avgust on je obećao povećanje plata za 50 odsto pa bi prosječna plata iznosila 636 eura.

Neksan je izvršio sve obaveze prema dobavljačima i svim drugim poslovnim partnerima. Davidović je podsjetio na gubitke od 2,7 miliona eura i izrazio nadu da će u narednih 90 dana sanirati dio izgubljenog novca.

"Ali i da ih ne saniramo naša sreća zbog prospreriteta Željezare je mnogo veća od novca. Profitiraće Neksan na drugim projektima i izvršiti povraćaj novca bankama koje su nas podržale u ovom, za Željezaru, najtežem trenutku od postojanja", istakao je Davidović.

Povratak Željezare na "zaboravljeni put"

On je kazao da je dobro što se Željezara vratila na "zaboravljeni put", a to je proizvodnja kvalitetnih čelika, jer sve kompanije u Evropi koje proizvode kvalitetno željezo imaju velike profite i nijesu propale.

Proizvodnja u Željezari se i dalje obavlja na staroj peći a sistem za otprašivanje još uvijek nije u funkciji. Davidović je kazao da bi peć i sistem trebalo da prorade za mjesec

"Fabrika se budi ali je jako važno da joj u toku buđenja ne pozli i ponovo ne padne u komu. Da se to ne bi desilo preduzeli smo maksimalno ozbiljne preventivne mjere. Imamo dva scenarija – prvi je da smo obezbijedili svjetski poznatu kompaniju koja je spremna da aplicira za kupovinu Željezare. To je firma Šolc iz Njemačke. Ukoliko ovaj ne uspije iz bilo kog razloga drugi scenario je da Vlada prepusti fabriku radnicima, da je oni preuzmu za iznos neisplaćenih zarada, a mi bi radnicima bili od pomoći", kazao je vlasnik Neksana.

On je izrazio nadu da će Privredni sud, sudija i stečajni upravnik preuzeti sve i obezbijediti uslove da transakcija bude uspješno završena.

"Produženje agonije posebno u rudnicima Boksita može izazvati nesagledive posledice za ekonomiju Crne Gore"

Proizvodnja u Željezari se i dalje obavlja na staroj peći a sistem za otprašivanje još uvijek nije u funkciji. Davidović je kazao da bi peć i sistem trebalo da prorade za mjesec.

Razlog njihovog nefunkcionisanja je što performanse još uvijek nijesu dokazane niti je panč lista, koja je uobičajena da se uradi na kraju tehničkog prijema, završena. Taj posao je preuzeo Ranko Milović.

Predlog za kupovinu Boksita i KAP-a

"U sledećim nedjeljama Neksan će se baviti najkrupnijim projektom i problemom u Crnoj Gori. Ponudićemo Vladi Crne Gore da naši partneri kupe Rudnike boksita i Kombinat aluminijuma.

Siguran sam ako nam je trebalo 78 dana da Željezara postane respektabilna kompanija da nam je dovoljno 100 dana da ova dva sistema koji čine jednu cjelinu postanu uspješan kolektiv".

"Produženje agonije posebno u rudnicima Boksita može izazvati nesagledive posledice za ekonomiju Crne Gore. Da bi se to preduprijedilo moramo vući ekstremno brze poteze.

Ne može Crna Gora biti talac nesposobnih, umišljenih i neodgovornih rukovodilaca u najvećim kompanijama jer bi sa sposobnim ljudima Željezara, Boksiti i KAP ostvarivali daleko veći ukupan prihod od ukupnog prihoda od turizma koji u ovom momenrtu iznosi 600 miliona eura", kazao je Davidović ne želeći da još uvijek otkrije imena partnera zainteresovanih za kupovinu Boksita i KAP-a.

Obračun plata prema učinku

Davidović je kazao da je za Željezaru i zaposlene prošlo vrijeme primanja plata prema funkcijama koje obavljaju.

"Mene interesuje da radnici primaju visoke plate, koje će sa povećanjem biti, najveće prosječne plate u Crnoj Gori“, poručio je Davidović

"Prenijeli smo iz Neksana model raspodjele po kome prisustvo na poslu garantuje samo minimalnu zaradu za sve uposlene. Sva ostala primanja će biti rezultat angažovanja radnika na radnom mjestu i konkretnog doprinosa pojedinačno. To je model po kome će direktor koji slabo radi primati 146 eura a radnik koji dobro reparira kohile 1.460 eura", kazao je Davidović.

MNSS zakasnio sa planom

Iako je MNSS predao plan reorganizacije i ukoliko on bude prihvaćen stečaj se ukida a bivši vlasnik se vraća u kompaniju iz koje je otišao na zahtjev većine radnika, koji su podnijeli predlog za uvođenje stečaja.

"Plan reorganizacije je morao biti dostavljen do 12 sati kada je bilo glasanje povjerilaca. Pošto do 12 sati niko nije dostavio plan mi smo sklopili ugovor na novih 90 dana. Šta će donositi sud i posle šta se može dešavati nas to ne interesuje. Nas interesuje da je fabrika na pravom putu i da smo joj obezbijedili izlaz. Odnosi države i bivših vlasnika me ne interesuju. Mene interesuje da radnici primaju visoke plate, koje će sa povećanjem biti, najveće prosječne plate u Crnoj Gori“, poručio je Davidović.

Plan predat na vrijeme

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić kazao je "Vijestima" da je MNSS, bez obzira na tvrdnju Davidovića, plan predao na vrijeme i da će se o njemu izjašnjavati povjerioci a sud ga, ukoliko ga povjerioci prihvate, potvrditi.

"Što se tiče produženja ugovora on neće ometati bilo kakvo sprovođenje plana ukoliko se on usvoji, niti će mu biti prepreka", kazao je Perišić.

Bonus video: