Dakićevci traže da Vlada doplati razliku do 42 miliona

Par stotina bivših radnika „Radoja Dakića“ nijesu donijeli odluku o prodaji zemljišta firmama Zetagradnja i Čelebić za ponuđenih 35,4 miliona eura, već su zatražili hitan sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem.
175 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Dakic protest, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakic protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2011. 16:18h

Od Premijera će zatražiti da Vlada doplati razliku povjeriocima do 42 miliona eura koliko iznose potraživanja sa dospjelim kamatama prema izvršnim sudskim presudama.

"Koordinacioni odbor povjerilaca insistira da se sa premijerom Lukšićem održi sastanak najkasnije do utorka 31. maja. Pregovarački tim i advokatska kancelarija Prelević treba da uspostave kontakt sa gradonačelnikom Podgorice do ponedjeljka 30. maja. Nezadovoljni zbog dugotrajnog nesprovođenja sudskih odluka obavještavamo nadležne institucije da ćemo u srijedu 1. juna izmjestiti okupljanja ispred zgrade Vlade", navodi se izmjeđu ostalog u zaključcima i planu daljih aktivnosti, koje je pročitao Milutin Dragaš, a koji su juče velikom većinom usvojili bivši radnici “Radoja Dakića”.

Dali rok od 7 dana za “pozitivne pomake”

U zaključcima se dodaje da će ukoliko u naredna dva-tri dana ne bude “pozitivnih pomaka” već iduće sedmice kontaktirati crnogorskog predstavnika Zorana Pažina u vezi predmeta kod Evropskog suda u Strazburu.

"Shodno članu 57. Ustava Crne Gore zahtijevamo da dobijemo pismeni odgovor u vezi konačnog rješenja 1.700 zahtjeva povjerilaca na dopise upućene državnom vrhu: predsjedniku Filipu Vujanoviću, predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću, potpresjednicima izvršne i zakonodavne vlasti. Zahtijevamo da se pod hitno razriješi dužnosti predsjednik odbora direktora “Radoja Dakića” Zoran Vujanović", naveo je Dragaš.

Protiv ovih zaključaka glasalo je pet bivših radnika koje je predvodio Velibor Beli Krkotić i koji su itražili da se prihvati ponuda investitora i što prije pristupi njenoj realizaciji.

U uzavreloj atmosferi desetak minuta bilo je i verbalnog prepucavanja između Krkotića i Milana Vukčevića, predsjednika Koordinacionog odbora povjerilaca, ali se na sreću sve dobro završilo. Kako Kordinacioni odbor nije dozvolio Krkotiću da se obrati bivšim radnicima sa improvizovane bine on je na kraju sam uzeo drugi megafon i sa platoa bivše fabrike mašina obratio se prisutnim novinarima i dijelu radnika.

"Naš jedini legalni predstavnik je advokat i niko drugi. Mi podržavamo svako zakonsko rješenje, a ne ničiju volju ili lične ambicije. Mi nijesmo ničiji taoci, a posebno pojedinaca koji u prvi plan stavljaju svoj interes i medijsku pažnju. Smatramo da nam ne treba nikakvo izjašnjavanje već advokati da na zakonit način ovo riješe. Nikome nećemo dozvoliti da nas vraća na početak, a posebno pojedincima koji lične interese misle da stavljaju ispred naših", istakao je, između ostalog, Velibor Krkotić.

Vukčević: Sada se prodaje 221.000 kvadrata

Milan Vukčević ocijenio je da ima nade da se ovaj posao brzo dovede do kraja i otkrio nove detalje vezano za površinu zemljišta koje se prodaje. On je naveo da se sada prodaje površina od 221.000 kvadrata.

"Povećanjem kvadrature stvoreni su uslovi za dodatne pregovore", dodao je Vukčević. On je otkrio takođe da ima uvjeravanja iz Vlade da će lokalnoj samoupravi u Podgorici dati rok od 100 dana za donošenje detaljnog urbanističkog plana kojim je uslovljena ponuda investitora.

Bonus video: