Joksimović: Ministre Raduloviću, snizite cijenu legalizacije objekata

“Za mali broj građana možda je i ta predložena cijena podnošljiva"
1567 pregleda 6 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović pozvao je ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da dodatno snizi cijene komunalija za legalizaciju građevinskih objekata za stanovanje.

“Za siromašne građane Crne Gore, koji su iz nevolje sagradili objekte , više od 90 odsto njih ne mogu da se prehrane, a još teže da plate, za njih ogromne sume novca za komunalije”, istakao je Joksimović.

Akcijom za legalizaciju bespravno podignutih objekata, ili doplata za prekoračenje gabarita plaćenih komunalija za objekate, je uglavnom na polovinu smanjena cijene komunalija za legalizaciju građevinskih objekata.

“Za mali broj građana možda je i ta predložena cijena podnošljiva. Za ogroman broj građana to je mislena imenica…Ne mogu građani Crne Gore koje je nevolja natjerala da zaposjedaju državno zemljište, da plate ni 97 ni 77eura po kvadratu, pa čak ni 47 eura. Za njih je to mnogo i premnogo“, dodao je Joksimović.

On je naveo da oko 80.000 građana prima naknadu ispod 250 eura, 38.000 penzionera prima penziju ispod minimalne zarade koja iznosi 193 eura, što je donja granica siromaštva, a 66.000 penzionera prima penziju ispod prosječne koja iznosi ispod 290 eura.

“Jedan broj objekata sagrađen je na državnom zemljištu uz blagoslov čelnika lokalne uprave, za kontra usluge u izbornim procesima, što je javna tajna (10 sigurnih glasova i možeš graditi niko te neće dirati) . Životno pitanje, krov nad glavom su sagradili ili grade ne samo zaposleni iz proizvodnih ili uslužnih djelatnosti već i iz organa uprave, bezbjednosnih, vojnih,obrazovnih, zdravstvenih i drugih djelatnosti“, napomenuo je Joksimović

„Vvlast da pokaže državu socijalne pravde“

Joksimović naglašava da sa po peti više stanova u CG ima više od 2.000 građana.

„U javnom sektoru u pojedinim resorima su zarade povećane i 300 odsto, pa naknade za paušale, izmišljene varijabilne naknade, izmišljena radna i savjetodavna mjesta sa enormim primanjima, što svakako ovo društvo ne može podnijeti. Ako je Ustav proklamovao da smo i država socijalne pravde , treba vlast da pokaže da to i jesmo. Molimo Vas ministre Raduloviću, da u granicama svojih ovlaštenja i ingerencija, pomognete građanima, kao i da utičete i na lokalne uprave, da se smanje značajnije komunalije kako bi cijena za legalizaciju objekata bila podnošljiva za siromašne građane“, zaključio je Joksimović.

Bonus video: