Vlada će isplatiti male akcionare Ulcinjske rivijere

Oko 2,5 miliona vrijednost sudskih sporova zbog ugovora sa konzorcijumom Karisma
1117 pregleda 5 komentar(a)
Presude nijesu narušile poslovanje: Radomir Zec, Foto: Arhiva Vijesti
Presude nijesu narušile poslovanje: Radomir Zec, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada će isplatiti sve nesaglasne manjinske akcionare čije presude postanu pravosnažne i neće se poremetiti poslovanje Ulcinjske rivijere, a samim tim ishod sudskih sporova ne bi trebalo bitno da utiče na vrijednost akcija saopštio je izvršni direktor Ulcinjske rivijere Radomir Zec odgovarajući na pitanja Montenegroberze.

Ako se obistini ova najava, to znači da Vlada tajno opet priprema novi ustupak konzorcijumu Karisma koja od druge polovine 2017. godine upravlja dijelom imovine Ulcinjske rivijere u naredne tri decenije.

“Vijesti” su pisale da će nesaglasnim malim koji su se protivili ugovoru sa Karismom, po pravosnažnosti presuda, morati da se isplati oko 2,5 miliona eura (sa uračunatim kamatama), te da zbog toga Ulcinjskoj rivijeri prijeti stečaj.

Vlada je ugovor sa Karismom potpisala u septembru 2017. godine mimo javnosti i on će biti javan u junu ove godine.

Vlada je učinila ustupak Karismi tako što je, o trošku građana, umjesto Karisme isplatila otpremnine prekobrojnim radnicima.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je Montenegroberza zvanično pitala menadžment ‘Ulcinjske rivijere’ o sudbini većeg broja pokrenutih sudskih sporova, na zahtjev Crnogorske asocijacije manjinskih akcionara.

Zec je naveo da su 44 manjinska akcionara, koji su se protivili odluci skupštine da se dio imovine izda u zakup, podnijeli tužbe Privrednom sudu kako bi im se otupile akcije po cijeni od 10,485 eura po jednoj akciji, koja je važila na dan održavanja skupštine 27. aprila 2017. godine, te da je 16 akcionara pravosnažno dobilo sporove. Od tih 16 akcionara, 13 se u potpunosti, a jedan djelimično naplatio sa žiro-računa Ulcinjske rivijere, a dva čekaju naplatu.

Privredni sud je, po istom osnovu, prvostepeno presudio u korist fonda Trend koji od “Ulcinjske rivijere”, kao mali i nesaglasni akcionar, potražuje 677.813,3 eura.

Što znači da će, samo u ovom slučaju, po pravosnažnosti te presude, ulcinjska firma ili država ukupno morati da isplati najmanje oko 700 hiljada eura.

Bonus video: