Miličković i Vujičić dolaze pred Ustavni sud: Traže da sudije spriječe “pljačku potrošača”

Manjinski akcionari EPCG Vasilije Miličković i Božidar Vujičić najavili od danas proteste ispred Ustavnog suda
3931 pregleda 3 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Filip Roganović
Vasilije Miličković, Foto: Filip Roganović

Manjinski akcionari Elektroprivrede (EPCG) Vasilije Miličković i dr Božidar Vujičić prijavili su Upravi policije da će od danas, radnim danima, protestovati ispred ulaza u Ustavni sud od 14 do 15 časova, s ciljem da starješine tog suda “natjeraju da Ustavrade svoj posao postujući zakone i Ustav”.

“Želimo zamoliti sudije Ustavnog suda da po hitnom postupku uzmu u razmatranje Inicijativu za ocjenu ustavnosti čl. 23 i čl.24 Zakona o energetici i takozvane Uredbe za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kako bi se spriječila nesaglediva šteta koja je u toku - brutalna pljačka svih krajnjih potrošača električne energije. Onog trenutka kada sudije uzmu predmet u rad, odmah prestajemo sa apelom i dolaskom ispred Ustavnog suda”, saopštili su Miličković i Vujičić.

Najavljuju i okupljanja pred zgradom Vrhovnog državnog tužilaštva i zgradom Vlade i traže da VDT Ivica Stanković i SDT Milivoje Katnić “pod hitno uzmu u rad krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića, kao organizatora kriminalne grupe i drugih NN lica”, a sve u vezi s prošlogodišnjim, i pred sudom osporenim, preuzimanjem akcija Rudnika uglja Pljevlja.

Riječ je krivičnoj prijavi koja je podnesena 23. januara, a u međuvremenu je istim povodom poslata i urgencija za hitno postupanje.

Miličković je prije 10 dana podnio krivičnu prijavu i protiv predsjednika Mila Đukanovića i drugih NN lica, zbog navodno teške zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvođenja u pravni sistem 2015. godine takozvanih podsticaja za obnovljive izvore energije.

Miličković je ocijenio da je riječ o reketu koji građani moraju da plaćaju Đukanoviću i privilegovanim vlasnicima malih hidroelektrana i vjetroelektrana.

“Đukanović se odlučio da svim građanima i privrednim subjektima nametne reket u iznosu od oko 20 miliona eura godišnje, u narednih 30 godina, što je samo po sebi udar na pravni poredak ili državni udar”.

Bonus video: