Ostojić sad prodaje park prirode

Stečajni upravnik i savjetnik direktora Eurofonda kažu da su iz medija saznali za odluku o promjeni statusa ulcinjske Solane
9654 pregleda 6 komentar(a)
Stara upravna zgrada i bista Baja Sekulića po kome Solana nosi ime, Foto: Savo Prelević
Stara upravna zgrada i bista Baja Sekulića po kome Solana nosi ime, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2019. 21:19h

Stečajni upravnik Žarko Ostojić saopštio je da će nastaviti postupak prodaje ulcinjske Solane, i pored odluke lokalne Skupštine da je proglasi za park prirode.

On tvrdi da nije dao saglasnost na odluku i da je njegova zakonska obaveza da, bez obzira na sve, nastavi sa postupkom prodaje i unovčavanjem imovine dužnika radi naplate povjerilaca.

Ostojić i savjetnik direktora Eurofonda koji je većinski vlasnik Solane Boiša Šotra kažu da su za odluku SO Ulcinj saznali iz medija.

Šotra je kazao da niko nije protiv zaštite Solane, ali da je pobrkan red poteza i da je riječ o nelegitimnom miješanju izvršne u sudsku vlast.

Odbornici su u ponedjeljak usvojili odluku o proglašenju Solane parkom prirode. Shodno odluci, Opština će morati da osnuje privredno društvo koje će preuzeti upravljanje. Potpredsjednica Opštine i šefica Radne grupe za izradu predloga odluke Hatidža Đoni ranije je kazala da Vlada nema imperativnu obavezu da snosi dio troškova, ali da postoji obećanje...

Čestitke povodom usvajanja odluke stigle su sa brojnih adresa, pa i iz centrale Evropske komisije...

Ostojić je kazao da ne samo akcionari, već i brojni povjerioci, prvenstveno i bivši zaposleni, imaju svoja utvrđena prava i interese zasnovane na zakonu, “te će njihova prava isključivo zavisiti od primjene zakona, odnosno u materijalnom smislu, isključivo u odnosu na visinu sredstava koja se ostvari unovčenjem imovine“.

Podsjetio je da mu se Opština Ulcinj, u toku postupka, obratila za davanje saglasnosti na eventualno donošenje odluke.

“Posebnim podneskom, Opština je obaviještena da se predmetna saglasnost ne može dati, kod okolonosti da se nad imovinom stečajne mase sprovodi poseban sudski postupak, dakle postupak stečaja, u kojem sva imovina stečajnog dužnika čini stečajnu masu. Nad imovinom koja je predmet sudskog postupka u kojem brojne stranke ostvaruju svoja prava, ne može se raspolagati bez odluka suda i odluka u sudskom postupku”.

Ostojić je naveo i da je nedavno, na zahtjev Ministarstva održivog razvoja i turizma, sud zauzeo stav da nema zakonskih uslova za davanje saglasnosti ili pozitivnog mišljenja u odnosu na promjenu pravnog statusa i namjene imovine stečajnog dužnika.

“Sa stečajnom masom, odnosno imovinom stečajnog dužnika, može se raspolagati samo pod uslovima propisanim zakonom koji ima pravo prvenstva važenja u odnosu na druge propise, kako je to zakonom i određeno. Otvaranjem stečaja i bankrotstvom, oduzeto je i ograničeno pravo upravljanja i raspolaganja čak i vlasnicima imovine. To znači da se ovom imovinom može raspolagati samo u interesu povjerilaca i samo pod uslovima i na način i u postupku koji uređuju propisi iz oblasti stečajnog prava”.

Ostojić je ocijenio da se odlukom ulcijnske SO ne mijenja odnos stečajne uprave, budući da prema zakonu o stečaju ona prevashodno mora voditi računa o prodaji imovine u cilju namirenja povjerilaca.

Odgovarajući na pitanje da li će se sada morati raditi nova procjena imovine, Ostojić je odgovorio odrečno.

“Procjena imovine je u postupku urađena na način propisan zakonom... i obavezujuća je u postupku, tako da se pitanje iste ne može naknadno postavljati. Stranke svoja prava izvorno ostvaruju u odnosu na procijenjenu imovinu i njenu procijenjenu vrijednost. Zakonska je obaveza da se imovina unovči, te će stečajni upravnik nastaviti postupak prodaje i unovčenja imovine stečajnog dužnika”.

Ostojić nije precizirao datum nove prodaje cjelokupne imovine preduzeća na 15 miliona kvadrata.

Šotra je kazao da akcionari “s pravom očekuju da svi u državi rade svoj posao u skladu sa zakonom”.

“Solana je privredno društvo i njena imovina čini stečajnu masu koja je predmet posebnog sudskog postupka koji se sprovodi po lex specijalis zakonu”.

Šotra je kazao da nije u saznanju da li su sud i stečajni upravnik dali saglasanost na raspolaganje imovinom na način kako je to uradila lokalna vlast. “Stiče se utisak da se radi o miješanju izvršne vlasti u sudsku i nepoštovanju zakona”.

Šotra je ocijenio da su vlasnici mišljenja da u pogledu vlasničke strukture ne postoji nikakva dilema u smislu odredbi Zakona o svojinsko-pravnim odnosima i činjenice da je država ranije vlasništvo unovčila budući da su državni fondovi prodali svoj akcijski kapital i to za značajno veća sredstva u odnosu na iznose kojima mediji manipulišu.

“Mislimo da je država bila u obavezi da riješi sva eventualno sporna pitanja prije donošenja ovakve odluke ili da bar predmetnu imovinu proglasi javnim interesom”.

Darko Saveljić, osnivač Centra za zaštitu i pročavanje ptica i jedan od najistaknutijih boraca za očuvanje Solane i živog svijeta na njoj, kazao je juče “Vijestima” da pitanje vlasništva smatra važnim, ali ne i krucijalnim.

“Jer se vlasniku stavlja na teret ograničenje prava korišćenja svojine. Ko god da bude, novi ili stari vlasnik Solane, moraće da se ponaša onako kako mu kaže upravljač, odnosno Opština Ulcinj. Jednostavno, to je situacija u kojoj imate sreću ili nesreću da se vaša šuma nalazi u zaštićenom području - takvom šumom ne možete da upravljate, jer postoji teret ograničenja”.

Proizvodnja soli od septembra je nerealna priča

Na zahtjev da prokomentariše najave čelnika Opštine Ulcinj da će proizvodnja na Solani biti pokrenuta već u septembru, Ostojić je kazao da je to u ovom momentu nerealno.

“Takve projekcije su zaista nezahvalne kod brojnih i otvorenih pitanja koja postoje i kod dosadašnjih iskustava. Iskustvo pokazuje da je proizvodnja soli bila neodrživa, zbog čega je i otvoren stečajni postupak, a o eventualnom nastavku proizvodnje može razmišljati kupac imovine, odnosno potencijalni novi vlasnik, jer u svakom slučaju predstoji prodaja imovine, odnosno sprovođenje daljeg postupka stečaja”.

Bonus video: