Sedam godina kasni izrada DUP-a

nvestitor čvrsto stoji iza planirane investicije, kako svojim poslovnim opredeljenjem i strategijom, tako i raspoloživim finansijskim sredstvima. Međutim, za realizaciju projekta Maljevik ne postoje zakonski uslovi. Drugim riječima, realizacija projekta u ovom trenutku, odnosno, još od 2011. godine nije moguća, za šta investitor apsolutno nije odgovoran
281 pregleda 1 komentar(a)
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Maljevik, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.02.2018. 18:56h

Povodom teksta koji je u “Vijestima” objavljen 31. januara ove godine pod nazivom “Može li se ponoviti Tivat na Maljeviku” reagovala je kompanija Sonuba Montenegro. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Investitor čvrsto stoji iza planirane investicije, kako svojim poslovnim opredeljenjem i strategijom, tako i raspoloživim finansijskim sredstvima. Međutim, za realizaciju projekta Maljevik ne postoje zakonski uslovi. Drugim riječima, realizacija projekta u ovom trenutku, odnosno, još od 2011. godine nije moguća, za šta investitor apsolutno nije odgovoran.

U toku je postupak izrade novog Detaljnog urbanističkog plana (DUP) za lokaciju Maljevik i u tom smislu Sonuba sa nestrpljenjem i spremno čeka okončanje tog postupka kojim rukovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U tom smislu, i pored toga što je Opština Bar od investitora bez osnova naplatila i nenamjenski potrošila sredstva u iznosu od 11,8 miliona eura i što istrajava u svojim nezakonitim zahtevima, Sonuba je ponudila da u potpunosti preuzme obaveze Opštine Bar na uređenju gradskog građevinskog zemljišta na lokaciji Maljevik i da ne traži povraćaj nenamjenski utrošenih, a plaćenih sredstava. Dodatno, investitor je spreman da se čvrsto obaveže da će u periodu od pet godina od kada se steknu zakonski uslovi za početak rada, uložiti najmanje 30 miliona eura u projekat Maljevik. Sve to je predloženo u formi formalnog predloga poravnanja Opštini Bar.

Dakle, u gore označenom medijskom sadržaju izostale su skoro sve gore iznete objektivne informacije, a plasirane su dezinformacije. Konkretno ukazujemo na sljedeće, uopšte se ne pominje krucijalna okolnost da ne postoji DUP za lokaciju Maljevik još od decembra 2011. godine. To je slučaj i danas. Pravosnažna presuda na koju se ukazuje je donijeta uz aktivno učešće predstavnika Opštine Bar u dezavuisanju i dovođenju u zabludu investitora, a uostalom i suda, da je DUP Maljevik iz 2006. godine i dalje na snazi, što nesporno nije bio od 2011. godine, a tako je i na današnji dan. Naplaćenu naknadu za „komunalije“ opština Bar je nenamjenski potrošila, što joj nije bilo dovoljno, već ista istrajava u traženju naplate „preostalog dijela naknade“ bez da za to postoji zakonski osnov u pravnom poretku Crne Gore. Štaviše, naplata ove naknade u odsustvu validnog plana detaljne regulacije i ispunjenosti uslova za izdavanje građevinske dozvole, odnosno, za izgradnju, prema važećim propisima i sudskoj praksi smatra se radnjom koja može imati i obilježja krivičnog djela.

Pokrenuli više sudskih sporova protiv opštine

Investitor je pokrenuo brojne postupke pred nadležnim institucijama Crne Gore pred kojima je zatražio zaštitu od ovakvog bezakonja. Između ostalog, pred Privrednim sudom Crne Gore vodi se postupak za poništenje ugovora između Opštine Bar i Sonube i povraćaj do sada uplaćenih sredstava od strane investitora. Sud je donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja nepokretnostima na lokaciji Maljevik do pravosnažnog okončanja tog spora. U tom smislu, prekinut je postupak izvršenja na osnovu gore pomenute pravosnažne presude. Postupanje mimo pravosnažne privremene mjere bi predstavljalo krivično delo. To, međutim, ne smeta (pojedinim) predstavnicima Opštine Bar da i dalje istrajavaju u traženju naplate naknade za koju ne postoji zakonski osnov i to kroz mehanizam prodaje zemljišta čiji vlasnik je investitor i čije raspolaganje je do daljeg zabranjeno pravosnažnom odlukom crnogorskog suda.

U odnosu na konkretne postavke, tvrdnje i teze iznijete u medijskom sadržaju Sonuba ističe sljedeće ispravke i informacije:

  1. Investitor svakako insistira, koristi i koristiće sva raspoloživa sredstva da ospori pravosnažnu sudsku odluku koja je donijeta u zabludi i na nepravu da postoji osnov za naplatu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, jer od 2011. godine ne postoji pravni osnov za naplatu te naknade - Investitor ne može da realizuje projekat usljed nepostojanja DUP-a, pa samim tim ni Opština ne može da ubire naknadu za koju ne postoji osnov u pravnom poretku Crne Gore.
  2. Sredstava koja je Opština do sada naplatila od investitora u iznosu od 11,8 miliona eura - opet ističemo, bez pravnog osnova, ista je nenamjenski potrošila, što se može vidjeti iz završnih računa Opštine Bar - o čemu je investitor upozorio Ministarstvo finansija i Državnu revizorsku instituciju. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta je strogo namjenska i ne može da služi za zadovoljavanje raznih hirova, planova i želja pojedinih predstavnika lokalne zajednice, sve na štetu investitora, što možda nije poznato ali ne opravdava autora medijskog sadržaja, ali je vrlo dobro poznato gospodinu Dejanu Đuroviću koji tu okolnost svjesno ignoriše i sa namjerom dovodi u zabludu javnost. Inače, gospodin Đurović je vrlo dobro upoznat sa svim okolnostima vezanim za projekat Maljevik, jer je još 2011. godine kao član delegacije Opštine Bar bio u posjeti Mercury Grupi u Moskvi, tako da je upoznat sa potencijalom investitora.
  3. Opština Bar nije usvojila DUP Maljevik i ističe da je to njena „politička volja“. Tom političkom voljom spriječen je projekat čije idejno rješenje je koštalo samo pet miliona eura, koliko je investitor platio globalno renomiranoj kući Fosters + Partners za izradu najsavremenijeg projektnog rešenja. Konsekvenca te političke volje je da ne postoje zakonski uslovi za realizaciju projekta Maljevik, a ujedno i da Opština Bar mora da vrati sva sredstva koja je bez osnova naplatila od investitora.

Ako nema uslova za gradnju, obratiće se međunarodnom sudu

Kao što je istaknuto, investitor je voljan da realizuje projekat ako se za to stvori potrebni pravni okvir i osnov u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore. Sa druge strane, ako za to ne postoje i ne budu u dogledno vreme stvoreni potrebni uslovi, investitor je rezolutan da svoju imovinu i sredstva neće prepustiti nezakonitoj konfiskaciji i prisvajanju, sve pod parolom jeftine demagogije o zaštiti interesa građana. U tom smislu investitor se obratio brojnim crnogorskim institucijama (Ustavnom sudu Crne Gore, Privrednom sudu Crne Gore, Ministarstvu finansija, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Državnoj revizorskoj instituciji ...). I pored sporosti u reagovanju, investitor se nada da će isti ispuniti svoje ustavne i zakonske obaveze i pružiti pravnu zaštitu legitimnim očekivanjima, pravima i interesima investitora. Ako to ne bude slučaj, investitor će zaštitu svojih prava potražiti pred nadležnim međunarodnim institucijama. Konačno, ponovo treba istaći da je Opštini Bar dat predlog poravnanja koji podrazumijeva da se već plaćena sredstva koja nisu namjenski uložena od strane Opštine Bar ne potražuju nazad, a da investitor preuzme na sebe finansiranje uređenja građevinskog zemljišta na lokaciji Maljevik. Ako je zaista interes lokalne zajednice u Baru da se projekat Maljevik realizuje, postavlja se pitanje koji su to razlozi za odbijanje ovog predloga?Smatramo da je u interesu javnosti i naročito građana Opštine Bar da u potpunosti budu upoznati sa pravim i potpunim informacijama, koje su gore iznijete.“

Bonus video: