Evo ko je i kako preživio sve krize i ratove

Zlato se pokazalo kao najbolja zaštita za finansijski imununitet svakog pojedinca

15302 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Zlatara Gold
Foto: Zlatara Gold

Nakon velike nestašice koja je nastupila u svijetu usljed pandemije, tržište fizičkog zlata počinje postepeno da se oporavlja.

U epicentru pandemije, bilo je nemoguće kupiti bilo koji investicioni format od zlata. Svi izvori iz kojih se kao input dobija najvrijedniji plemeniti metal, bili su zaustavljeni. Rudarenje je bilo u cjelosti stopirano, kao i recikliranje, što je dovelo do potpune obustave proizvodnih procesa u kompanijama u kojima se finalizira zlato, kao visoko standardizovani investicioni proizvod.

Zlato se pokazalo kao najbolja zaštita za finansijski imununitet svakog pojedinca. U vrijeme pandemije, cijena zlata vrtoglavo je rasla. Nakon kraha berzi širom svijeta, ulagači su pokušali da zaštite svoj kapital u zadnjem trenutku, što je uticalo na veliki porast agregatne tražnje, a samim tim i cijene. U momentu zaustavljanja svijeta, vrijednost barela nafte imala je negativnu vrijednost, berzanski indeksi bilježili su nikad manje vrijednosti, a vrijednost zlata bilježila najveći nivo od postojanja.

Trenutno se pokušavaju određeni finansijski sistemi spasiti i berze oživjeti, što je dovelo do trenutnog pada vrijednosti zlata.

foto: Zlatara Gold

Uzimajući u obzir sve ekonomske parametre, zaduživanje svih ekonomija svijeta kako bi se smanjile posljedice pandemije, povećanja ućešća za kreditne obaveze, veliku emisiju novca kako bi se servisirale recesivne potrebe, vrijednost zlata neminovno će jačati. Zlato mudri ulagači oduvijek tretiraju kao sigurnu luku za svoj kapital. Zlato se sada nalazi na pauzi i pravi mali predah od eksponencijalne progresije .

Dodatni faktor koji će dominantno uticati na kretanje vrijednosti zlata, jeste recesija sa kojom se svijet grčevito bori, kako ne bi ušao u nju.

Ako posmatramo recesiju koja je nastupila 2008. godine, koja je vrijednost zlata uvećala za 280%, možemo zaključiti, da se isti scenario može ponoviti.

Zlato je u vrijeme pandemije, pokazalo jaku otpornost - nije krahiralo, već mu je cijena vrtoglavo porasla i pokazalo je najveći stepen likvidnosti. U svakom trenutku bilo ga je moguće zamijeniti za novac.

Nedostatak koji smo identifikovali u vreme navedenog ekstremnog poremećaja, jeste da zlato nije bilo moguće kupiti.

Investiciono zlato sada je moguće kupiti u fizičkom obliku i na taj način zaštiti vrijednost svog novca. Zlato štiti vrijednost uloženog novca upravo kroz rast svoje vrijednosti, koji je osjetno veći od generisane inflacije u određenom periodu. Od početka pandemije do danas vrijednost zlata uvećala se 20%. Unca zlata 2002 godine vrijedjela je 400 američkih dolara, a danas ista vrijedi 1800. Investiciono zlato jeste zlato najveće čistoće 999.9, koje se proizvodi u strogo kontrolisanim industrijskim uslovima. Najveći proizvođači investicionog zlata na evropskom kontinentu jesu: Argor Heraeus, Heraeus, Valcambi, Pamp, Degussa i Umicore.

Investiciono zlato je u većini zemalja oslobođeno poreza na dodatu vrijednost. Proizvode navedenih proizvođača možete kupiti na jednostavan način.

Sve informacije o kupovini zlata možete dobiti posjetom digitalnih platformi:

https://www.zlatnapoluga.rs/investiciono-zlato

https://www.investicionozlato.com/investiciono-zlato/

www.investicionozlato.com

www.goldbullion.rs