Korona im oduzela investicioni polet

Opština Tivat izmijenila Plan javnih nabavki. U novom planu osjetno skresane investicije

895 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru, Foto: SZS Tivat
Zgrada Opštine u centru, Foto: SZS Tivat

Izmijenjeni Plan javnih nabavki Opštine Tivat za 2020. godinu “težak“ je ukupno 6.245.900 eura. Od te sume će, kako je navedeno na sajtu Uprave za javne nabavke Crne Gore, lokalna uprava Tivta za radove potrošiti 5.945.000 eura, za usluge 172 hiljade, dok će za nabavku raznih roba biti potrošeno 128.900 eura.

Kada su u pitanju radovi, najviše novca i to tri miliona eura trebalo bi da bude utrošeno za prvu fazu izgradnje gradskog bulevara. Tender za izbor izvođača je prema Planu javnih nabavki Opštine, trebalo da bude raspisan do kraja maja, ali se to još nije desilo jer lokalna uprava Tivta računa na donaciju Vlade od četiri miliona eura za gradnju bulevara. Nju su gradski i državni čelnici intenzivno obećavali proteklih mjeseci, ali po tom osnovu još ni centa iz državnog nije uplaćeno u budžet grada Tivta.

Za izgradnju MR2 pristupne saobraćajnice za turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima biće izdvojeno 1,3 miliona eura. Opština je taj posao na tenderu povjerila podgoričkoj kompaniji “Civil Engineer”, a ta odluka je potvrđena nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki prošle sedmice odbila žalbu drugorangiranog ponuđača - kompanije “Toškovići“ iz Podgorice.

U Planu javnih nabavki je za drugu fazu uređenja obale i izgradnje lungo mare šetališta na Belanima predviđen iznos od 600 hiljada eura, prva faza izgradnje saobraćajnice na Donjem Seljanovu koštaće 230 hiljada, a za radove na sanaciji krova OŠ „Drago Milović“, odnosno radove na rekonstrukciji objekta Srednje škole „Mladost“, planirano je ukupno 300 hiljada eura.

Po 90 hiljada eura planirano je za već duže vrijeme najavljivane i stalno odlagane radove na rekonstrukciji kule srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković, odnosno već legendarno izmještanje dva stuba dalekovoda u Gradiošnici sa opštinskog placa na kojem je još prije skoro pet godina trebalo da počne izgradnja Vatrogasnog doma.

Za radove na uklanjanju objekta Sportske dvorane na Župi planiran je iznos od 300 hiljada eura.

Administracija gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca (DPS) lani je iznenada došla na ideju da sruši aktuelnu tivatsku sportsku dvoranu i na njenom mjestu kako je najavljeno, u privatno-javnom parnerstvu gradi novi sportsko -rekreativni kompleks vrijedan preko milion eura. Za favorizovanog budućeg partnera u tom poslu sa lokalnom DPS-SD-HGI upravom Tivta inače, važi kompanija Franca, bjelopoljskog biznismena i člana rukovodstva DPS Hilmije France koji u blizini aktuelne tivatske sportske dvorane već ima hotel i veliki zemljišni kompleks.

U izmijenjenom planu javnih nabavki nema nekih od investicija predviđenih kapitalnim budžetom Opštine Tivat za 2020. usvojenim prije izbijanja korona krize, poput ulaganja od preko 855 hiljada eura u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu ili utroška pola miliona eura na ranije planiranoj poziciji koja je u kapitalnom budžetu imenovana kao “Naselje 7. jul - I faza“, a što podrazumijeva gradnju stanova na opštinskom zemljištu i opštinskim novcem za romsko-egipćansko-aškalijsku populaciju koja sada živi u tom improvizovanom naselju baraka u mjestu Župa, kod Autobuske stanice u Tivtu.

Kada su usluge u pitanju, najviše novca - ukupno 60.000 eura, Opština Tivat će ove godine potrošiti za plaćanje zaštitarske službe.

Najveći trošak na polju planiranih izdataka za nabavku robe u ovoj godini je „nabavka i isporuka zaštitnih i saobraćajnih ograda“, za što će Opština Tivat izdvojiti ukupno čak 45 hiljada eura.

Bonus video: