Vaučer za putovanje može i da se pokloni

To je juče najavio državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja (MORT) Damir Davidović u parlamentu gdje je završena rasprava o dopunama Zakona o turizmu kojim je Vlada predvidjela vaučere za zamjenska putovanja.
Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović amandmanski je djelovao na predlog zakona da bi se građanima omogućilo da na nekog drugog prenesu vaučere, što je u skladu sa smjernicama Evropske komisije (EK).

4579 pregleda 3 komentar(a)
Sa rasprave o dopuni Zakona o turizmu: Davidović, Foto: Gov.me
Sa rasprave o dopuni Zakona o turizmu: Davidović, Foto: Gov.me

Građani koji su turističkim agencijama uplatili paket aranžmane za putovanja od 1. marta ove godine, a koja su otkazana zbog pandemije kronavirusa, imaće mogućnost da vaučere koje dobiju od agencije za zamjensko putovanje do kraja naredne godine prenesu na člana porodice ili nekog drugog bez bilo kakvih troškova.

To je juče najavio državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja (MORT) Damir Davidović u parlamentu gdje je završena rasprava o dopunama Zakona o turizmu kojim je Vlada predvidjela vaučere za zamjenska putovanja. Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović amandmanski je djelovao na predlog zakona da bi se građanima omogućilo da na nekog drugog prenesu vaučere, što je u skladu sa smjernicama Evropske komisije (EK).

Davidović je objasnio da će to rješenje biti definisano podzakonskim aktom koji će MORT donijeti nakon što dopune zakona stupe na snagu.

“Vaučeri se mogu iskoristiti do 31. decembra 2021. Vjerujem da će ova rješenja doprinijeti sigurnosti naših potrošača da mogu da koriste u narednom periodu ono što su platili, a s druge strane će pomoći našim turističkim agencijama u očuvanju likvidnosti i radnih mjesta”, kazao je Davidović.

Podatak MORT-a je da 1,23 miliona eura iznose potraživanja građana od 16 većih agencija za uplaćene aranžmane koji nisu realizovani zbog pandemije. Usvajanje zakona, koji je 20. maja poslat parlamentu, traženo je po skraćenoj proceduri.

Više o padu prihoda, granicama...

Tokom dvodnevne rasprave u parlamentu poslanici skoro da se nijesu bavili dopunama zakona, već su diskusiju usmjerili na projekcije o padu prihoda od turističke sezone i mogućnošću ulaska stranih turista u Crnu Goru.

Opozicija ne vjeruje u projekcije Vlade da će u ovoj godini pad prihoda od turizma biti oko 40 odsto (450 miliona eura) u odnosu na prošlu godinu. “Nemamo ni 10 odsto prometa od prošle godine i to treba da nas zabrine. Volio bih da bude 60 odsto ostvarenje prihoda, a bojim se da svi znamo da to neće biti”, kazao je Raško Konjević (SDP).

DF je ponovio ocjene da je politička odluka da se zatvore granice sa Srbijom i Rusijom odakle dolazi najviše turista.

Davidović je rekao da su projekcije o prihodima rađene u maju kada se očekivala stabilizacija prilika i otvaranje granica u junu. Naglasio je da se iz Rusije ne mogu realizovati međunarodni letovi ni prema jednoj državi do 15. jula, a ukazao je i na rast oboljelih u susjednoj Srbiji.

“Srbija je jako važno tržište sa stabilnim brojem turista, ali moramo biti realni u sagledavanju situacije. Svi se zalažemo za otvaranje granica, ali s aspekta ostvarenja turističkog prometa i javnog zdravlja mislim da treba da poslušamo struku”, kazao je Davidović

Bonus video: