Bivši radnici Vektra Boke: Šta ste preduzeli nakon krivične prijave?

Bivši radnici hercenovske firme, njih 78, predali su krivičnu prijavu tužilaštvu zbog Plana reorganizacije preduzeća, za koji tvrde da se sprovodi na njihovu štetu.Oni u prijavi, koju su poslali Vrhovnom državnom tužiocu za Specijalno državno tužilaštvo, navode da se radi o "zločinačkom udruživanju i organizovanom kriminalu”

11170 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih protesta, Foto: Printscreen YouTube
Sa jednog od prethodnih protesta, Foto: Printscreen YouTube

Zbog pandemije virusa korona koji vlada u Crnoj Gori i nemogućnosti okupljanja, obespravljeni bivši radnici Vektra Boke, koji sad djeluju posredstvom nevladine organizacije, zatražili su javno od Državnog tužilaštva da ih obavijesti kakve je mjere preduzelo postupajući po krivičnoj prijavi, koju su podnijeli prije skoro tri mjeseca.

Bivši radnici hercenovske firme, njih 78, predali su krivičnu prijavu tužilaštvu zbog Plana reorganizacije preduzeća, za koji tvrde da se sprovodi na njihovu štetu.Oni u prijavi, koju su poslali Vrhovnom državnom tužiocu za Specijalno državno tužilaštvo, navode da se radi o "zločinačkom udruživanju i organizovanom kriminalu”.

“Zašto poslodavac nije vratio pozajmljeni tj. ukradenih 5.000.000 eura na račun Vektra Boke, a koji su realizovani od prodaje objekata da bi se ispoštovali potraživanja po svim osnovama radnika i ostalih povjerilaca”, istakli su u saopštenju iz NVO “Radnici Vektra Boke”.

Oni se pitaju gdje je socijalni program za njih i napominju poslodavca (kompanije biznismena Dragana Brkovića-prim.aut) da je država Crna Gora potpisala sve međunarodne konvencije, posebno u zaštiti radnika,radničkih prava i građana.

“Podsjećamo da socijalni program spada na neisplaćene zarade,poreze i doprinose,zaostale sudske odluke gdje smo dokazali da nas je poslodavac pokušao varati”, tvrde dalje iz ove NVO.

Bivši radnici Vektra Boke traže od Vlade i mole premijera i tužilaštvo da im pomogne i do kraja ispitaju sve njihove navode, kao kao i samu privatizaciju bivšeg HTP Boka.

“Kada, kako i ko može osloboditi hipoteke od 25.000.000 eura koja je nezakonito zadužila HTP Boku. Upozoravamo sve vinovnike i aktere zavjere i dovođenja u zabludu 250 porodica, nas bivših radnika Boke, da ćemo već napisana pisma poslati predstavnicima Evrope u Crnoj Gori,predstavniku EU u Briselu, kao i svim ambasadama da nam pomognu, a da ih usput upoznamo o nezakonitostima pojedinaca”, poručili su na kraju bivši radnici.

Glavna Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro posjeduje 59,45 odsto akcija Vektra Boke, a Vektra Investments 33,34 odsto akcija.Brković je kupio bivše državno HTP “Boka“ krajem 2007.godine, ali su investicije i razvoj osnovne djelatnosti nekad poznate hotelske firme ostale samo na obećanjima.

Uzalud tražili materijal za predstojeću skupštinu

Predstavnik bivših radnika Vektra Boke Đorđe Rajak požalio se da su uzalud tražili materijal za predstojeću skupštinu akcionara hercenovskog preduzeća koja bi trebalo da se održi 17.jula ove godine.

“Nijesmo dobili materijal za predstojeću skupštinu”, naveo je Rajak i istakao da ih najviše zanima novi nalaz revizora o sprovođenju Plana reorganizacije u tom preduzeću.

Bonus video: