Pingpong sa šoping molom kuma Aca Đukanovića u Budvi

Ministarstvo poništilo rješnje, pa ponovo vratilo Budvi na odlučivanje projekat gradnje velikog objekta na zaobilaznici. Kompanija Gorana Vuletića do sada dva puta odbijena

30158 pregleda 12 komentar(a)
Šoping mol projektovan najviše od 9.000 kvadrata, Foto: Printscreen
Šoping mol projektovan najviše od 9.000 kvadrata, Foto: Printscreen

Ministarstvo održivog razvoja poništilo je rješenje nekadašnje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić koja je u aprilu odbila da da saglasnost kompaniji “V&V investments group“ DOO Budva da gradi veliki šoping mol na zaobilaznici u tom gradu. Resor kojim koordinira premijer Duško Marković prihvatio je žalbu kompanije biznismena Gorana Vuletića, kuma bankara Aca Đukanovića, te vratio novom budvanskom glavnom arhitekti Vladanu Stevoviću da ponovo odlučuje o zahtjevu za gradnju velikog šoping mola.

Time se nastavlja agonija budvanske kompanije, koja je do sada dva puta odbijana, a postupak ponovo vraćan na početak.

Resorno ministarstvo je prije nekoliko mjeseci poništilo rješenje koje je početkom decembra prošle godine donijela Samardžićka. Budvanska glavna arhitektica je tada dala zeleno svjetlo Vuletićevoj firmi na idejni projekat budućeg tržnog centra, nakon što je prethodno revidovan projekat. Ona se u rješenju poziva da je uz idejno rješenje dostavljen i notarski sporazum u kome je sadržana saglasnost budućih zakonskih nasljednika, suvlasnika na katastarskim parcelama na kojima se gradi tržni centar.

Međutim, Ministarstvo je tada prihvatilo žalbu dvije Budvanke, koje su ustvrdile da nijesu dale saglasnost da se na parcelama koje su u njihovom vlasništvu gradi najveći tržni centar u metropoli turizma, udaljen na dva metra od njihove kuće.

To nije zaustavilo budvansku kompaniju, pa je u martu podnijela novi zahtjev budvanskoj glavnoj arhitektici, gdje je navedeno da se šoping mol ne gradi na tim, spornim parcelama.

Međutim, Samardžićka je u rješenju od 22. aprila ustvrdila da je riječ o identičnom idejnom rješenju, za koji je saglasnost odbio da da glavni državni arhitekta, te je zato i ona odbila da ga da.

“V&V investments group” je potom podnio žalbu MORT-u, navodeći da je budvanska arhitektica pogrešno utvrdila činjenično stanje, kako su istakli, zato što je obrazloženje „nerazumljivo jer nije jasno da li je zahtjev odbijen, budući da je u pitanju isto idejno rješenje koje nikada nije odbijeno, odnosno osporeno, bilo od strane gradskog ili državnog arhitekte“.

Vladin resor je utvrdio da je žalba osnovana, te da je sporno rješenje donijeto uz povrede Zakona o upravnom postupku, te vratilo na ponovno odlučivanje službi glavnog arhitekte Budva

Osnivač “V&V investments group”, nekadašnjeg “Montenegroprometa”, kako sada stoji u Centralnom registru je Goran Vuletić, koji je ujedno i predsjednik Borda direktora u Đukanovićevoj firmi “Invest Nova“.

Tržni centar - Shoping mol Budva, kako piše u idejnom rješenju ima bruto površinu od 9054.53 kvadrata. Objekat se prostire na tri etaže, jedna podzemna i dvije nadzemne. Spratne visine garaža - tri metra, prizemlje šest, a sprat pet metara.

“U prizemlju su planirani glavni i sporedni ulazi. Prizemlje je planirano tako da centralni dio zauzima hol sa pokretnim stepeništem, a oko njega lokali. Dominantnu površinu lokala čini hipermarket. Etaža sprata je koncipirana slično, kao i prizemlje: Centralni dio čini hol - pješački koridor oko kojeg su planirani lokali. Sprat je zamišljen tako da asocira na zatvoreni trg. U enterijeru su dominantna dva atrijuma, manji iznad ulaznog dijela i veći u centralnom dijelu“, navodi se u idejnom rješenju.

Zahtjev za odlučivanje novom gradskom arhitekti, koga je, nakon što je prethodno razriješio Samardžićku, početkom maja imenovao za vršioca dužnosti gradonačelnik Marko Carević, dolazi u vrijeme velike političke krize. Carevića je nova skupštinska većina razriješila dužnosti, da bi minule subote na skupštinskoj sjednici zatvorenoj za javnost na tu funkciju imenovali Nikolu Divanovića. Te odluke ne priznaje koalicija DF, Demokrate, URA, SNP. Divanović je najavio izbor novog tima, a jedno od mjesta na koje će biti postvaljeni kadrovi nove većine (DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković), svakako je i fotelja glavnog gradskog arhitekte.

Bonus video: