Podizvođači na Portonovom ne mogu do svog novca

Investitor luksuznog turističkog kompleksa “Azmont” negira da on ima dugove, dok glavni izvođač “Pizzarotti” duže od mjesec ne odgovara na pitanja “Vijesti”

23684 pregleda 50 reakcija 15 komentar(a)
Prijeti li usporavanje ili zaustavljanje projekta zbog dugovanja?: Portonovi, Foto: Vijesti
Prijeti li usporavanje ili zaustavljanje projekta zbog dugovanja?: Portonovi, Foto: Vijesti

U poslovnim odnosima investitora projekta Portonovi u Kumboru kompanije “Azmont”, glavnog izvođača radova - italijanske komapnije “Pizzarotti” i većeg broja domaćih i stranih firmi koje su kao podizvođači angažovani na tom projektu, već duže vrijeme ima dosta problema, među kojima su i problemi isplate novca podizvođačima za obavljene radove.

To je potvrđeno nezvanično „Vijestima“ od više domaćih i stranih kompanija koje su kao podizvođači bile ili su i dalje angažovane na gradnji luksuznog turističkog kompleksa koji azerbejdžanski investitori grade na mjestu nekadašnje vojne kasarne.

Prebacivanje odgovornosti

„Dugovi investitora i glavnog izvođača radova prema nama su milionski. Do sada nismo uspjeli da ih naplatimo, ni pored brojnih urgencija i prijetnji angažovanjem ugovorene međunarodne revizije. ‘Azmont’ i ‘Pizzarotti’ međusobno prebacuju odgovornost za to što nam ne plaćaju davno završene radove za koje su uredno prihvatli i potpisali sve papire i fakture. Na taj način oni ugrožavaju normalno poslovanje ne samo naše, već i više drugih kompanija iz Srbije, Crne Gore, Turske i još nekoliko država koje su radile ili još rade kao podizvođači za njih u Portonovom“, kazao je „Vijestima“ jedan od biznismena čija kompanija potražuje značajne iznose od “Azmonta” i “Pizzarottija”.

„Vijesti“ su upoznate sa dokumentacijom koja potvrđuje navode sagovornika, ali on i njegove ostale kolege kojima Azerbejdžanci i Italijani duguju novac za sada nisu spremni da detaljnije u javnost iznesu tu priču.

Iz “Azmonta” su prošlog mjeseca „Vijestima“ kategorično negirali da oni imaju bilo kakvih dugovanja prema bilo kojoj kompaniji angažovanoj na projektu Portonovi.

“Kompanija ‘Pizzarotti’ je zaseban poslovni subjekt i mi nemamo uvid u njihove finansije. Konkretna pitanja u vezi s istim trebaju im se direktno adresirati. U ovom trenutku nema nijedan pokrenut sudski ili arbitražni postupak u vezi s ugovorima. Sve evidencije suda i arbitraže otvorene su za javnost i lako provjerive. Kompanija nema dug ni prema jednoj kompaniji niti podizvođaču radova”, tvrde u “Azmontu”.

“Vijesti” ni nakon skoro mjesec dana, nisu dobile odgovore na pitanja upućena menadžmentu crnogorske kćerke - firme “Pizzarottija”, kompanije “Pizzarotti Montenegro” iz Herceg Novog. Zanimljivo je da ova kompanija koja je od 2015. glavni izvođač radova nema svoj sajt, e-mail adresu u Crnoj Gori, već samo ima fiksni telefon kancelarije u Herceg Novom na koji se niko ne javlja. Da “Pizzarotti Montenegro” nema finansijskih problema i da bi trebalo da bude u mogućnosti redovno da isplaćuje poslovne partnere (podizvođače) pokazuju podaci da u prošloj godini ima dobit od 15,9 miliona eura, a ukupna neraspoređena dobit sa ranijim godinama je 26,2 miliona.

“Pizzarotti Montenegro” prema izvještaju o poslovanju dostavljenom Poreskoj upravi, prošlu godinu je okončao sa 10,57 miliona eura obrtnih sredstava, od čega 1,36 miliona u gotovini i gotovinskim ekvivalentima. Firma je imala na kraju prošle godine 5,85 miliona eura kratkoročnih obaveza, dok nije imala dugoročne obaveze.

Bemaks isplaćen

Među rijetkim podizvođačima kojima se dugovalo, ali su uspjeli da naplate potraživanja, prema saznanjima “Vijesti” je podgorički “Bemaks”. Ta kompanija je u Kumboru bila angažovana od početka 2013. kada je izvršila rušenje i uklanjanje objekata nekadašnje vojne kasarne vrijedno 7,65 miliona eura, a potom do ove godine obavila je razne radove na nisko i visokogradnji vrijedne 61,5 miliona eura.

U Bemaksu nijesu bili spremni da za “Vijesti” pričaju da li su imali poteškoća da od Italijana i Azerbejdžanaca naplate svoj novac.

“Željeli bismo da Vam se puno zahvalimo na interesovanju koje ste pokazali za poslove firme ‘Bemax’. Što se tiče postavljenih pitanja Vi nastavite i dalje da radite i istražujete kao što ste i do sad radili kada ju u pitanju firma ‘Bemax’”, naveli su u odgovoru iz te firme.

“Vijestima” na pitanja o poslovnim odnosima sa “Azmontom” i “Pizzarotti Montenegrom” nisu odgovorili ni iz kompanija “Termosistem” Podgorica i “Aquamont” Beograd koje su, prema pouzdanim informacijama, među onima koje potražuju veće sume novca za radove koje su obavili u Portonovom.

Iz podgoričke kompanije “CAU” koja je jedan od glavnih planera i pružalaca konsultanstkih usluga u Portonovom, nisu htjeli da saopšte kolika je ukupna vrijednost poslova koje su obavili za “Azmont” i “Pizzarotti Montenegro”, kao ni da li imaju nenaplaćenih potraživanja od tih partnera. Objasnili su da nekoliko godina sarađuju sa investitorom sa kojim imaju izuzetnu poslovnu saradnju.

Pizarotti penale zbog kašnjenja prebacuje na podizvođače

Iako iz “Azmonta” zvanično tvrde da radovi na Portonovom ne kasne u odnosu na planiranu dinamiku, da cijeli taj kompleks bude završen i otvoren do kraja ove godine, dokumenti u koje su “Viesti” imale uvid, pokazuju da to nije tako. “Azmont” je “Pizarotti Montenegru” prije nekoliko mjeseci naplatio pozamašne penale zbog kašnjenja ili neadekvatno izvedenih nekih radova.

Italijanska kompanija je kompletnu svoju obavezu “preraspodijelila” na desetak domaćih i stranih kompanija koje kao podizvođači obavljaju poslove u Portonovom, “odrezavši” svakoj ponaosob srazmjerno obimu poslova koje oni obavljaju, udio u plaćanju penala koji se kreće od nekoliko hiljada, do nekoliko stotina hiljada eura.

To je još više naljutilo neke od kompanija s obzirom da one već duže vrijeme ne mogu doći do zarađenog novca. Problem neplaćanja podizvođača eskalirao je do mjere da je jedan broj njih već pred crnogorskim sudovima aktivirao parnice protiv “Pizzarottija” i “Azmonta”, dok se drugi dio nezadovoljnih kompanija opredijelio za međunarodnu arbitražu.

Briv Construction kaže da im duguju novac

Iz kompanije “Briv Construction” iz Kotora koja je izvela brojne hidrograđevinske radove, kao i radove nisko i visokogradnje, potvrdili su “Vijestima” da imaju nenaplaćenih potraživanja, ali nisu bili spremni da detaljnije govore o ciframa i mehanizmima za njihovu naplatu.

“Postoje određena sporna pitanja koja još nisu razriješena, a koja uključuju i neisplaćena potraživanja. Nadamo da ćemo u komunikaciji sa investitorom i glavnim izvođačem ubrzo riješiti preostale sporove”, poručili su iz “Briv Constructiona”.

Objasnili su da su na projektu Portonovi angažovani od 2014. godine i da su ih uspješno obavljeni poslovi preporučili za kasniju saradnju koja je trajala do početka 2020. godine.

“Uspješno smo realizovali sve povjerene poslove primjenjujući najviše standarde u građevinskoj industriji. Što se tiče dinamike radova i ugovorenih rokova, mora se priznati da je za dio radova došlo do izvjesnog prolongiranja uzrokovanog okolnostima koje su bile van našeg uticaja. Angažovanje na projektu ugovorili smo u jednom dijelu direktno sa ‘Azmontom’, dok je drugi dio bio ugovoren sa ‘Pizzarotti Montenegro’”, kazali su iz “Briv Constructiona”.

Bonus video: