Purišić: Nije nam namjera da ukinemo penziju roditeljima OSI, već da to izmjestimo iz Zakona o PIO

Purišić danas nije precizirao da li će Vlada uvažiti stav opozicije i SD-a da se to pravo zadrži u zakonu dok se ne nađe novo rješenje

12992 pregleda 66 reakcija 14 komentar(a)
Purišić, Foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore
Purišić, Foto: Printscreen/Youtube/Skupština Crne Gore

Namjera Vlade nije da ukine penziju roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, već da to pravo izmjesti iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) i da ga riješi na drugi način, pa je zbog toga dala prelazni rok u izmjenama zakona o PIO da to pravo može da se ostvari do kraja sledeće godine.

To je kazao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić u parlamentu tokom rasprave o izmjenama i dopunama zakona o PIO o kome bi trebalo da se poslanici sjutra izjasne.

Purišić danas nije precizirao da li će Vlada uvažiti stav opozicije i SD-a da se to pravo zadrži u zakonu dok se ne nađe novo rješenje. Na tome su poslanici insistirali da se ne bi roditelji ostavljali u neizvjesnosti da to pitanje možda neće biti riješeno u prelaznom roku od godinu i po. Opozicija je amandmanski djelovala da to pravo ostane u zakonu.

"U ovom zakonu su ostala ta dva posebne uslova za penzionisanje za roditelje djece sa smetnjama u razvoju i zaposlene u rudnicima sa beneficiranim radnim stažom.Dakle, ostavljen je još godinu i po prelazni rok da se ta politika koja ne pripada ovoj penzionoj problematici situira ne neko drugo mjesto i da Vlada i parlament sagledaju to. Prava iz PIO su zakonom definisana kao prava po osnovu starosti, invalidnosti, smrtnosti i tjelesnog oštećenja, pa u skladu sa tim ne bi trebalo da se u penzijskom sistemu regulišu pitanja za njegu djece, starih lica, djece sa teškim smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. Takva je uporedna praksa EU" objasnio je Purišić.

Opozicija je tokom višečasovne rasprave iznijela brojne kritike na Vladinu politiku prema najstarijoj populaciji od toga da imaju male penzije, da moraju da rade drugo poslove da bi prezivjeli, da su oštećeni u poslednjih deset godine zbog primjene švajcarske formule..

"Da li znate koliko penzionera radi da bi preživjeli i to najmanje plaćene poslove i mole da ih poslodavac prijavi na zakonski broj radnih sati za penzionere dao ne bi izgubili penzije" pitao je Srđan Milić (SNP).

Raško Konjević(SDP) je najavio da će predati parlamentu da usvoji zaključak da zakon ostaje u primjeni i nakon izbora i da se njegov tekst ne može mijenjati, dok je samostalni poslanik Aleksandar Damjanović kazao a su švajcarskom formulom poslednjih 10 godina "urnisane penzije", a novim rješenjima biće zamrznute.

U DPS-u su ocijenili su da predložena rješenja govore da Vlada u kontinuitetu birine o penzionerima.

Novim zakonskim rješenjima se, između ostalog, povećava minimalna penzije sa 128 na 145 eura i obezbjeđuju povoljniji uslovi za penzionisanje

Bonus video: