Tivat: Kusovac predstavio privrednicima predlog seta ekonomskih mjera

Donošenje te odluke planirano je za narednu sjednicu SO Tivat koja je zakazana za 10. avgust, samo dvadeset dana pred parlamentarne, ali i lokalne izbore u tom gradu

3122 pregleda 5 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Szs Tivat
Opština Tivat, Foto: Szs Tivat

Na inicijativu predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca (DPS), održan je prvi u nizu planiranih sastanaka sa predstavnicima tivatske privrede, a u vezi donošenja opštinske Odluke o drugom setu ekonomskih mjera podrške privredi i građanima u Tivtu.

Donošenje te odluke planirano je za narednu sjednicu SO Tivat koja je zakazana za 10. avgust, samo dvadeset dana pred parlamentarne, ali i lokalne izbore u tom gradu.

Kusovac je, kako je juče saopšpteno iz njegovog kabineta, predstavnicima Udruženja ugostitelja Tivat i izdavaocima privatnog smještaja predstavio predlog tih mjera.

One obuhvataju: umanjenje obaveza plaćanja zakupnine za zakupce poslovnih prostora i zemljišta u vlasništvu Opštine za 50 odsto za period od 01. jula do 31. decembra ove godine, umanjenje obaveza plaćanja lokalne komunalne takse za 50 odsto za isti period; umanjenje obaveze plaćanja poreza na nepokretnost za fizička i pravna lica, od 10 odsto za 2020. godinu, oslobađanje obaveza plaćanja naknade za korišćenje opštinskih puteva za 2020. godinu, oslobađanje obaveze plaćanja lokalnih administrativnih taksi za 2020., kao i obustavljanje naplate zatezne kamate za dugovanje na osnovu poreza na nepokretnost za 2020.

„Ukupna procijenjena vrijednost ovih mjera će iznositi oko 949.000 eura i naša je namjera da na sledeću sjednicu SO Tivat, idemo sa ovim predlogom u nadi da ćemo bar u određenoj mjeri olakšati privredi i građanima.“- kazao je Kusovac, izražavajući zahvalnost na velikom odzivu predstavnika ugostitelja i izdavaoca smještaja. „Mi želimo da čujemo vaše mišljenje i vaše predloge o onome što lokalna uprava može uraditi na ovom planu", rekao je gradonačelnik.

Predstavnik Udruženja ugostitelja Tivat Tonći Francesković, ukazao je na potrebu da već usvojene, ali i predložene mjere, budu na snazi do ljeta naredne godine, a ne samo da kalendarskog kraja ove.

Iz Opštine je pojašnjeno da je predlog mjera vezan za budžetsku godinu, ali da se u novembru, kada se planira budžet za 2021. može razgovarati o produženju trajanja svih pomenutih mjera.

Tivatski ugostitelji su izrazili veliku bojazan za opstanak njihovih poslova u aktuelnim okolnostima i pokazali interesovanje za mogućnost umanjenja i drugih redovnih mjesečnih troškova ka opštinskim preduzećima.

Oni su takođe, iznijeli problem razlike u cijeni zakupa opštinskih i terasa koje pod zakup daje JP „Morsko dobro“, ali i naglasili nezadovoljstvo zbog odnosa bankarskog sektora kada je u pitanju kreditna podrška.

"Predsjednik Opštine je obećao da će tamo gdje ima prostora obaviti potrebne konsultacije i sagledati da li postoje mogućnosti za dodatne olakšice, potpuno razumijevajući težinu situacije u koju su zapali tivatski ugostitelji", saopštili su iz Opštine Tivat podsjećajući da su već prije oko mjesec dana usvojili prvi set mjera i olakšica privredi i građanima zvog ekonomske krize izazvane koronavirusom.

Procijenjena vrijednost usvojenog prvog seta mjera iznosi 524.500 eura , a predloženog drugog seta mjera 948.769,25 eura.

„Podrška Opštine Tivat građanima i privredi kroz pomenute mjere u 2020.godini, a radi prevazilaženja i ublažavanja posljedica epidemije iznosiće 1.473.269,25€ ", podvukli su iz lokalne uprave uz napomenu da će narednih dana biti održani sastanci i konsultacije na istu temu, i sa predstavncima lokalnih poljoprvrednika, pčelara, maslinara, ribara.

Novinari inače, nisu bili pozvani da prate sastanak gradonačelnika sa lokalnim privrednicima i ugostiteljima i da iz prve ruke vide kako oni reaguju na set mjera i predizbornih obećanja koje im je prezentirao Kusovac.

Bonus video: