Opština Budva uzela pare od Đukanovićeve firme, ali hipoteku nije "skinula"

Zemljište u vlasništvu firme Mila Đukanovića još “zarobljeno”, iako je Opština Budva prije mjesec i po prinudno naplatila poreski dug od 111.000 eura

22108 pregleda 97 reakcija 22 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Opština Budva nije “skinula” hipoteku sa zemljišnog kompleksa od 20.000 kvadrata u podnožju brda Košljun, iako je prije mjesec i po prinudno naplatila poreski dug od 111.000 eura od kompanije “Global Montenegro” predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, vlasnika te parcele.

Partnerska firma Đukanovića i njegovog kuma, biznismena Vuka Rajkovića, punih 13 mjeseci nije izmirivala porez na nepokretnost, koji je dostigao sumu od 111.000 eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda, dok je na njenom čelu bio Petar Odžić (SDP), blokirala je račun Đukanovićeve firme, a potom i stavila hipoteku, kao garanciju da će firma prvog čovjeka Crne Gore izmiriti porez.

Odžića je smijenio Nikola Divanović, odlukom odborničke većine predvođene DPS-om.

U sred političke krize i paralisanja lokalnih službi, Opština Budva je 22. juna prinudno s računa te podgoričke kompanije naplatila poreski dug, čime je Global Montenegro skinut s liste firmi čiji su računi blokirani, a koju početkom svakog mjeseca objavljuje Centralna banka (CBCG).

Račun firme CBCG je blokirala prije 13 mjeseci, na zahtjev Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva.

Pogled na brdo Košljun
Pogled na brdo Košljunfoto: Vuk Lajović

Na računu tada, međutim, nije bilo ni centa, da bi se praktično kompletan dug po osnovu poreza na nepokretnost naplatio u vrijeme kada je u metropoli turizma, odlukom nove odborničke većine, DPS instalirala novo rukovodstvo. Legitimitet nove vlasti osporava koalicija DF, Demokrate, URA, SNP, DEMOS... Uprko svemu, blokada Đukanovićeve zemlje i dalje je upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, jer ni nakon mjesec i po dana katastar očigledno nije obaviješten da izbriše terete i zemljišni kompleks oslobodi hipoteka.

Milionski gubici

Global Montenegro bio je u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirio preko 60.000 duga Opštini Budva. Krajem 2018. ponovo su dospjeli na listu blokiranih preduzeća, zbog duga od 192.000 eura. Opština je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali je preostali dug, s kamatama, narastao na 111 hiljada eura...

Finansijski izvještaj kompanije pokazuje da su prošlu godinu završili s minusom od 96.520 eura, čime se ukupni gubitak nagomilao na 4.010.379 eura.

Đukanovićeva kompanija je i 2018. završila u minusu od 247 hiljada eura, 2017. je poslovala s gubitkom od 253 hiljade, a godinu prije toga minus joj je bio 67 hiljada eura.

Vrijednost imovine firme iznosi 3,9 miliona eura. Dugoročni krediti su 5,4 miliona eura.

Lider DPS-a i Rajković zemljišni kompleks u Budvi trgovali su krajem februrara 2007. godine, od jedne starobudvanske porodice.

Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adria banke.

Kredit je uzet 14. februrara 2008. a godinu kasnije aneksom ugovora, “premješten” je u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine “osvanula” u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu “Global Montenegra”. “Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu “Global Montenegra”.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma uzela je još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410,71 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidneciji, 24. oktobra 2010.

Đukanović je još u aprilu 2013. godine, nakon što je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio milion eura, najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas u katastarskoj evidenciji nije došlo do promjene vlasnika. Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Podkošljun”, na toj lokaciji ucrtan rezidencijalni kompleks od 40-ak vila.

Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana, bruto građevinske površine 27.000 kvadrata.

Bonus video: