Na čiji račun će leći pare od kredita?

Divanović kaže da razmišlja o uzimanju kredita za isplate zarada zaposlenima, ali račun Opštine na čijem je čelu odavno je u blokadi

34292 pregleda 25 reakcija 24 komentar(a)
Sa protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Nikola Divanović, koji je preuzeo vođenje Opštinom Budva, poslao je cirkularno pismo komercijalnim bankama, da im se dozvoli kreditno zaduženje, dovoljno za isplatu zaostalih zarada zaposlenima u lokalnoj administraciji i javnim ustanovama.

Iako Opština Budva na računu sada ima govoto dva i po miliona eura, dovoljno za isplatu tri zarade i izmirivanje obaveza prema povjeriocima, ne može koristiti novac, jer je Privredni sud još krajem maja donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem na svim opštinskim računima, na zahtjev Ministarstva finansija.

Mjera će biti na snazi sve dok se lokalna uprava ne dogovori sa tim resorom Vlade - na koji način će biti vraćeno 29,3 miliona eura, koliko je aktiviranjem državne garancije naplatio njemačko-austrijski koncern WTE/EVN za postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Imajući u vidu takvo stanje i blokadu računa, postavlja se pitanje kako bi kreditno zaduženje za zarade od preko milion eura bilo iskorišteno, jer ako bi novac legao na račun Opštine, ne bi mogao da bude preusmjeren, jer je privremena mjera na snazi.

DUG

Zaposlenima u gradskoj administraciji duguju se dvije zarade, dok zaposleni u Javnoj ustanovi “Muzeji i galerije Budve” i RTV Budva, plate nisu primili tri mjeseca.

Predstavnici sindikata već su tražili da se sastanu sa Divanovićem, ali za sada, osim grupe građana Pokret 22. novembar, nije bilo javnog protesta.

“Ukoliko ne možemo pronaći drugi modus, spreman sam da se kreditno zadužim kako bi zaposleni primili plate kod banaka”, kazao je Divanović. Upitan da li je kreditno zaduženje isključivo za plate, odgovorio je potvrdno, navodeći da će još razgovarati o zaduženju za vraćanje 29,3 miliona eura državne garancije...

“Postoji dug prema Vladi, isplatila je garanciju, taj dug stoji, mi ga ne sporimo, u ovom trenutku je važno naći modalitet kako taj gorući problem prevazići, a da to ne ugrozi tekuću likvidnost. Što se tiče kreditnih zaduženja, vjerujete kao odgovoran čovjek, koji u punoj mjeri razumije šta znači izostanak mjesečne zarade, spremam sam da razmišljam i o zaduženju za ispunjenje tih obaveza”, kazao je on.

On je podsjetio da je aktiviranje vladine garancije doveo do blokade opštinskog računa.

“Donijeta je privremena mjera zabrane raspolaganja novcem. Imamo na računu novca dovoljno da finasiramo sve one tekuće obaveze, ali prosto nemamo mogućnost da to uradimo u ovakvom trenutnom aranžmanu. Ono što sam kao krajnju mjeru i ličnog napora učinio, iskazujući razumijevanje za položaj zaposlenih, nedavno sam poslao cirkularno pismo poslovnim bankama. U narednom periodu moramo razdvojiti te stvari. Spremam sam da radim koliko god je potrebno da neko otvoreno pitanje ne narušava tekuću likvidnost. Nisam bio spreman da odmah na startu uđem u radikalne poteze, sagledavali smo u dobroj koalicionoj komunikaciji, nudili rješenje, prihvatali sugestije. Danas ne mogu reći da smo odblokirali račun, niti da ćemo sjutra, mogu samo da kažem da ćemo sa Vladom tražiti najbolje rješenje. Ako to najbolje moguće rješenje podrazumijeva zaduženje, mi ćemo to sagledati, ako postoji drugi model i to ćemo sagledati”, kazao je Divanović.

KRIVIČNE PRIJAVE...

Potpredsjednik Demokrata i odbornik te partije u budvanskom parlamentu Dragan Krapović i juče je pozvao je ministra finansija Darka Radunovića i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da uklone mjeru i odblokiraju račun Opštine Budva.

Krapović je pozvao i premijera Duška Markovića da to on učini, “ako ne smiju” Radunović i Jovanić.

“Ministre Radunoviću, vjerujem da pratite agoniju u kojoj se nalaze radnici Opštine Budva, radnici lokalnih ustanova i lokalnog javnog emitera, pozivam Vas da povučete odgovoran potez i olakšate im život u ovom teškom i kriznom vremenu. Nadalje, vjerujem da vidite da nelegalna i nelegitimna garnitura, jednostavno nema kapaciteta, niti umješnosti da izvede Budvu i građane iz teške situcije u kojoj se nalazi zaslugom OKG-a Budva, OKG-a koji je iznjedrio trenutne uzurpatore vlasti u Budvi. Pozivam Vas da podnesete krivične prijave protiv odgovornih za naplatu garancije izdate od strane Vlade Crne Gore i kriminalni projekat OKG-a i WTE-a. Možda taj Vaš potez, krivična prijava Vlade Crne Gore, prodrma SDT da počne da se bavi svojim poslom odgovorno i da konačno dobijemo odgovore ko nas je koštao 40-ak miliona eura”, istakao je Krapović.

Na kraju, kako je naglasio, u slučaju da Radunović i Jovanović sami ne mogu donijeti tu odluku, pozvao je Markovića da onda on donese odluku i odblokira polovinu crnogorske privrede.

“Ova Vlada ima tu obavezu jer je samo tokom ove godine, svojim neadekvatnim mjerama, praktično sahranila crnogorski turizam. Gospodine Markoviću, omogućite da ljudi prime svoje plate”, rekao je Krapović. Građani okupljeni oko Pokreta 22. novembar, koji nosi naziv po datumu oslobođenja Budve, i u subotu su protestovali za vrijeme skupštinske sjednice.

Plata prvi put kasni i u Vodovodu

Plata i u gradskom Vodovodu prvi put kasni.

Zaposlenima je zarada bila isplaćivana najkasnije 5. u mjesecu, sve do sada... U Vodovodu je došlo do smjene prvog odbora direktora, a potom i izvršnog direktora i kontrolu nad ovim preduzećem preuzeo je DPS. Umjesto Jasne Dokić, kadra Demokratskog fronta, za v.d. izvršnog direktora postvaljen je Krsto Gregović na predlog DPS-a.

"Danas ne mogu reći da smo odblokirali račun, niti da ćemo sjutra, mogu samo da kažem da ćemo sa Vladom tražiti najbolje rješenje. Ako to najbolje moguće rješenje podrazumijeva zaduženje, mi ćemo to sagledati, ako postoji drugi model i to ćemo sagledati", kazao je Divanović

Krenule tužbe...

Smijenjeni članovi Odbora direktora opštinskog preduzeća “Parking servis” - Željko Srdanović, Vido Andjus, Niko Gracun i Boban Zuber, tužili su Opštinu Budva zbog nezakonite smjene i traže da im se nadoknade sve naknada koje im po zakonu pripadaju do isteka mandata.

Odbornička većina predvodjena DPS-om, smijenila je 11. jula stari Odbor direktora i imenovala novi u sastavu Milenko Medigović, Andrea Radulović, Luka Novaković, Nemanja Malovrazić i Saša Čolović.

Novi odbor direktora odmah je nakon konstituisanja smijenio direktora Jovicu Gregovića, kadra DF i za vršioca dužnosti imenovalo Žarka Pekovića (DPS). Stari odbor direktora dostavio je kompletnu dokumentaciju o, kako tvrde, nezakonitoj smjeni.

Time se obistinjuju najave da će munjevite smjene nove gradske uprave na desetine članova odbora direktora i savjeta u javnom preduzećima i ustanovama, na kraju Opštinu Budva koštati nekoliko stotina hiljada eura u vidu odšteta.

Bonus video: