Orlandić: Nurković nije rekao istinu, Global ne poštuje Kolektivni ugovor

Novi vlasnik se kupujići akcije obavezao da će primjenjivati tadašnji Kolektivni ugovor do tada zajedničke Luke Bar. Radnicima sada smanjene zarade osam odsto i ikinuta naknada za prevoz

10029 pregleda 40 reakcija 8 komentar(a)
Nurković, Foto: Printscreen
Nurković, Foto: Printscreen

Predsjednik Sindikalne organizacije "Port of Adria", bivših Kontejnerskih terminala iz Bara, Dobroslav Orlandić kazao je da nije tačna izjava ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića, da vlasnik ove kompanije turski "Global Ports" poštuje Kolektivni ugovor. Tokom nedavne rasprave u Skupštini Crne Gore sa poslanicom Draginjom Vuksanović - Stanković, Nurković je kazao da "Global", koji upravlja ovim bivšim dijelom Luke Bar od kraja 2013, poštuje Kolektivni ugovor.

“Poštovani g. Nurkoviću iznenađeni smo i razočarani Vašim odgovorom g-đi Vuksanović Stanković u vezi poštovanja kolektivnog ugovora kod poslodavca u našoj kompaniji. Vi ste izjavili da je Kolektivni ugovor u primjeni i da se isti u potpunosti poštuje, što je notorna neistina. Naime Ugovorom o kupoprodaji akcija kupac se obavezao na poštovanje, primjenu i postupanje Kolektivnog ugovora za zaposlene Luka Bar AD od 6.februara 2009.godine, a koji je bio u primjeni na dan zaključenja kupoprodajnog ugovora”, istakao je Orlandić.

On je napomenuo da je članom 4. tog Kolektivnog ugovora definisano je da se novim kolektivnim ugovorom ne može ugovoriti manji obim prava i nepovoljni uslovi rada za zaposlene od prava i uslova utvrđenih ovim Kolektivnim ugovorom.

Članom 9.2.1.2,ugovorena je mogućnost jednostranog raskida ugovora ukoliko kupac neizvršava Socijalni program iz svoje ponude.

“Napominjem da do poštovanja ovih obaveza proisteklih iz Kolektivnog ugovora nikad nije došlo. Pitamo se da li je moguće da ministar ne zna kako posluje i što se dešava u jednoj od značajnijih kompanija iz njegovog resora, pa razmišljamo da li je u pitanju neobaviještenost, neznanje ili zlonamjera. Ipak najbliža nam je varijanta zaboravnosti”, dodao je Orlandić.

On je podsjetio ministra saobraćaja da je dopisom od 22.12. 2016. godine upoznao njega lično, kao i članove Savjeta za privatizaciju o nepoštovanju socijalne komponente ugovora o kupoprodaji akcija i tražio njegov raskid. “26. decembra 2016 godine dobio sam odgovor potpisan od premijera da je Savjet upoznat sa našim zahtjevom. Dopisom br. 27 od 06. septembra 2017.godine obratio sam se predsjedniku Skupštine Crne Gore i svim poslaničkim klubovima sa zahtjevom za posredovanje radi nepoštovanja Ugovora o kupoprodaji akcija. Podnio sam krivičnu prijavu - 28.septembra 2017. protiv svih članova Savjeta za privatizaciju jer su kupcu akcija omogućili da izbjegne obavezu postupanja po socijalnom programu kao sastavnom i obavezujućem dijelu Ugovora. Ne znam što sam još trebao da uradim kako bi Vi bili pravilno informisani,ali sam siguran da bi u pravno uređenim zemljama ministar trebao biti sankcionisan zbog ovako neodgovornog odnosa prema zaposlenim u jednoj značajnoj kompaniji”, naglasio Orlandić u obraćanju Nurkoviću.

Takođe, on je ministra obavijestio da su zaposleni u barskoj kompaniji “dosad platili preko 100.000 eura zbog izgubljenih sporova zahvaljujući” ministrovom nepostupanju po zahtjevima radnika ovog preduzeća.

“Ipak, moram Vam reći to ih nije obeshrabrilo da pokrenu novi spor utemeljen na Pravnom stavu Vrhovnog suda Crne Gore, gdje očekuju da pravda bude bar djelimično ispravljena vjerujući da će sudskim organima biti omogućeno da bez pritiska donesu na zakonu utemeljenu presudu. I na kraju moram da Vam kažem, ne samo da zaposleni nijesu ostvarili obećano uoči privatizacije nego ovih dana ostaju bez značajnog dijela ostvarenog jer je zarada umanjena za oko osam odsto i ukinuta naknada za prevoz što za jedan dio zaposlenih čini trećinu zarade. U strahu i neizvjesnosti pitamo se što je sljedeće”, zaključio je Orlandić u obraćanju Nurkoviću.

Bonus video: