Za toplifikaciju Pljevalja više od 23 miliona eura

Oko 40 miliona eura za ekološku rekonstrukciju drugog bloka Termoelektrane EPCG će obezbijediti iz sopstvenog budžeta...
152 pregleda 5 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.01.2018. 14:48h

Novac za ekološku rekonstrukciju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, koja je procijenjena na 40 miliona eura, Elektroprivreda (EPCG) će obezbijediti prvenstveno iz sopstvenog budžeta, ali ako se bude ukazala mogućnost koristili bi se i povoljni kreditni aranžmani.

Kada je riječ o toplifikacije Pljevalja, koja će se raditi paralelno sa ekološkom rekonstrukcijom, ona će koštati oko 23 miliona eura, ali ta cifra nije konačna.

To je rečeno “Vijestima” u zajedničkim odgovorima EPCG i Ministarstvu ekonomije.

Nije precizirano da li će se cjelokupna toplifikacija završiti 2021. godine kada je planiran završetak ekološke rekonstrukcije.

Objašnjeno je da će dinamika realizacije biti bliže poznata nakon što EPCG uradi idejno rješenje za projekat toplifikacije.

Ekološka rekonstrukcija drugog bloka Termoelektrane i toplifikacija Pljevalja najavljena je krajem prošle godine, kada je Vlada odlučila da raskine ugovor sa Češkom kompanijom Škoda Praha, a koji se odnosio na izgradnju drugog bloka Termoelektrane.

Tada je saopšteno da će ekološka rekonstrukcija prvog bloka koštati 40 miliona eura i da će novac obezbijediti EPCG.

“Jedinstvenom listom prioritetnih infrastrukturnih projekata, koju je prošle godine usvojila Nacionalna investiciona komisija, procijenjeno je da ukupna vrijednost ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane sa toplifikacijom grada Pljevlja iznosi 63,6 miliona eura. S obzirom na to da će projekat toplifikacije biti realizovan u koordinaciji Vlade, Opštine Pljevlja i EPCG, u toku su aktivnosti na strukturiranju njegove realizacije”, rečeno je “Vijestima” u EPCG i Ministarstvu ekonomije.

Na pitanje kojim će se novcem finasirati toplifikacija - objašnjeno je da su pred Vladom dvije mogućnosti: direktno izdvajanje novca iz kapitalnog budžeta (samo za ovu godinu je u kapitalnom budžetu za projekat toplifikacije predviđeno 510.000 eura) i odricanje od dividende ili jednog njenog dijela koja Vladi kao akcionaru u EPCG pripada na godišnjem nivuu.

“Ono što je važno napomenuti jeste da je budžetom EPCG obezbijeđen potrebni novac za dio projekta koji se odnosi na ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane za ovu godinu, dok će ostali potrebni novac biti blagovremeno obezbijeđen zavisno od stvarne vrijednosti investicije”.

EPCG je 25. decembra raspisala tender za izbor kompanije za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije.

Kako je objašnjeno, izvođenju radova prethodi faza izrade idejnog projekta koji će definisati najbolje potrebna tehnološka rješenja za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane.

“Zatvaranje javnog poziva je predviđeno 1. februara, a plan je da se poslije odabira kompanije i izrade idejnog projekta... izvrši izbor izvođača i opreme koja će se instalirati u periodu od oko tri godine. Plan je da se projekat ekološka rekonstrukcija završi do 2021. godine. Taj projekat uključuje, između ostalog, izgradnju sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju, unaprjedjenje rada elektorfilterskog posrojenja, izgradnju sistema otpadnih voda i rekonstrukciju sistema transporta nus produkata sagorijevanja”, kazali su u EPCG i Ministarstvu finansija.

Zagađenje vazduha povezano sa 22 odsto smrtnih slučajeva?

Toplifikacija je važna jer bi se njome smanjilo zagadjenje vazduha u Pljevljima, pošto se veliki broj građana grije na ugalj.

Nalazi Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazali su da 22 odsto smrtnih slučajeva u Pljevljima mogu dovesti u vezu sa zagađenjem vazduha.

“Godišnje srednje koncentracije PM10 čestica u Pljevljima otprilike su dva puta veće od onih u Podgorici ili Baru. U Pljevljima su dnevne srednje koncentracije PM10 veće od dozvoljenih 50 mikrograma tokom 64 do 217 dana godišnje, što je mnogo češće nego što je dozvoljeno Direktivom EU o kvalitetu vazduha (35 dana)”, piše u studiji.

Najgore je bilo 2012. godine kada je od 338 dana validnih mjerenja bilo 217 prekoračenja. Tokom 2016. godine, od 364 dana mjerenja 181 dan je bio sa prekoračenjem, a dozvoljenog prekoračenja je bilo 35 dana. Ove godine u novembru instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su u jednom momentu čak 787 mikrograma po metru kubnom PM10 čestica, što je koncentracija čak 16 puta veća od dozvoljene.

Uskoro alternativno rješenje za izgradnju drugog bloka TE

Iz EPCG su ponovili da će do kraja mjeseca predložiti Vladi alternativno rješenje za izgradnju drugog bloka Termoelektrane.

“EPCG je, u skladu sa strategijom energetike i preporukama Vlade, posvećena izgradnji energetskih objekata i drugog bloka Termoelektrane, tako da će, upravljački komitet projekta, do kraja januara 2018. godine predložiti Vladi dalja alternativna rješenje u cilju nastavka realizacije projekta drugog bloka”, kazali su iz EPCG.

Vlada je sa partnerom iz Češke Škodom Praha u septembru 2016. godina potpisala Ugovor o izradi glavnog projekta (EWA ugovor) i Ugovor o izvođenju radova (EPC ugovor).

Obaveza Škode bila je da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura.

Škoda Praha trebalo je da obezbijedi 85 odsto potrebnog novca.

Plan je bio da Češka eksportna banka (CEB) da kredit, ali je odustala od kreditiranja, zbog, kako je ranije navela nemogućnosti dobijanja državne garancije.

Škoda Praha je nakon toga predložila kinesku banku Bank of China kao alternativne finansijere projekta drugog bloka Termoelektrane.

Pošto partner nije ispunio obaveze, Vlada je krajem prošle godine odlučila da raskine ugovor.

Bonus video: