Za subvencionisanje kamate 100.000 eura do kraja godine

Kod IRF-a je, u okviru trećeg paketa mjera, za sektor turizma obezbijeđeno 20 miliona eura kredita za likvidnost i obrtna sredstva

4072 pregleda 3 komentar(a)
Država učestvuje u subvencijama kod kredita IRF-a (ilustracija), Foto: Shutterstock
Država učestvuje u subvencijama kod kredita IRF-a (ilustracija), Foto: Shutterstock

Iz budžeta Ministarstva turizma i održivog razvoja (MORT) do kraja godine biće izdvojeno 100.000 eura za subvencioniranje kamatne stope na kredite turističke privrede, koji su uzeti kod državnog Investiciono-razvojnog fonda (IRF). To je odlučila Vlada na predlog Ministarstva finansija.

Ovaj novac dio je pomoći od 300.000 eura koliko je Vlada obezbijedila u okviru trećeg paketa mjera pomoći turističkoj privredi za „subvencije kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“.

Planirano je prvobitno da ovih 300.000 izdvoji iz tekuće budžetske rezerve u ovoj godini, ali je Ministarstvo finansija utvrdilo da će od ove sume trebati do kraja godine 100.000 eura. Uvidom u preostali novac koji na raspolaganju ima MORT do kraja ove godine, našlo na budžetskoj poziciji “subvencije za proizvodnju i pružanje usluga” 100.000 eura i predložilo da se taj novac usmjeri na subvenciju kamate.

Ukupno je kod IRF-a u okviru trećeg paketa mjera obezbijeđeno 20 miliona eura kredita za likvidnosti obrtna sredstva, za koje je Vlada obezbijedila subvenciju.

“Sredstva bi bila obezbijeđena uz subvenciju 80 odsto kamate, a najviše do tri odsto kamatne stope, tokom trajanja grejs perioda“, navodi se u odlukama Vlade donijetim 19. novembra bez održavanja sjednice.

U Vladinoj informaciji se navodi i da je drugu mjeru mjeru „subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“ objavljen javni poziv 18. avgusta koji je otvoren do kraja godine, a za koji je Vlada u septembru odobrila šest miliona eura.

Na listu razvojnih projekata u turizmu uvršten je projekat izgradnja turističkog kompleksa “Žabljak” koji će graditi firma „Durmitor Development“ sa sjedištem u Nikšić. Osnivači firme su fizička lica Lidija Begović, Konstantin Babailov i Vladimir Volozhanin koji je i direktor firme.

Vlada je vršioce dužnosti pomoćnika ministara finansija za ekonomsku politiku i digitalizaciju i informacione sisteme Ivu Vukotić i Bojanu Bajić imenovala za pomoćnike ministra.

Kreditna linija privredi

Vlada je bez održavanja sjednice, kako navodi, uz saglasnost većine članova, usvojila i informaciju o predlogu zaključenja okvirnog ugovora o kreditu između Banke za razvoj savjeta Evrope (CEB) u iznosu od 40 miliona eura koje su namijenjen za pomoć privredi u vidu kreditnih linija koje će plasirati domaće komercijalne banke, ali nije navedeno kada će ugovor biti potpisan.

Ukupno je Vlada kod CEB-a obezbijedila 70 miliona eura koje će prenijeti komercijalnim bankama, ali će preostala suma od 30 miliona eura biti odobrena naknadno kad se potroši prvih 40 miliona. Ova pomoć kod CEB-a je dio trećeg paketa mjera pomoći, a banke su dužne da obezbijede dodatnih 70 miliona eura

Bonus video: