Potpisi Radoja Žugića i Milutina Simovića u kreditu iz Abu Dabi fonda

Novac uplaćivan na specijalni račun u Prvoj banci za koji se ne zna ko ga je otvorio. Sve rađeno mimo državnog trezora

82328 pregleda 916 reakcija 136 komentar(a)
Stijović, Foto: gov.me
Stijović, Foto: gov.me

Guverner Centralne banke Radoje Žugić kao bivši ministar finasija pojavljuje se kao potpisnik dijela dokumentacije o kreditu iz Abu Dabi fonda i dokumenti koje je on potpisao se ne poklapaju sa originalnom dokumentacijom.

Riječ je o Ugovoru o zajmu, i Ugovoru o kreditu.

To je saopštio ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović na konferenciji za novinare na kojoj je prezentovao podatke o ovom kreditu sa koje je skinuta oznaka tajnosti.

Stijović je kazao da se u dijelu dokumentacije nalazi i potpis bivšeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića.

"Novac je prebacan na specijalni račun u Prvoj banci koji se nalazi van sistema državnog trezora.Nemamo informacije ko je otvorio ovaj račun niti o tome ima podataka u ministarstvu finanasija. Sva plaćanja koja se tiču državnog novca moraju ići preko sistema trezora", rekao je Stijović.

On je svu dokumetaciju dao SDT-u.

Stijović je kazao da su od Prve banke tražili informacije ko je otvorio specijalni račun u Prvoj banci gdje je novac uplaćivan po nalozima bivših ministara Simovića i Ivanovića, dok je Nemanja Katnić sekretar u ministarstvu poljoprivrede pratio cijeli posao, a Blagota Radulović vršio odobrenje.

"Sve je rađeno po nalozima užeg kruga ljudi iz kabineta ministara" rekao je Stijović.

Stijović je pojasnio da se u orginalnoj dokumentaciji pojavljuje bivši direktor IRF-a Zoran Vukćević kao potpisnik ugovora o kreditu i ugovora o zajmu (dokumentacija na engleskom jeziku) za Abu Dabi,a u prevodu ugovora je potpis Žugića.

Ministar je kazao da je na specijalni račun u Prvoj banci legla prva transa 2015. godine od oko 15 miliona i da nema podatak ko je dao nalog da se novac prebaci dok je druga transa od 14,6 miliona prebačena po nalogu Simovića.

Stijović nije mogao da odgvori na pitanje da li je Nemanja Katnić u rodbinskim vezama sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Ministar je kazao da se u originalnu ugovora navodi bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović u svojstvu svjedoka.

Bonus video: