Francuska pšenica stiže u tužilaštvo

Bivša ministarka Dragica Sekulić kaže da nova vlast želi da kreira aferu od zakonitog i časnog posla - kupovine 10.500 tona pšenice za 2,4 miliona eura

36816 pregleda 314 reakcija 47 komentar(a)
Tvrdi da je sve zakonito: Dragica Sekulić u Baru, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Tvrdi da je sve zakonito: Dragica Sekulić u Baru, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Dokumentacija koja se odnosi na nabavku i postupanje sa 10.500 tona pšenice koju je prethodna Vlada uvezla iz Francuske i smjestila u silose u Luku Bar biće predata državnom tužilaštvu, dok se zaključivanje ugovora o usluzi prevoza i novom skladištenju očekuje u prvoj polovini marta.

To je najavljeno “Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER).

“Ministarstvo ekonomskog razvoja, u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, u kontinuitetu radi na kompletiranju dokumentacije koja će biti dostavljena tužilaštvu na dalje postupanje u skladu sa definisanim rokovima”.

Bivša Vlada je kupila 10.500 tona francuske pšenice po navodno većoj cijeni zbog epidemije virusa korona, za ukupno 2,4 miliona eura (ili 229,23 eura po toni), a kompletan postupak nabavke kao i sve relevantne informacije u vezi sa pregovaranjem i kupovinom od firme “Transgrain France S.A.S.” je proglasila tajnom. Nova vlast je skinula oznaku tajnosti nakon prethodno pribavljenog mišljenja Direkcije za tajnost podataka. Pšenica je početkom maja prošle godine stigla u barsku Luku...

Iz MER-a su kazali da je pripremljen predlog rješenja o formiranju radne grupe za potrebe zaključivanja ugovora o usluzi prevoza i skladištenja pšenice, koja će prikupiti ponude po proceduri hitne nabavke, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Radnu grupu čine predstavnici ministarstva ekonomskog razvoja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kapitalnih investicija i finansija i socijalnog staranja. Zaključivanja ugovora o usluzi prevoza pšenice i skladištenja pšenice će se desiti u prvoj polovini marta. Nakon sprovednog postupka javnih nabavki biće potpisani ugovori o usluzi prevoza i skladištenja pšenice sa izabranim ponuđačima.Troškovi će biti poznati kada se završi postupak javne nabavke”.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je krajem prošle godine saopštio da Crna Gora trpi štetu zbog pšenice koja je stigla iz Francuske početkom maja ove godine, jer je država nije skladištila u odgovarajućim uslovima i silosima, te da su silosi u Baru tranzitni i nemaju uslove za dugoročno skladištenje.

To je, prema njegovim riječima, imalo za posljedicu i troškove “liječenja” uskladištene žitarice od insekata - žižaka u ukupnom iznosu od 20.000 eura (dva puta po 10.000 eura).

Luka Bar je, objasnio je Milatović, više od pola godine svakog mjeseca ispostavljala državi račun u iznosu od 48.250 eura za čuvanje žitrice u tranzitnom silosu, što znači da je samo po tom osnovu do kraja prošle godine dodatno plaćeno oko 290 hiljada eura.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić, čiji je resor u ime Vlade nabavio pšenicu, kazala je da je obezbijeđena robna rezerva od momenta nabavke do kraja mandata prethodne vlade dva puta tretirana zaštitnim sredstvima, u skladu sa svim propisima i da su se odnijeli odgovorno prema imovini. Centar za ekotoksikološka ispitivanja je na zahtjev Uprave za bezbjednost hrane uradio laboratorijsko ispitivanje pšenice i donio izvještaj o tome 19. januara da pšenica odgovara uslovima koji su propisani u više pravilnika i uredbi koji se odnose na bezbjednost hrane.

Sekulić: Kreiraju aferu od zakonitog i časnog posla

Sekulićeva je juče za “Vijesti” ocijenila da je zanimljivo da novo rukovodstvo Ministarstva glumi istražne organe kako bi zabavljalo vaskoliku javnost.

“Vjerujući u profesionalnost stvarno nadležnih organa, skrećem pažnju da se radi o sasvim neproduktivnom angažmanu zaposlenih, koji u ovom trenutku imaju mnogo važnijeg posla od kreiranja lažnih afera od jednog zakonitog i časnog posla. Radi efikasnosti, predlažem da kompletnu arhivu Ministarstva odmah prenesu u tužilaštvo po izboru, pa da konačno krenu da rade nešto na toliko najavljivanom razvoju države”.

Ona je dodala da ako bilo koje tužilaštvo nekad otvori bilo koji predmet na bilo koju temu iz resora koji je pokrivala, kao odgovorni profesionalac koji je pošteno i zakonito radio svoj posao, nikada ne bježeći od bilo kakve vrste odgovornosti i vjerujući u ispravnost svojih odluka, tom organu stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice.

Bonus video: