RP: Zakupci u tržnim centrima diskriminisani

"Smatramo da bi Vlada Crne Gore trebalo da se uključi u rješavanja ovog problema kako bi se zajedničkim dogovorom došlo do najboljeg rješenja, gdje niti jedna strana nije na gubitku", navode iz RP

3262 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Ranička partija
Foto: Ranička partija

Prava i sloboda izbora radnika u Crnoj Gori moraju biti zaštićena, a nakon donošenja novih mjera koje su stupile na snagu 24. septembra, mnogi zakupci u tržnim centrima, koji nisu vakcinisani ili nemaju potvrde, morali su da zatvore svoje radnje ili otežano obavljaju svoju djelatnost, čime je ugrožena egzistencija više od 400 porodica, saopšteno je iz Radničke partije (RP).

Kazali su da se toj partiji obratio veliki broj radnika i zakupaca, iznoseći svoja iskustva poslovanja otkako su na snagu stupile nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

"Kao glavni problem navodi se 'mjera zabrane ulaska osobama koje nijesu imunizovane u tržnim centrima', kao i da ih to dovodi u diskriminatorski položaj u odnosu na ostale privredne subjekte koji ne potpadaju u grupu 'visokorizičnih objekata za širenje koronavirusa'."

"Oni ističu da iako su sami vakcinisani kao i svi zaposleni, oni ne mogu uticati na svoje kupce da budu vakcinisani, jer svako ima pravo izbora. Zbog ovakvih diskrimanatorskih mjerama, njihovi kupci će postati kupci onih radnji koje se nalaze van tržnih centara, kao i da će kao logičan slijed događaja doći veliki finansijski gubici, jer takve mjere preduzetnike stavljaju u neravnopravan položaj", navode iz RP.

Kao veliki problem, dodaju, navodi se i to što vlasnici prostora "nemaju sluha za probleme kojima se zakupci suočavaju, kao ni zaposleni jer očekuju svoja primanja na vrijeme".

"Što je opet razumljivo jer hrane svoje porodice, ali se postavlja pitanje gdje si mali preduzetnici u svemu tome? Ističu da su od početka pandemije diksriminisani i da su tržni centri jedini bili zatvoreni kad su ostali i mogli raditi, jer nijesu podpadali pod status sumbvencionisanja. Sve obaveze se moraju podmiriti na vrijeme, a mi se pitamo kako? Nema posla, subvencija", navode iz RP.

Ako se građanima po Ustavu ne smije ograničavati sloboda kretanja i ako je vakcinacija samo preporuka, a ne Ustavom obavezujuća, onda su i mjere koje se odnose na tržne centre protivustavne, dodaju iz Radničke partije

"Smatramo da bi Vlada Crne Gore trebalo da se uključi u rješavanja ovog problema kako bi se zajedničkim dogovorom došlo do najboljeg rješenja, gdje niti jedna strana nije na gubitku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: