CBCG nije dala saglasnost za izbor Medojevića za člana Odbora direktora Prve banke

"... nema iskustva na rukovodećim poslovima u državnim organima na kojima bi mogao da stekne znanje za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je banka izložena u svom poslovanju", piše u obrazloženju rješenja

25238 pregleda 242 reakcija 38 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Centralna banka Crne Gore (CBCG) nije dala saglasnost za izbor Nebojše Medojevića, jednog od lidera Demokratskog fronta, za člana Odbora direktora Prve banke Crne Gore.

U obrazloženju rješenja o odbijanju, navodi se da Medojević ne ispunjava uslove jer "nema iskustva na rukovodećim poslovima u državnim organima na kojima bi mogao da stekne znanje za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je banka izložena u svom poslovanju".

Za člana Odbora direktora Medojevića je predložila Elektroprivreda Crne Gore koja je vlasnik 19 odsto akcija Prve banke. EPCG je ranije za člana borda u Prvoj banci predložila Janka Milatovića, bivšeg menadžera u HTP "Onogošt", ali CBCG nije dala saglasnost zbog čega je Skupština akcionara od 11. avgusta odložena.

Zakonom o bankama predviđeno je da za izbor člana odbora bilo koje banke CBCG prethodno mora dati saglasnost. Aktom CBCG definisano je da kandidat osim visokoškolske spreme, treba da ispunjava i jedan od tri uslova - da je najmanje tri godine radio na rukovodećim poslovima u banci, najmanje četiri godine na rukovodećim poslovima u privrednom društvu iz finansijskog sektora ili da je najmanje pet godina bio rukovodilac u državnoj ili bilo kojoj kompaniji.

"Shodno izuzetno složenoj situaciji u kojoj se Prva banka sada nalazi i indicijama da je novac povučen, za EPCG je od krucijalne važnosti da predstavnik u Odboru direktora bude jedan od najboljih i najiskusnijih stručnjaka na polju finansijskih mahinacija u zemlji, Nebojša Medojević", naveli su iz EPCG u obrazloženju svog predloga da Medojević zastupa interese EPCG u Prvoj banci.

Najveći akcionar prve banke je Aco Đukanović, brat predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Iz EPCG su ranije pozvali guvernera CBCG Radoja Žugića da "ne opstruira utvrđivanje istine u vezi sa poslovanjem Prve banke kako i sam ne bi ušao u zonu krivične odgovornosti". Zakon nije predvidio mogućnost šta treba da se radi ukoliko kandidat EPCG bude odbijen i po drugi put.

Medojević se u međuvremenu obratio pismom guverneru Centralne banke Crne Gore Radoju Žugiću, direktoru Uprave prihoda i carina Aleksandru Damjanoviću i članu Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislavu Raduloviću, kako bi zatražio preporuke za izbor člana Borda direktora Prve Banke u ime manjinskog akcionara Elektroprivede Crne Gore.

Medojević je u svom pismu naveo da je od 2009. do 2016. obavljao funkciju člana Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Skupštine Crne Gore, gdje je razmatrao i odlučivao o čitavom nizu zakona, odluka, izvještaja, pa između ostalih, i o Zakonu o predlogu budžeta, završnom računu budžeta, izvještaju DRI o reviziji završnog računa budžeta, finansijskim planovima i izvještajima nezavisnih regulatora, pa među njima i CBCG, učestvovao u kontrolnim i konsultativnim saslušanjima ministara, direktora nezavisnih agencija, Guvernera CBCG, usvajanju zakona o bankama...

Bonus video: