Radnici Instituta Igalo traže dvije zarade i strategiju države

Institut za devet mjeseci ove godine ostvario gubitak od 2,5 miliona eura, akumilirani dugovi 19,5 miliona. Veliki problem i dug prema Jugobanci u stečaju od osam miliona

8164 pregleda 4 komentar(a)
Zaposleni traže da Vlada do kraja mjeseca saopšti planove za Institut, Foto: Slavica Kosić
Zaposleni traže da Vlada do kraja mjeseca saopšti planove za Institut, Foto: Slavica Kosić

Zaposleni u Institutu “Dr Simo Milošević” iz Igala juče su održali jednosatni štrajk upozorenja kojim traže da im se hitno do 25. novembra isplate zaostale zarade za septembar i oktobar, kao i da se pronađe dugoročno rješenje za tu državnu kompaniju za zdravstveni turizam.

Traže da najkasnije do kraja novembra Vlada upozna zaposlene sa kratkoročnim i dugoročnim strateškim planovima vezanim za budućnost Instituta, a država preuzme dug prema Jugobanci u iznosu od osam miliona eura, kao i da se Opština Herceg Novi aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema. Ukoliko se ovi zahtjevi ne ispune najavili su radikalizaciju protesta.

Kompanija je ove godine za devet mjeseci ostvarila gubitak od 2,5 miliona eura, dok je akumilirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 19,5 miliona eura. Ukupna vrijednost stalne imovine procjenjena je na 121 milion eura. Predstavnici bivše vlasti više puta pokušale su da privatizuju Institut, ali bezuspješno.

Država i njeni fondovi posjeduju 56 odsto kapitala Instituta, a HTP Vila Oliva biznismena Žarka Rakčevića 27,4 odsto. Preostalih oko 17 odsto akcija imaju mali akcionari.

Iz Unije slobodnih sindikata (USS) dali su puno podršku sindikatu ove kompanije u naporima da zaštite svoj profesionalni integritet, radna i ekonomsko-socijalna prava.

“Posebno uvažavamo činjenicu da je vaša iskrena borba usmjerena na očuvanje Instituta ‘Dr Simo Milošević’ Igalo, kao svojevrsnog i jedinstvenog dragulja Crne Gore, koji je zbog nedomaćinskog odnosa doveden do same ivice propasti”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik USS Srđa Keković.

USS je od donosilaca odluka zatražio da što hitnije pokrenu sve mehanizme i preduzmu konkretne korake koji će osigurati budućnost i održivo poslovanje Instituta.

“Očuvanjem Instituta kao centra zdravstvenog turizma, očuvaće se i jedinstveni Centar za naučno-istraživački rad orjentisan na fundamentalna i klinička istraživanja iz oblasti preventivne medicine, balneologije, fizikalne medicine i rehabilitacije. Put Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji pretpostavlja posebna ulaganja u naučno istraživački rad i inovacije. Urušavanje Instituta, koji kao svoju organizacionu jedinicu ima Centar za naučnoistraživački rad, predstavljalo bi svojevrstan korak unazad u procesu evropskih integracija. Dopuštanje da radni status preko 500 zaposlenih Insituta bude doveden u pitanje predstavljalo bi korak od hiljadu milja unatrag u odnosu na evropske integracije”, naveo je Keković. Dosadašnji neuspješni pokušaji privatizacije Instituta i odnos nadležnih prema njemu, kako je kazao, samo su dovodili do urušavanja Instituta i pokušaja obaranja njegove cijene, kako bi kao takav “bio povoljan ‘plijen’ za navodne strateške investitore”.

Danas stiže novac iz Fonda zdravstva?

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić dao je podršku radnike Instituta, navodeći da je Opština uključena u rješavanje problema Instituta i da insistira na očuvanju ove ustanove i zaštiti prava radnika.

On dodaje da Opština Herceg Novi na dnevnom novu komunicira sa predstavnicima Vlade i ministarstava kada je u pitanju isplata obaveza prema Fondu zdravstva.

”Stiglo je uvjerenje da će sredstva biti uplaćena danas, kako bi radnicima bile isplaćene zaostale zarade”, navodi se u jučerašnjem saopštenju.

Katić je kazao da Opština učestvuje i u rješavanju problema sa “Jugobankom” u stečaju i rekonstrukcijom bazena, kao i da je predložila i da se nova škola gradi na lokaciji u vlasništvu Instituta, koji bi za nju dobio značajan novac.

Bonus video: