Pripremili koncesiju na zahtjev Carevića

Uprava za zaštitu kulturnih dobara konstatovala da je za dobijanje saglasnosti na ležištu “Platac” prethodno potrebno izraditi projekat sanacije majdana

8158 pregleda 6 komentar(a)
Kamenolom “Platac”, Foto: carinvest.me
Kamenolom “Platac”, Foto: carinvest.me

Ministarstvo kapitalnih investicija izradilo je nacrt koncesionog akta ležišta kamena “Platac” u grbaljskom selu Krimovica, na incijativu kotorske kompanije “Carinvest” koja je do skoro bila u vlasništvu gradonačelnika Budve Marka Carevića, a koja je aktuleni koncesionar kamenoloma.

Carevićeva kompanija, koju je prepisao starijem sinu Milanu, osim gradnjom saobraćajnica i objekata, građevinskim iskopima, ima poljoprivredno gazdinstvo sa farmama stoke i proizvodnjom mlječnih i suhomesnatih proizvoda, ali bavi se i ugostiteljstvom, hotelijerstvom, a imala je i kamenolom.

Resor na čijem je čelu ministar Mladen Bojanić stavio je do 19. novembra na javnu raspravu nacrt ovog koncesionog akta.

“Izrada koncesionog akta izvršena je na osnovu inicijative za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na ležištu ‘Platac’, Opština Kotor, od strane privrednog društva ‘Carinvest’. Cilj izrade koncesionog akta je pokretanje postupka javnog nadmetanja za izbor najpovoljnije ponude za dodjelu Ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena na ležištu ‘Platac’. Nakon usvajanja koncesionog akta od strane Vlade, Ministarstvo objavljuje Javni oglas za davanje koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju kamena na ležištu ‘Platac’”, piše u nacrtu u koji su “Vijesti” imale uvid i dodaje da će koncesija biti data putem javnog nadmetanja u otvorenom postupku, na način propisan Zakonom o koncesijama.

Ležište tehničko-građevinskog kamena “Platac”, odnosno prostor predviđen za geološka istraživanja i eksploataciju tehničko-građevinskog kamena nalazi se na području Grblja, u mjestu Krimovica.

”Na osnovu mišljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara konstatovano je da je za dobijanje saglasnosti za eksploataciju mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na ležištu ‘Platac’, prethodno potrebno izraditi projekat sanacije postojećeg majdana, kojim će se predvidjeti sanacija za ublažavanje njegovog negativnog uticaja na prirodni pejzaž, kao i djelovi u kojima će biti moguća dalja kontrolisana eksploatacija. Područje ležišta ‘Platac’, odlikuje se dobrim komunikacionim vezama. Privredno društvo ‘Carinvest’ je za svoje potrebe uradilo novi put, većim dijelom asfaltiran do ležišta, dužine 4,5 kilometara i širine oko sedam metara, koji se od lokalnog puta Jadranska magistrala - Krimovice odvaja na rtu Jaz iznad Uvale Trsteno, čime je izbjegnut transport asfaltnim putem kroz naselje Krimovice. Što se tiče vodosnabdijevanja, potrebne količine pijaće i industrijske vode, potrebne električne energije za rad drobiličnog postrojenja i pratećih objekata, tečnog pogonskog goriva, neophodnog za rad građevinskih mašina i kamiona, može se zaključiti da postoje svi potrebni uslovi za nesmetan rad na kamenolomu, koje je obezbijedio aktuelni koncesionar ‘Carinvest’ kroz ivesticiona ulaganje u prethodnom periodu”, piše u koncesionom aktu.

Kako se navodi, potencijalne rezerve tehničko-građevinskog kamena procjenjuju se na više od 10 miliona kubika.

”Rok trajanja eksploatacije mineralne sirovine zavisi od utvrđenih rezervi istih, godišnjeg kapaciteta eksploatacije i od zahtjeva tržišta.

Ovim koncesionim aktom daje se maksimalni rok koncesije za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena iz ležišta ‘Platac’ na period od 30 godina, sa minimalnom godišnjom proizvodnjom od 60.000 kubika.

Ležište kamena obuhvata dvije katastarske opštine i to Krimovicu i Višnjevo gdje se zemlja uglavnom vodi na državu Crnu Goru, a manji dio na Marka Carevića.

Bonus video: