Istražitelji češljaju dokumentaciju "Simon Vojaža"

Inspektori za privredni kriminal i vještaci finansijske struke rade po nalogu Specijalnog državnog tužioca i pregledaju poslove beranske autoprevozne kompanije “Simon vojaž”

6155 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Istražitelji Specijalnog državnog tužilaštva, kako saznaju “Vijesti”, počeli su da pregledaju i izuzimaju poslovnu dokumentaciju iz beranske autoprevozne kompanije “Simon vojaž”.

Ovaj posao inspektori za privredni kriminal i vještaci finansijske struke rade po nalogu specijalnog državnog tužioca, koji je početkom ove godine preuzeo predmet od Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama.

Državljanin Luksemburga Simon Bernard podnio je u novembru 2020. godine preko svog advokata u Crnoj Gori krivičnu prijavu protiv Mehmeda Adrovića, suvlasnika u kompaniji “Simon vojaž”, kojom ga tereti za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima. Krivičnom prijavom tereti se i Mehmedova supruga Dalisa Adrović, za koju se tvrdi da je znala da su falsifikovana dokumenta kada je preuzela funkciju izvršnog direktora privrednog društva.

Advokat Admir Hajdarović “Vijestima” je rekao da nije službeno obaviješten o početku istrage u “Simon vojažu”, ali je potvrdio da je predmet preuzeo SDT.

”U Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, kada je otvorena istraga, veći dio dokumentacije, posebno onaj koji se tiče falsifikata i davanja garancija firme za privatne kredite, preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo”, kazao je Hajdarović.

Luksemburžanin preko svog advokata navodi da je zajedno Mehmedom Adrovićem 2004. godine osnovao DOO “Simon Voyages” u kojem je bio suosnivač i izvršni direktor, a Adrović suosnivač, o čemu, kako se tvrdi, postoji podatak u Centralnom registru privrednih subjekata.

”Zloupotrebom svojih ovlašćenja u privrednom društvu, bez znanja Simon Bernarda, Mehmed Adrović je donosio odluke i potpisivao ih u ime Simon Bernarda, svjesno falsifikujući njegov poptis i mimo njegovog znanja i volje je 2006. godine donio odluku kojom je sebe imenovao za izvršnog direktora privrednog društva. Za svo to vrijeme Simon Bernard nije znao šta se dešava u privrednom društvu niti je izvještavan o poslovanju istog, navedeno je u prijavi.

Kako piše u krivičnoj prijavi, Bernard je iz novinskih članaka koji su objavljeni u crnogorskim medijima, saznao da je privredno društvo praktično dovedeno do ruba egzistencije i da je prezaduženo.

”Bernard je siguran da je Mehmed Adrović svojim zloupotrebama položaja doveo društrvo u položaj prezaduženosti pa u tom pravcu predlaže da se sprovede vještačenje po vještaku finansijske struke koji bi uvidom u cjelokupno poslovanje privrednog društva utvrdio postojanje svih malverzacija koje je u toku poslovanja učinio Adrović”, zatraženo je u krivičnoj prijavi.

Takođe se tvrdi da su sve odluke koje su donesene u privrednom društvu, a za koje je potrebno da budu donesene od oba osnivača, falsifikovane.

”Ovo iz razloga što Simon Bernard nikada nije niti jednu potpisao niti je sa bilo kojom odlukom upoznat. Koliki je broj odluka falsifikovan i njihova sadržina će biti utvrđena uvidom u dokumentaciju Simon Voyages koju treba pribaviti po službenoj dužnosti”, predloženo je u krivičnoj prijavi.

Navodi i da je u januaru 2018. godine Adrović bez znanja Bernarda donio odluku kojom je za izvršnog direktora imenova suprugu Dalisu.

”Potpis Simon Bernarda na odluci je falsifikovan i isti nije ni znao da je došlo do promjene izvršnog direktora. Ova odluka je dostavljena Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore koji je postupio po istoj”, piše u prijavi.

Bernard je prema krivičnoj prijavi iz medija saznao i da je Adrović podizao kredite kod banaka za koje je garantovao imovinom privrednog društva Simon Voyage, a sve se to, kako predlaže njegov advokat, može utvrditi iz dokumentacije privrednog društva koja se nalazi kod Centralnog registra privrednih subjekata i vještačenjima koja će biti sprovedena tokom postupka.

”U radnjama Mehmeda Adrovića stekla su se sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlaćenja u privredi, falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadžaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama Dalise Adrović stiče krivično djelo falsifikovanje isprave”, tvrdi se krivičnom prijavom.

Mehmed Adrović je visoki funkcioner DPS i predsjednik lokalnog odbora te partije u Petnjici. Pod lupom medija i ranije se nalazio zbog kontroverznih poslova. To nije smetalo da na lokalnim izborima početkom ovog mjeseca bude treći na odborničkoj listi. Kada je podnesena krivična prijava, on je “Vijestima” rekao da ta prijava nema smisla i izrazio sumnju u njenu autentičnost.

Bonus video: